Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pirangate
Povratak na članak

Amerika uz Hrvatsku: Dogovorite se kako dalje. Arbitraža nije jedino rješenje

Neugodna situacija: Skandal u koji je uključen Arbitražni sud može narušiti sustav i povjerenje u međunarodne sudove

Komentari 243

DU
Deleted user
12:09 31.07.2015.

skužili su amerikanci da slovenci kao i srbi uvijek igraju dvostruku igru, malo bi u nato , malo bi sa rusijom.

VL
DU
Deleted user
12:09 31.07.2015.

Pa neka Kekeci i dalje ugošćuju Medvedeva i šuruju s Rusima!

VL
SA
santol2
12:06 31.07.2015.

God bless America!

VL
NA
najpametniji
12:17 31.07.2015.

mene ovo podsjeća na tuču dva prijatelja a okolo gledaju stariji dečki iz društva..u jednom trenutku jedan od sudionika tučnjave posustaje, gubi bitku i hvata flašu..u tom trenutku sa strane dobiva nogom u dupe i trisku od jačih dečkiju...prema tome ameri su udarili slovencima nogom u dupe i vratili sve u okvire poštenog...šta reći nego hvala ameri svaka vam dala....

VL
CR
crocro
12:23 31.07.2015.

Koju glupost izjavlju predstavnici EU kada kažu da je Hrvatska jednostrano izašla iz peocesa međunarodne arbitraže. Pa normalno je da je izašla jednostrano, zar može iozaći dvostrano? Kada drugoj strani odgovara prijevara na temelju koje su pokušali Hrvatskoj oduzeti teritorij.. I sada bi i trebali dvostrano izaći iz procesa. Slovenija je uhvaćena u nedopuštenim radnjama na štetu druge strane tj. Hrvatske i oni očekuju da će i slovenija tražiti izlazak iz arbitraže. Jer ako Hrvatska sama izlazi onda se to ne priznaje i mora dalje gledati lopovluk slovenije i očekivati krađu svojeg teritorija. Pa normalno je da je Hrvatska izašla jednostrano i s jakom kičmom koja više neće podleći prisilama i prijetnjama. Jednom mora doći kraj lopovluku i svi koji sudjeluju u tome moraju se jednom u povijesti razotkriti tako da i svijet vidi tko je tko, da i svijet vidi što je dobro a što je zlo. A sada Hrvatsku prikazuju kao zlo što se pobunila protiv nedopuštenog ponapanja slovenije a istodobno sloveniju tapšaju po ramenu. Ma moramo ih sve skupa potpuno razotkriti i ogoliti pred cijelim svijetom.

VL
Avatar Plan B
Plan B
12:21 31.07.2015.

Nas i Amerikanaca preko 300 milijunaaaaaa.... Bog i HRVATI!!

VL
SE
Senator
12:36 31.07.2015.

Uplitanje SAD-a Slovencima nikako nije po volji. Slovencima ni to nije po volji, jer SAD gura međunarodno pravo kao načelo sudovanja, a ne pravičnost na kojoj inzistira Slovenija te unutar EU-a Britanija sa satelitima. Međunarodno pravo kao načelo minimalizira “muljažu” i arbitraži daje značaj sudskog postupka. Slovenija mora popustiti drugi put od američkim pritiskom. Svjesna da arbitraža po međunarodnom pravu neće za nju biti povoljna. Informacije o tome su se pustale sukcesivno u domace medije, kroz “desni nevladin sektor” (svaka Udba ima svog Šiška, op.a.) kako bi se jario bijes na “nesposobnu hrvatsku vladu”, koja po tom pitanju možda nije bila nešto iznadprosječno sposobna, ali je poštovala pravila Suda. Slovenija se zaigrala pod pokroviteljstvom ”moćne Britanije” – kako su pisali slovenski mediji. Očekujući učvršćen status liderice u regiji, slovenska politika se besramno i bezočno upustila u najgori oblik nepotizma – političkog i sudbenog. Obećavajući Londonu nastavak opstrukcije – ulaska Hrvatske u Schengen. Ali upravo kao i pri ulasku Hrvatske u NATO, zaboravili su da, osobito sada u novonastalim okolnostima odnosa s Rusijom, SAD budno prati Hrvatsku kao svoju stratešku točku, ključnu za transfer svog ukapljenog plina od Krka do Baltika. SAD i Velika Britanija od operacije Oluja su – iako partnerice – manje ili više u kontinuiranom raskoraku kad je Balkan u pitanju. Američke službe su minuciozno odradile posao. SOA kao partnerska služba je zacijelo raspolagala tom informacijom koju su joj dostavili Amerikanci. Znala je i hrvatska vlada, samo se mora praviti da nije znala. Slovenija nema izbora nego angažirati starog udbaša Ivu Vajgla da magli priču nekom hrvatskom paraobavještajnom djelatnošću, a ulazak predsjednika ICJ-a, suca Avrama, u postupak kao slovenskog arbitra možda nije slučajan. Možda upravo ima cilj urušiti proces do kraja. Pretjerali su. Od ostalih graničnih pitanja treba spomenuti i spor oko nasipa na Muri i i incidente koji su uslijedili…Tada na scenu prvi put stupa SAD. Jer se događa nova blokada, a to je pokušaj opstruiranja ulaska Hrvatske u NATO savez na način da je Borut Pahor najavio nacionalni referendum o tome želi li Slovenija da Hrvatska uđe u NATO ili ne. I tu se poskliznuo do kraja. Washington ga je najprije puštao, baš kao što su ih i sad puštali da petljaju s Arbitražnim sudom, i onda ih je prizemljio. Za opstrukciju ulaska Hrvatske u NATO – po starim dobrim britanskim savjetima i udbaškim obrascima – iskorištena je grupa navodnih slovenskih nacionalista, predvođena osuđenikom za pokušaj ubojstva Andrejem Šiškom, kako bi prikupili potpise za slovenski referendum o ulasku hrvatske u NATO. Pahor ih je primio u Vladi kao da su oni neki jako važan čimbenik. Bio je to, i to se ne smije zanemariti, kontinuitet slovenske politike koju je podržao i Janša.

VL
Avatar Matija22
Matija22
12:24 31.07.2015.

eto ti slovenac pa zovi opet rusa da te posjeti :)

VL
BJ
Ben Juda Talmudan
12:29 31.07.2015.

Uz pomoć Medvedeva i korumpiranih sudaca Arbitražnog suda,naš prijatelj EU Janez će uskoro jedriti sa svojom novom jadralnicom po novom slovenskom moru do pola Savudrijske vale,odakle se pruža divan pogled prema točki T5 gdje počinje junction ili stik hrvatskog moraa sa otvorenim morem.

VL
ZB
zbisko
13:02 31.07.2015.

Kad Ameri nešto kažu, cijela Europa, pa i Janezi, mora slušati. Možda su zato pozvali Putina

VL
Avatar Plan B
Plan B
12:18 31.07.2015.

Yes we can‼️

VL
BJ
Ben Juda Talmudan
12:35 31.07.2015.

anticenzura - drugarice Jovanka ti ionako tradicionalno navijaš za Slovence što si već više puta ovdje potvrdila komentarima.Ovdje se radi o otimačini hrvatskog mora,kontra međunarodnog prava,a tebi je krivo što krađa i otmačina nisu prošle.

VL
Avatar Plan B
Plan B
12:18 31.07.2015.

In god we trust!!

VL
AM
ameris
12:27 31.07.2015.

Zna li tko gdje je naš R.B. "Petar Krešimir IV"...ne skuplja,valjda, sirijske izbjeglice po Sredozemlju ?

VL
DD
ddh
13:16 31.07.2015.

U tom cijelom cirkusu Slovenije oko granice s Hrvatskom, mene smeta terminologija i stalno spominjanje nekakvog problema granice. Ne postoji nikakav problem granice. Sve drzave koje su proizasle iz Yugoslavije su se prema Bedinterovoj komisiji obavezale i prihvatile republicke granice kao medjudrzavne granice. A u Istri je ta granica bila uvijek na rijeci Dragonji. Sveta Gera je uvijek bila dio Hrvatske, kao i podrucje kod Hotize na Muri. To da su i Kranjci odnosno Slovenci ili Janezi to prihvatili, a poslije poceli muckati, to je njihov problem. Rat i ratno stanje za vrijeme Domovinskog rata su Kranjci iskoristili i okupirali Svetu Geru s njihovom vojskom. Ta prevrtljivost i lakomost Slovenaca za tudjim nisu otvorila nikakvo pitanje granice. Janezi hoce pod silu otimati Hrvatski teritorij, a ne rjesavati pitanje granice, jer su oni i to " pitanje " i fabricirali. I zato treba prestati s terminologijom "pitanja granice", nego to postaviti kako i jest. A to znaci Slovenski pokusaj otimanja hrvatskog teritorija. To je bolesna zelja od lakomosti bolesnih Slovenaca.

VL
CR
crocro
12:32 31.07.2015.

Da su to napravili slučajno mađarima, zapamtili bi Orbana u 100 slovenskih pokoljenja, ne samo slovenci već i EU, ako bi se svrstala na stranu slovenije kao što se sada svrstala na stranu slovenije a protiv čiste, časne i uredne Hrvatske.

VL
Avatar Sunčica
Sunčica
13:47 31.07.2015.

uopće me ne čudi sitničarenje europskih birokrata koje odavno koči u razvoju cijelu EU,zato SAD efikasnije i brže rješavaju probleme

VL
RB
robert.b.40
13:05 31.07.2015.

pa to je jako ljepo da se nesta ljepo napise od amerike poisto u zadnje vrjeme kao da amerika ne postoji I nikada nista nije uradila za hrvatsku,pogledajte svrbe puna usta russije svaki dan I u svakom njihovom izdanju,na koju stranu vi idete?

VL
ST
stjepanveliki
12:36 31.07.2015.

jedina prijateljska i politicki sklona nam drzava .......AMERIKA Bog te cuvao!!!!!!!!

VL
CR
crocro
12:25 31.07.2015.

Dobro, dogovoarati ćemo se. A što ako se ne možemo dogovoriti, da li će te nas otvoreno uputiti na međunarodni sud pravde i što će te konkretno s tim poduzeti kako se ne bi stvarali negativni svjetsku presedani arbitraže?

VL
« 1 2 3 4 5 6 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.