Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGUEL PAJARES

Preminuo 75-godišnji španjolski svećenik, prva europska žrtva ebole

ebola
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
12.08.2014.
u 11:25

Pajares je uzimao eksperimentalni lijek ZMapp

Španjolski svećenik Miguel Pajares (75), prvi Europljanin zaražen virusom ebole, umro je jutros u 9.28 sati u madridskoj bolnici. Ondje se nalazio od prošlog četvrtka kada je zajedno s časnom sestrom Julianom Bohi, za koju se sumnjalo da je zaražena, prevezen iz Liberije gdje su zajedno radili u katoličkoj misiji.

Bolnička prostorija i čitav šesti kat bolnice Carlos III dezinficirani su, a spaljeni su svi predmeti s kojima je imao doticaj uključujući odjeću i nalaze. Sestra Bohi, koja prema prvim testovima nije zaražena, već nekoliko dana uzima eksperimentalni lijek ZMapp kojeg u SAD-u koriste dva pacijenta.

Netestirani, eksperimentalni lijekovi mogu se koristiti u liječenju oboljelih, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Odluku je donijela nakon sastanka liječnika u Švicarskoj koji su u ponedjeljak nakon rasprave dali zeleno svjetlo.

Liberija je prije sastanka već naručila iz SAD-a lijek ZMapp iako je dosad bio testiran samo na majmunima pa su njegove posljedice za ljude nepoznate. Taj lijek uzimao je i preminuli Pajares. Američki proizvođač Mapp Biopharmaceuticals kaže da su isporuke ograničene.

Ebola je izbila u zapadnoj Africi, a najveća žarišta su u Gvineji, Sierra Leoneu i Liberiji gdje je umrlo više od tisuću osoba.

>> 'Nulti pacijent' ove epidemije ebole 2-godišnji dječak iz Gvineje?

>> Policajci s azilantima bez zaštite dok hara ebola

Komentara 11

ST
strsljen2013
11:34 12.08.2014.

Sve već viđeno. Tko nije neka pogleda Outbreak iz 1995 sa Dustin Hoffmanom.

PL
@ploto@
11:58 12.08.2014.

Korporacije zla su zaključile da im profit nije dovoljano velik,A kada je uopće bio ? Zato su novio virusi i nova otrovna cjepiva spremna za gojimsku populaciju, Ukoliko se gojimi budu opirali,tu je i WHO,koji će nasilno pokušati države prisiliti na masovno cijepljenje.Već je odavno objavljeno da se gojime mora svesti na 5 % sadašnje populacije,a za to su već spremni različiti korporacijski alati,od gmo otrova,otrovnih cjepiva i do novih lokalnih i globalnih sukoba,Bitno je da se gojimi međusobno istrebljuju,a da profit korporativnih psihopata raste.Baš kako kaže forumaš ispod,sve već viđeno puno puta.

Avatar butcher
butcher
16:09 12.08.2014.

Ebola je ubila i zarazila mali broj stanovnika Gvineje, Sierra Leonea i Liberije ako se uzme u obzir broj populacije triju drzava. Novinari i mediji su opasniji od ebole jer sire paniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije