Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Dujmović

Sad država mora reagirati i bit će posla za softveraše

20.06.2014., Zagreb - Nikola Dujmovic, predsjednik CISEx-a i predsjednik Uprave tvrtke Span.
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
06.10.2014.
u 11:15

Sve tvrtke u kojima je bio imaju ponude kroz fondove, donacije ili projekte

Američka turneja premijera Zorana Milanovića i njegova izaslanstva, koja je obuhvatila posjete tehnološkim divovima Microsoftu, IBM-u, HP-u, Ciscu i Oracleu, bila je iznimno uspješna. Ocjena je to Nikole Dujmovića, predsjednika hrvatskog udruženja izvoznika softvera Cisex i predsjednika uprave IT tvrtke Span, koji je bio član delegacije. Učinjen je doista prvi korak koji bi mogao, nada se, pokrenuti Hrvatsku i usmjeriti je k digitalnom društvu.

Šansa u školstvu

– Imam dojam da je premijer Milanović, koji je, kao što znamo, pravnik, ovom turnejom doživio "eye opening". I da je doista progledao i spoznao što sve može i koliko toga nosi IT industrija. A to je pozitivno, što god kritičari prigovarali. Pritom ne mislim da je otkrio telekonferenciju, to su bili zlonamjerni komentari, već na mogućnosti big date, analize, clouda i ostalih trendova – kaže Dujmović te dodaje da je u iznimno jakom i napornom programu posjeta premijeru predstavljeno niz projekata i tehnologija. 

I, da, ističe Dujmović, bilo je govora o novcu jer sve tvrtke u kojima je bio imaju otvorene ponude bilo kroz fondove, donacije ili projekte.

– Dobiven je uvid što tko može i što država treba i može ponuditi. Nije se tu radilo o šopingu i prodaji. Nadam se da će država sada reagirati. Odmah krenuti u pravu transformaciju, posebice školstva, koje treba okrenuti naglavačke, a spoznaju o tome što se sve može i kako funkcionira društvo znanja u suradnji s gospodarstvom, vjerujem da je premijer dobio posjetom Stanford sveučilištu u Silicijskoj dolini. Zdravstvo je još jedan segment o kojem je bilo govora u kontekstu informatizacije koju treba obaviti. Vjerujem da tu doista može biti puno posla za hrvatske IT tvrtke – govori Dujmović.

– Ovo što je Američka trgovinska komora organizirala jest poput posjeta Vatikanu IT-a – citirao je Dujmović kolegu Antu Mandića, prvog čovjeka IN2 grupe i predsjednika IT udruženja pri HGK, koji je također bio na turneji i, poput Dujmovića, o vlastitom trošku. 

Mnogo za "pospremanje"

Put u SAD neki kritiziraju, no IT zajednica trebala bi biti zadovoljna, smatra Dujmović, jer je dobila pažnju koju godinama traži.

– Konačno se šest dana razgovaralo o IT-u, a dogovoreni su i daljnji razgovori u Zagrebu. Država mnogo toga mora "pospremiti", od APIS-a, Fine... I sada su, nadam se, spoznali kojim smjerom trebaju ići – zaključuje Dujmović.

Pitali smo ga i o kritikama na njegov račun kao čelnika Spana, tvrtke koja posluje s državom.

– Spanu se ne bi ništa dogodilo i da država nestane. Mi izvozimo hrvatsku pamet na četiri kontinenta i možda za to zaslužujem kritike – odgovara.

>> IT stručnjak o Milanoviću u SAD-u: Nema praznih priča, žicanja i sličnih bedastoća

Komentara 4

Avatar aunick
aunick
11:44 06.10.2014.

Gospodine Dujmovicu vidim, nije ni vama lako komentirati Premijera Milanovica, koji je kako ve rekoste Pravnik i koji je dozivio "eye opening" otvorenje ociju da prevedem bukvalno. Pa sto je Premijer, koji je pravnik. tako dugo spavo? Nije on samomo Pravnik koji se odmaro vec bola, Premijer koji je palcen ne za spavanje vec za rad. Hajde dobro, a za to da Amerikanci maltene kazu, lova je tu samo recite kako da je prebacimo, uposlimo, cini mi se da sanjate. Nisam Pravnik vec strojar koji je radio za i sa Amerima nekih 30 godina pa mi nekako vas entuijazam zvuci naivno. Svako dobro imenjace i tebi i nasoj Hrvatskoj a Premijer je prespavao svoj "window of opporunities" priliku za akciju, pa je vrijeme naci malo agilniju i mastovitiju osobu za Premijera, no prateci VL mi se cini da je to jalova nada.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
12:21 06.10.2014.

Kakvo reagiranje države? Zoki odveo ekipu na mini izlet po SAD-u... Nikakvi pregovori se tamo nisu odvijali...

BU
bubimima
13:02 06.10.2014.

Kaj Hrvatska nema stručnjake, savjetnike i agencije za IT, nego je premijer morao ići na turneju po SAD-u da se upozna s IT-om? To je jedino konkretno šta se može zaključiti iz ovog subjektivno zainteresiranog pristranog obrazloženja. Još možemo očekivatii državni šoping za školstvo i zdravstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije