Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko su nasljednice?

Hillary se definitivno povukla i to je kraj dinastije Clinton

05.12.2017.
u 23:45

Bivša predsjednička kandidatkinja koja je izgubila iako je osvojila tri milijuna glasova više od Trumpa, još nosi gorčinu tog poraza.

Završila sam s predsjedničkim kandidaturama. Ali nisam gotova s politikom zato što uistinu vjerujem da je budućnost ove zemlje na lomači. U svojoj knjizi “Što se dogodilo” (“What happened”) pišem o trenucima iz kampanje koje bih, da se mogu vratiti, promijenila. Ako Rusi mogu hakirati moju podsvijest, sigurno će naći i dugačak popis propusta – rekla je 70-godišnja Hillary Rodham Clinton, “žena, majka, baka, odvjetnica za žene i djecu, senatorica, državna tajnica, ikona frizura, zaljubljenica u odijela i kostime te predsjednička kandidatkinja 2016.”, kako se sama predstavlja na svojem Twitteru.

Najutjecajnija političarka SAD-a, “Madame Secretary” i bivša prva dama, za koju je glasalo 66 milijuna Amerikanaca, prije više od godinu dana doživjela je poraz od protukandidata Donalda Trumpa i tako izgubila šansu za povratak u Bijelu kuću i priliku da svoje ime upiše u povijest kao prva žena u Ovalnom uredu. Otad kao da više nije toliko prisutna na javnoj i političkoj sceni, nekako se povukla u osamu svojih domova u Chappaqui u New Yorku i Whitehavenu u Washingtonu. A da joj je u ustima i dalje gorak okus poraza, vidi se po njezinoj izjavi: “Ne želim više razgovarati o 2016., problemima u Demokratskoj stranci, seksizmu, Rusima, Wikileaksu, FBI-jevu direktoru Comeyu i negativnoj medijskoj slici, čak ni o Trumpu, jer gledam unaprijed i kako demokrati mogu pobijediti te pridobiti više žena da se uključe u politički život”. Svojoj poljuljaloj stranci nije ostala dužna i uputila joj je žestoku kritiku, najviše zbog uskraćivanja financijske pomoći tijekom kampanje.

Skupila dvije milijarde

– Nisam ništa dobila ni naslijedila od Demokratske stranke, iako sam bila njezina kandidatkinja na izborima. Sama sam vodila kampanju, sa svojim zaposlenicima i simpatizerima, bez logistike i podrške stranke, što me zamalo dovelo do financijske propasti i morala sam se snalaziti za novac – oštra je Clinton, među čijim je velikodušnim sponzorima i producent Harvey Weinstein.

A da je uboga i sirota (kao što je bila izjavila da su ona i Bill otišli praznih džepova 2001. iz Bijele kuće) daleko je od istine: s bogatstvom procijenjenim na 45 milijuna dolara prema Forbesu, preko Zaklade Clinton koju i dalje vodi njezin suprug Bill, lani je “kapnulo” čak dvije milijarde dolara za kampanju od američkih korporacija, stranih vlada i tvrtki, političkih simpatizera i raznih grupa i pojedinaca. Sigurno je da Hillary, ako se i odluči umiroviti, neće živjeti od skromne mirovine.

No, je li nova uloga brižne i posvećene bake samo punjenje baterija i odmak od političke arene ili se stvarno umorila od političkih igara i želi biti samo dobra žena, majka i baka? Tko zna, možda se boji još jednog poraza ako se upusti u novu utrku za Bijelu kuću, pogotovo ako se osvrne na poljuljane odnose između demokrata i krizu koja je u stranci prisutna dulje vrijeme, preciznije još od 2009. kada je Hillary postala državna tajnica pod Obaminom vladavinom.

Otad u povijesti dugoj 189 godina nikada Demokratska stranka nije tako nisko pala, izgubivši više od tisuću zakonodavnih mjesta, na desetke guvernerskih pozicija i gradskih vijećnika, a Hillaryin poraz i likovanje republikanaca samo su dodatno otežali situaciju. Ona se ipak popravlja i ide nabolje otkako je u veljači Tom Perez preuzeo vodstvo stranke, a poput iskrica frcaju i neka imena mogućih kandidata za predsjedničke izbore 2020.

Na vrhu je senator Bernie Sanders, jedan od omiljenih među Amerikancima zbog svojeg poštenja, politike Robina Hooda i socijalističkih ideja o svima dostupnom školstvu i zdravstvu, kao i bivši američki potpredsjednik Joe Biden, koji žarko želi iskoračiti s mjesta “Obamine prve pratilje.”

No, sve su to za sada samo osobne preferencije kandidata i nagađanja političkih kuloara. Je li Amerika napokon spremna za predsjednicu? U slučaju da procijene da je došlo vrijeme za Madame President, hoće li demokrati ponovno izabrati kandidatkinju, poput poprilično popularne senatorice Elizabeth Warren iz Massachusettsa, kalifornijske senatorice Kamale Harris ili njujorške senatorice Kirsten Gillibrand?

I dalje popularna

Kolo sreće se okreće, što je najuočljivije na političkoj sceni: tako je i Hillary bila omiljena kao državna tajnica, no u utrci za predsjedničku poziciju najviše je izgubila upravo zbog – žena. Njezin vrlo kompliciran odnos sa ženama najbolje se ocrtava na činjenici da su je podržavale i Afroamerikanke, Latinoamerikanke i Azijatkinje, ali je zato 53 posto bijelih žena odlučilo glasati za Trumpa.

– Stvari se nisu odvile kako sam planirala, ali dobro sam. Često se dugo šećem šumom, presložila sam napokon ormar i pobacala stvari koje godinama ne nosim, imala sam vremena za pisanje knjige i slikovnicu za djecu, uživam u igri s unucima i obiteljskom životu, a i kapljica chardonnaya pomogla mi je da se bolje nosim sa svime – rekla je političarka, koja je proljetos pokrenula i novu političku neprofitnu grupu “Onward Together” koja se usredotočila na “ohrabrivanje ljudi da se organiziraju, budu uključeni i kandidiraju se za javne poslove”. Najviše se pak fokusirala na pisanje – prvo knjige “Što se dogodilo”, a potom dječje slikovnice “It Takes a Village” koju je protekle srijede promovirala u kultnoj njujorškoj knjižari Strand. Na predstavljanju joj se pridružila i kći Chelsea, također promovirajući svoju dječju knjigu “She Persisted”, a Hillaryini simpatizeri čekali su i po četiri sata u redu koji se protezao gotovo dva bloka dalje – do samog Union Squarea, samo da bi dobili potpisanu slikovnicu.

NASA je bila okidač

– Kada sam lani u najtežim trenucima nakon izbora vidjela Charlotte na dječjoj predstavi, shvatila sam da sam zbilja blagoslovljena. I njoj i svim djevojčicama koje će jednog dana postati žene želim poručiti da su vrijedne i zaslužuju svaku priliku na ovom svijetu. Naša budućnost ovisi o toj vjeri, neka se ne boje svojih ambicija, snova, čak i svoje ljutnje… to može biti vrlo moćna sila. Budi odvažna i hrabra, pokušaj i padni, ustani i pokušaj opet, osloni se na druge i neka te vole zbog tvojih vrijednosti i toga što jesi. I nikada nemoj odustati – poručila je svim ženama Hillary, prisjetivši se da je kao djevojčica htjela postati astronautkinja. Pisala je NASA-i i dobila odgovor da žene ne mogu biti astronauti, što je maloj Hillary bio okidač da bude uporna i gura sve do svojeg cilja. I da toliko godina opstane na političkoj sceni iz koje se, izgleda, polako povlači.

U anketi New York Timesa provedenoj krajem ljeta 2000 glasača izjasnilo se što bi Hillary sada trebala raditi, a ponuđeno je šest rješenja. Većina glasača želi je vidjeti u više uloga pa je tako 64 posto njih mišljenja da bi trebala prikupljati novac za humanitarne svrhe, 63 posto vidi je kako pomaže ženama, 48 posto želi da prikuplja novac za Demokratsku stranku, a 46 posto želi da i dalje nastavi biti utjecajna među demokratima; 48 posto ispitanika misli da bi trebala držati govore i predavanja, a 40 posto da bi trebala pisati knjige.

A na to je izgleda najviše i usredotočena. I napokon, kako je priznala u TV intervjuu, ima vremena i za hobije: igranje scrabblea, rješavanje križaljki, vrtlarenje i uzgajanje cvijeća, gledanje omiljenog TV showa “Ples sa zvijezdama”, šetnju sa psima po šumi u blizini kuće, plivanje i – obitelj. Pogotovo za unučicu Charlotte i unuka Aidana s kojima skakuće po dvorištu i koje je vodila na predstavu “Ulica Sezam”. 

Žele u Bijelu kuću: Nasljednice Hillary Clinton

ELIZABETH WARREN - Vrlo popularna senatorica iz Massachusettsa aktivna je zastupnica za zaštitu potrošača, čiji su napori doveli do uspostave Američkog ureda za financijsku zaštitu potrošača. Spominjala se kao kandidatklnja Demokrata za predsjedničke izbore 2016., ali je odustala u koristi Hillary Clinton.

KIRSTEN GILIBRAND - Senatorica države New York iskusna je odvjetnica koja je devedesetih radila u odvjetničkoj tvrtki Davis Polk & Wardwell. Radila je na kontroverznoj parnici Phillip Morris, a često je branila zlostavljane žene, djecu, i ljude koji su ostali bez svojih domova.

KAMALA HARRIS - Američki je mediji smatraju ozbiljnom kandidatkinjom za predsjedničke izbore 2020. godine. Senatorica je Kalifornije koja se žestoko protivi politici Donalda Trumpa. Dolazi iz obitelji doseljenika – majka joj je tamilska Indijka, a otac Jamajčanin.

Pogledajte i VIDEO: Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Komentara 10

NI
Nikomah95
00:47 06.12.2017.

Izgleda da VL više žali za gđom E-mail nego ameri

Avatar Oneill
Oneill
09:08 06.12.2017.

Hvala Bogu.

Avatar superhik74
superhik74
14:48 06.12.2017.

Dobro dosli u 2016 godinu, evo upravo smo doznali rezultate izbora gdje je Hillary nakon sto je pokrala Sandersa izgubila od Trumpa. Sva sreca da informacije brzo dolaze s one strane Atlantika. Sto bi mi da nema gotovo trenutnog prijenosa informacija. Zanima me sto ce biti u 2017 godini, ali to ce trebati malo pricekati s obzirom na brzinu kojom nas "fake news" informiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije