Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRESNA SLIKA

SAD: Dječačić Omran je pravo lice onoga što se događa u Siriji

omran
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
19.08.2016.
u 12:22

"Ovaj dječačić nije nikad doživio ni jedan dan bez rata, smrti, razaranja i siromaštva u svojoj domovini"

Sjedinjene Države su se priključile izrazima sućuti koju je na društvenim mrežama potaknula fotografija dječačića ranjenog u bombardiranju Alepa u Siriji, ocijenivši da je dječak "pravo lice" rata.

– Koliko je vas vidjelo fotografije tog dječačića? – neočekivano je upitao novinare na tiskovnoj konferenciji u četvrtak glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

– Njemu je oko pet godina – sam je odgovorio Kirby odmaknuvši se od uobičajenog govora o američkoj vanjskoj politici.

– Ovaj dječačić nije nikad doživio ni jedan dan bez rata, smrti, razaranja i siromaštva u svojoj domovini – istaknuo je glasnogovornik podsjetivši da je sukob u kojemu je više od 290.000 mrtvih, izbio u ožujku 2011.

Na snimkama koje od srijede prenose svi svjetski mediji, vidi se četverogodišnjak Omran kako sjedi sam u vozilu hitne pomoći, lica prekrivenog prašinom i krvlju, u šoku od snage eksplozije tijekom zračnog udara na Alep.

– Ne moraš biti otac, a ja to jesam – dodao je Kirby – ne možete prestati gledati te fotografije i ne vidjeti da je to pravo lice onoga što se događa u Siriji.

Glasnogovornik američke diplomacije, čiji čelnik John Kerry već mjesecima pokušava zajedno s Rusijom pronaći diplomatsko rješenje za sukob, ponovio je da se međunarodna zajednica mora "udružiti ne bi li pokušala postići bolji rezultat".

– To je jedan od razloga zašto je državni tajnik toliko nezadovoljan onim što se događa u Siriji. Zato i dalje poziva Rusiju da surađuje s njim na nizu prijedloga o kojima smo se usuglasili u Moskvi u srpnju – istaknuo je Kirby.

Američki plan za prekid sirijskog sukoba obuhvaća opći prekid vatre, osiguranje uvjeta za dopremu humanitarne pomoći i nastavak političkih pregovora sirijskog režima i oporbe u Ženevi.

– Ne bismo više trebali gledati slike poput slike ovog malog dječaka danas u Alepu – zaključio je Kirby.

>> Amnesty: Gotovo 18 tisuća ljudi poginulo u državnim zatvorima u Siriji od 2011. do 2015.

Komentara 22

DU
Deleted user
21:17 19.08.2016.

nije samo ovaj dječak, nego do sada 50 000 djece pobijeno u Siriji..a što radi UN,tko bi ga znao

DI
dokazano.istinito
23:08 20.08.2016.

amerikanci prebacuju krivicu na ruse, rusi na amerikance, iranci na amerikance, njemci i englezi na ruse...a sve je to jedna kompanija koja cini teror na siriju.ma koliko god se medjusobno krivili ,oni su skupa teroristi i ubojice djeca i civila,, a o tome koliko su pravedni zna svako koji je jednom barem vidio i cuo istinu o njima,bilo u palestini, u egiptu, ukrajini,ili bilo gdje...danas je takvo vrijeme da pravi teroristi optuzuju zrtve za terorizam

Avatar superhik74
superhik74
18:48 19.08.2016.

Klasicno zapadno licemjerje, takvih djecaka ima po Afganistanu, Iraku , Pakistanu I Jemenu (koje oni zapadni licemjeri bombardiraju) na tisuce, pa nad njihovom sudbinom (lazno) ne naricu I pustaju (izmisljene) krokodikske suze. Vise su svakome dosadili s svojim laznim moralom I dvostrukim standardima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije