Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna u zagrebu

Policajci s azilantima bez zaštite dok hara ebola

azilanti
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.08.2014.
u 14:18

Jednokratne medicinske rukavice, kape, maske, jednokratne zaštitne kombinezone te sredstva za osobnu i dezinfekciju prostora zatražio je Sindikat policije za sve policajce koji rade u postajama na aerodromima, graničnim prijelazima, odjelima za nezakonite migracije i centrima za prihvat stranaca.

Jednokratne medicinske rukavice, kape, maske, jednokratne zaštitne kombinezone te sredstva za osobnu i dezinfekciju prostora zatražio je Sindikat policije za sve policajce koji rade u postajama na aerodromima, graničnim prijelazima, odjelima za nezakonite migracije i centrima za prihvat stranaca.

Epidemiolog upozorava

Povod da od Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja te Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zatraže žurnu nabavku navedenog bio je događaj od 4. kolovoza. Kako doznajemo, u policijsku postaju u Novom Zagrebu tog je dana dovedeno 16 tražitelja azila koji su u Hrvatsku stigli iz Afrike. Unatoč tome što su došli s Crnog kontinenta koji je zahvatila epidemija smrtonosne ebole te unatoč brojnim preporukama odaslanih posljednjih dana kako se zaštititi, policajci su bez ikakve zaštite poslani da s tražiteljima azila obave obavijesne razgovore.

Sindikat je na svojim internetskim strancima objavio da im je na dopis o nabavci zaštitne opreme odgovorio epidemiolog Bernard Kaić navodeći da je u tri dana početkom kolovoza u Zagrebu otkriveno pedesetak ilegalaca iz Afrike. Nekoliko ih je bilo i u Kutini. Epidemiolog je predložio zajednički sastanak predstavnika MUP-a, Ministarstva zdravlja i HZJZ-a na kojem bi se definiralo kako policija treba postupati u ovakvim slučajevima, ali i da se razjasni tko treba obaviti pregled stranaca i tko će to platiti.

– Policija je ispravno i stručno postupila tražeći smjernice o postupanju od epidemiologa po pitanju nadzora nad zdravljem stranaca – naveo je dr. Kaić.

Odgovorila je i pomoćnica ministra unutarnjih poslova, Sanja Čanković.

Navela je da je zaštitna oprema osigurana i dostupna i da će MUP “poduzeti sve potrebne mjere u cilju osiguranja pravodobnog i stručnog postupanja u predmetnim situacijama”. I ona je najavila održavanje sastanaka predstavnika nadležnih službi.

Nisu cijepljeni

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić kaže da ne zna je li bilo sastanaka nakon što je prepiska utihnula. Ako i jest, dodaje, njih nitko nije pozvao:

– Kod nas očito ne vrijedi ona poslovica da je bolje spriječiti nego liječiti. Mi uvijek čekamo da se nešto dogodi pa onda pokušavamo otkloniti posljedice. Što reći na sve. Pa naši policajci nisu cijepljeni ni protiv tetanusa, ni protiv hepatitisa – tvrdi Jagić.

>>Rizik od zaraze ebolom u Hrvatskoj još uvijek iznimno nizak

Komentara 3

Avatar antonija17
antonija17
17:55 11.08.2014.

Da su trebali stic u vladu vjerujem da bi ih skenirali od a -z. Kaj mislis da se mile razboli drzava bi propala.

DU
Deleted user
12:40 13.08.2014.

Uz toliko nenastanjenih otoka ili napuštenih vojnih objekata u rubnim i rijetko nastanjenim dijelovima Hrvatske, onaj tko je odlučio da središnje prihvatilište za azilante bude u glavnom gradu očigledno je bio nedorastao dužnosti koju je je obnašao. Ili je moždaa i ova odluka donešena u skladu sa zahtjevima gospodara iz Bruxellesa ?

Avatar rajetin
rajetin
05:59 12.08.2014.

Ma gdje je Zagreb od ebole, što bulaznite i plašite ljude u ove ljetne dane bez pravih tema. Ah da, radi se o azilatntima, a njih, hvala lepa, ne trebamo! To što je više od pola Hrvatske na taj ili sličan način hljeb našlo širom svijeta, to nema veze - mi smo ipak nekaj drugo. Em nismo preplanuli, em smo najkulturnija nacija u povijesti čovječanstva. Da, i slijedimi jedinu pravu i ispavnu vjeru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije