Naslovnica Vijesti Svijet

SAD na džihadiste u BiH upozorava još od 1995.

'Zabrinjava nas prisutnost tzv. mudžahedina u vašoj zemlji... Moram biti vrlo jasan: i jedan mudžahedin je previše'
09. prosinca 2016. u 19:00 14 komentara 8078 prikaza
ISIL
Foto: SIPA
Pogledajte galeriju 1/3

SAD je još 1995. upozorio predsjednika BiH Aliju Izetbegovića da ne žele vidjeti ni jednog mudžahedina u toj zemlji, otkriva američka diplomatska bilješka koja je deklasificirana i objavljena na web-stranicama State Departmenta krajem srpnja ove godine.

“Zabrinjava nas kontinuirana prisutnost tzv. mudžahedina u vašoj zemlji. Bilo bi nam teško opravdavati pred Kongresom i javnošću slanje američkih vojnika u takvim okolnostima. Shvaćam da su neke procjene broja tih jedinica pretjerane. Ali moram s vama biti vrlo jasan: i jedan mudžahedin je previše”, piše u bilješci susreta najviših američkih diplomata s Izetbegovićem, najvjerojatnije nakon dolasku Izetbegovićeve delegacije na mirovne pregovore u Dayton. Bilješka ne nosi datum, ali kontekst upućuje da se radi o Daytonu.

Podravka vlak BEZ OBJAŠNJENJA BiH željeznice ukidaju putnički vlak između Sarajeva i Zagreba SIPa Zoran Krešić Sa 6000 selefija, BiH 
je najveća prijetnja Europi

Prisutnost mudžahedina u ratu u BiH, kao i zločini koje su počinili, odavno su javno dokumentirani, no ova dosad manje poznata američka depeša pokazuje da Washington već dvadesetak godina kroz tihu diplomaciju upozorava različite bošnjačke lidere koji se prezivaju Izetbegović (današnji član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sin je Alije Izetbegovića) da se suoče s tim problemom.

I to suoče na način nulte tolerancije prema radikalnim islamistima koji iz inozemstva dolaze u BiH. Drugi klasificirani američki dokumenti, javno objavljeni putem Wikileaksa, pokazuju da je SAD baratao opravdanim sumnjama da bosanski ured saudijske humanitarne zaklade Al-Haramain služi kao kanal za financiranje džihadističkih terorista.

E-mailovi koje su slali članovi Al-Qa’ide, a koje su pronađene prilikom zapljene opreme u uredu zaklade Al-Haramain u Travniku, sadržavali su upute za napad na bazu SFOR-a u Tuzli, piše u tajnom američkom izvješću iz siječnja 2003., dostupnom na Wikileaksu.

>> BiH ima najviše boraca ISIL-a po glavi stanovnika

‘Vidljive su slabosti u BiH koje koriste teroristi’

Slabosti sustava i institucija vlasti glavni su razlog zabrinutosti SAD-a stanjem u BiH jer to otvara prostor kriminalu i terorizmu, rekao je zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika Hoyt Brian Yee za “Dnevni avaz”.

– SAD zabrinjavaju strukturalne slabosti u BiH koje dopuštaju kriminalu ili teroristima da djeluju – kazao je diplomat. Izvori nestabilnosti, objasnio je, mogu biti raznoliki: vojska nezaposlenih ljudi nezadovoljnih vlašću, sustav sigurnosti, slabe institucije vlasti. Korupciju u BiH vidi kao ogroman problem. (Hina)

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Manolo46:

  Pa Amerikanci su ih i doveli u BiH, nakon što su ih prvo uzgojili u Afganistanu za vrijeme afganistansko-sovjetskog rata. To su američki igrači i to mora biti razlog zašto niti jedan jedini mudžahedin iz arapskih zemalja nije optužen za ... prikaži još! ratne zločine pred haškim sudom, a internet je pun njihovih zločina koje se čak ne smije ni spomenuti.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Dobro da SAD ne financira, diplomatski podupire i opskrbljiva vehabijske vesele družbe... Amerikanci to ne rade, makakvi. :(

 • Slobodan_Milošević:

  Znači CIA još 1995. ima plan ubacivanja džihadista u BiH