Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENA
Povratak na članak

SAD nam nudi Black Hawk umjesto helikoptera Mi 8?

Kolinda Grabar-Kitarović: Zastupam nabavku zapadne tehnologije koja je kompatibilna s ostalim državama članicama NATO-a

Komentari 94

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
23:30 18.08.2014.

Tko je nadležan sazvati Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost? Kalvijaturist s Pantovčaka. A zašto ne saziva?? Pa zašto bi? To je ionako samo Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo i hrvatski nacionalni interes. Nema koristi za "Region" pa onda bolje da i ne leti. Srećom izbori su jako blizu.

VL
HO
homofob
22:52 18.08.2014.

Srbo/Ruso fili se odmah propeli na straznje noge! Americki skupi, milijarde, cionisti, bilderberzi ... ! Cilj im je Hrvatsku obranu drzati na kruhu i vodi i prackama ali bez oblutaka. Jos jednom: americka oprema ce biti poklonjena! Bez uvjeta (uostalom nisu li nam poklonili oklopne transportere ). Egiptu su poklonili 42 nova novcata F-16 i to djelomicno jos za vrijeme vlade militantne muslimanske brace. Hrvatskoj za sada daju "sitnez" zeleci vidjeti da li cemo se tehnologijom znati sluziti i da li zasluzujemo bolju opremu. Zrakoplovstvo i mornarica ce doci na red cim pokazemo da nismo neandertalci i da vlada nece poslati opremu Rusima na "proucavanje".

VL
Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
22:48 18.08.2014.

Rusi su uvijek uz srbe, dakle nepouzdan partner, izbjegavati njihovu vojnu opremu. Pokazalo se u ratu.

VL
Avatar bok
bok
22:13 18.08.2014.

Mi 8 prema Black Hawku je kao Moskvich/Lada/Kamaz prema GM-u/John Deere/ Caterpillar.

VL
Avatar Alfons_x
Alfons_x
08:41 19.08.2014.

Kako se razvila svesrdna rasprava o "Za i Protiv" rekao bih riječ dvije o NATO i Ruskoj tehnici. Prvo BlackHavk je sasvim različita klasa helikoptera od Mi8 samim time svaka usporedba je suvišna....Mi 8 je transportni helikopter velike nosivosti, iznimnee pouzdanosti i koristi se kako za vojne tako i za civilne zadaće. neke od zadaća koje Mi 8 obavlja su zaštita i spašavanje u vrlo složenim uvjetima u kojima bi malo helikoptera uopće letjelo, (uz litice, u iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima, jakom vjetru itd) također jedna od zadaća je gašenje požara iz zraka ovjesnim kontejnerima (velika nosivost), ovo je samo dio palete zadaća koje BlackHavk ne može obavljati. Nitko ne kaže kako je taj helikopter loš, naprotiv - vrlo jednostavno radi se o helikopteru koji NE Može zamijeniti Mi8. Što se tiče pak tehnike općenito, oni koji blate rusku (posebno vojnu) tehniku, skrećem im pažnju kako rusko zrakoplovstvo, helikopteri i zrakoplovi drže više svijetskih rekorda do danas neoborenih, počevši u neprekinutom trajanju dužine leta iznad 3maha, najvećoj visini leta, najvećoj količini tereta i drugo da ne nabrajam.....Također za one "zaboravne" Rusija je ta koja je naoružavala RH pa čak i sustavom S300 koji smo podlo dali na proučavanje SAD i Izraelu. Srbi nikada nisu bili "ruska pravoslavna braća" iz više razloga, jedan od glavnih je taj što je Srbija uvijek bila produžena ruka Londona, London im je dao "ideju velike srbije" London im je pomogao provesti je u djelo u kraljevini SHS, london je izručio Hrvate na Blaiburgu, London im je dao podršku u domovinskom ratu (nebrojeni primjeri) i za kraj London preko josipovića i pusićke dirigira uspostavom nove "regionalne suradnje" zajedničkih veleposlanstava u svijetu i drugih oblika suradnje koji vode novoj jedinstvenoj "regiji".... to što smo mi olako prokockali naš odnos sa Rusijom (izdali ih) sami smo si krivi nitko drugi......

VL
AF
afer
22:15 18.08.2014.

Sad će se javiti Josipović......

VL
SA
sablja810
00:21 19.08.2014.

Hvala Kolinda. Konacno da se rijesimo starudije i otpada, sto je odavno trebalo odluciti, zato sto HV nije zasluzila vojni otpad. Drugo, vrijeme je da vec shvatimo da smo clanica i partner NATO-a, i u poziciji imati modernu vojsku. Akoo to politika nije u stanju napraviti, pogrijesili su profesiju. Gosp. Kolinda je na pravom putu i nije nikakav lobist ako kaze da se trebamo rijesiti otpada nego spominje cinjenice. Padavica i raspadanje dijelova. Sramota da se ovako vojska ponizava.

VL
US
USA
22:32 18.08.2014.

Black Hawk je odlican i pouzdan helikopter, znam iz prve ruke ha,ha. Ali puno manje nosivosti od Mi8, a koliko vidim u Hrvatskoj se helikopteri najmanje koriste za vojne, a vise za razne vrste civilnih zadaca. U svakom slucaj ste se rjesili starih JNA kanti

VL
JO
jorge78
22:59 18.08.2014.

tko je nepouzdan partner. Pa sa čijim oružjem smo se borili u domovinskom ratu, zapadnim? odakle novi mil helikopteri? da novi! imate internet istražite malo. A dijelovi za helikoptere i migove?

VL
DU
Deleted user
22:54 18.08.2014.

14 Milova 14*24 vojnika = 336 || 14 * 3000 kg nosivosti = 42t 20 BlackHawka 20*11 vojnika = 220 || 20 *1200kg = 24t Jednostavna matematika. O znanju naših pilota i tehničara o Milovima, njihovim mogućnostima, maximumima, sitnim popravcimapopravcima itd. da ne pričam.

VL
DU
Deleted user
22:32 18.08.2014.

Kolinda kaze da nase zrakoplovstvo je jadno.Ne samo zrakoplovstvo gospodjo Kolinda.

VL
BF
brkonja fra brkati
09:09 19.08.2014.

Alfons_x - Svaka ti cast na komentaru,kojim si razbistrio baruštinu i mulj koji ovdje ostavljaju razni provokatori i to po zadatku i opisu posla.Cilj je mrziti sve rusko i sve što dolazi iz Rusije,a naročito sve što je protiv Novog Svjetskog Poretka.Pa ću tako spomenuti da su Rusi regulirali rad raznih šoroševskih i drugih petokolonaških udruga,čiji je cilj porobljavanje I razaranje lokalnih društava i zajednica,njihove kulture i običaja,tako da su ih primorali da se registriraju kao strani agenti.Na zapadu takvi neometano vršljaju i rade protiv interesa naroda I držav u korist svojih financijera.Nadalje,Rusi su zabranili reklamiranje gay ideologije,radi zaštite djece i mladeži.Također,Rusi se spremaju uvesti 10-godišnju zabranu na sijanje i promet gmo otrova .Rusi se ne daju okupirati niti dozvoliti da njima upravlja banda globalnih bankara,koji bez rada,štampanjem novca bez pokrića,žele porobiti cijeli svijet.U tome je caka,zašto Rusiju treba ocrnjivati svaki dan pa i na temama poput ove.Već sam napisao da Pentagon unatoč sankcijama SAD,ne želi odustati od prije dogovorene kupnje ruskih helikoptera za njihove snage u Afganistanu zato jer su vrlo pouzdani u teškim uvjetima,koje si naveo. A ovo o Srbima i Englezima si potpuno u pravu.Upravo iz Londona je bila glavna baza financiranja boljševičke revolucije,koja je spriječila približavanje Rusije i Europe kao jedinstvenog političkog i ekonomskog prostora.Zato su cionistički bankari financirali Boljševičku revoluciju i pobili carsku obitelj te opljačkali rusko carsko blago,a narodima koji su živjeli na tom prostoru kao I narodima novostvorenog SSSR-a ,donijeli su krv,znoj i suze.Isti su arhitekti i ovog Novog Svjetskog Poretka,kojeg mnogi nazivaju neoliberalni korporativni fašizam,još jedna izopačena i retardirana ideologija,koja ide prema porobljivanju masa i robovlasničkom društvu.Rusi nisu anđeli,ali adresa đavla svakako nije Rusija,nego ga otamo protjeruju.

VL
ST
Startrack
07:12 19.08.2014.

A vidi nam polutana sto kao uvjek navijaju protivu Zapada. Evo imate Migove pa vam se odlicno drze.

VL
SA
sablja810
00:35 19.08.2014.

Koliko jugovica ! Pa sta ce nekome ona ruska starudija, osim za otpad? Sve sto nije Made in USA u Irak. Ono smece neka daju nesvrstanima, a da nema saveznika i Amerikanca, jos bi se tukli sa kozacima, zato da ih nema morali bi ih izmisliti, koliko ima lobista ruskog otpada i ocitog smeca.

VL
Avatar angel!
angel!
22:53 18.08.2014.

stara juga je kupovala licence i samo u mostaru radila helikoptere....gazzele made in france...i danas lete...odlični i brzi

VL
BL
Blizard
08:03 19.08.2014.

Tu nema dvojbe ponudu Amerikanaca prihvatiti ,zrno po zrno i uklopiti se u sustav kojem pripadamo .Imamamo garancije našeg Predsjednika Josipovica ...,da je naše nebo sigurno ,samim tim i Hrvati do 2024 ,raspolažemo sa šest zrakoplova Mi21 ...zasigurno ćemo biti svi sigurni ako ti zrakoplovi ne polete . Kolinda ima priliku i zadaću ...s Amerima za hrvatsko zrakoplovstvo obezbjedi F16 a Mi21 poslati Ukrajincima samo pod jednim uslovom ..da njihovi piloti dodju preuzeti iste !!

VL
FI
fiberglas
22:34 18.08.2014.

Kaže sneni Fran Višnar, a što će nama Black Hawk?Pa to je helikopter koji je i transportni ali i kojim su sredili Bin Ladena ( ???), dakle borbeni. Što će Hrvatskoj borbeni helikopter? Što to vrrrli Fran nije rekao ii tamo 1995. kad smo mast vadili s Mi24 onim tenkovskim posadama i utvrđenim gnjezdima? Eh, da nije se sjetio.

VL
ZR
Zrakomlat
08:17 19.08.2014.

nisu zrakomlati iste kategorije, rus je transporter a amer jurisni... u buducim elementarnim nepogodama, tesko da ce jastreb biti funkcionalan.

VL
CR
crocro
07:20 19.08.2014.

Hrvatska će imati najčistije račune ako ima svoje vlastite zračne snage. Prema tome Hrvatska je ćlanica NATO saveza i treba nabaviti zrakoplove koji se proizvode u tome saveza ne u Rusiji. Ruske tehnilogije se treba osloboditi i koristiti onu tehnologiju koju koristi savez kojeg je Hrvatska članica. Nikakav savez regionalnih snaga ne dolazi u obzir. Ako se to odnosi na regiju članica Hrvatska, Slovenija, Austrija, Italija i sjevernije, onda bi se moglo razgovarati ali region Hrvatska, srbija, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija, NE dolazi u obzir. Mislim da Kolinda može puno učiniti na razvoju Hrvatske vojne sile i njezino iskustvo i prijateljstva sa zapdnim svijetom treba iskoristiti. Mene je samo strah da se prije predsjedničkih izbora ponovo ne donese neka odluka u nekakvim remontima u Ukrajini ili Rusiji ili isporuci nekakvih dijelova za rusku zahrđalu tehnologiju. Ali tko će dočekati predsjedničke izbore, da se konačno družimo s onim zemljama u čijem smo savezui a ne da nas i dalje odvajaju od obitelji i vuku gladnim maćehama istočnog i južnog regiona.

VL
Avatar airbizz
airbizz
18:23 19.08.2014.

nato savez je osnovan kao protuteža varšavskom paktu.taj pakt se raspao prije 15 godina.danas je nato savez servis za održavanje hegemonije sjedinjenih država nad cijelim svijetom( dominacija punog spektra-citat g.w.bush mlađi)

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.