Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijepljenje protiv COVID-19

Centar za prevenciju bolesti: Cijepite se drugom dozom čak i uz nuspojave nakon prve

Cjepivo Moderna Therapeuticsa u prvoj fazi kliničkog ispitivanja, pokusi na pacijentima za mjesec, dva
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL
1/4
14.12.2020.
u 20:45

Cijepljenje protiv COVID-19 nakon Velike Britanije počelo je i u Americi, odluka za EU najkasnije do 29. prosinca.

Nakon što je Velika Britanija počela procjepljivanje svojih zdravstvenih radnika i starijih građana Pfizer/BioNTechovim cjepivom, krenulo je i u SAD-u, u kojem je trenutačno 16 milijuna oboljelih od COVID-a. Danas su onamo stigle prve doze Pfizerovog cjepiva iz tvornice u Michiganu, a ukupno u prvoj pošiljci treba stići tri milijuna doza.

Europske zemlje čekaju da Europska agencija za lijekove (EMA) detaljno proanalizira dokumentaciju Pfizer/BioNTechova cjepiva i tek onda donese ocjenu, odnosno odluku o odobrenju njegove upotrebe u članicama EU, pa time i u Hrvatskoj.

Tri glavne vrste cjepiva

Ocjenu će dati najkasnije do 29. prosinca, dakle samo 29 dana od podnošenja zahtjeva. Taj kratki rok moguć je zato što je EMA dio dokumentacije za cjepivo već pregledala tijekom postupne ocjene dokumentacije. Naime, u redovitim se okolnostima svi podaci o novom lijeku ili cjepivu predaju uz zahtjev za odobrenje, ali u izvanrednim okolnostima kao što je ova, kad se želi ubrzati proces, ide se na postupnu ocjenu, što znači da regulator ocjenjuje podatke o kakvoći, djelotvornosti i sigurnosti novog proizvoda čim ti podaci budu dostupni, dakle i prije nego što je zahtjev za odobrenje podnesen.

EMA ocjenjuje i Modernino cjepivo, koje je također postupno ocjenjivala, a konačnu odluku o njemu donijet će do 12. siječnja 2021., a potom i za cjepivo AstraZenece/Sveučilišta Oxford te ono tvrtke Janssen Vaccines & Prevention BV. re velicitiy.

Novo cjepivo za novu bolest izaziva niz pitanja pa i nemali zazor, pa je na zdravstvenim je vlastima da ljude temeljito informiraju o djelovanju cjepiva i mogućim nuspojavama. Uoči početka cijepljenja, američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) na svojim je stranicama dao detaljne informacije građanima o cjepivima i cijepljenju. Tako CDC Amerikance upućuje da prije cijepljenja svatko treba vidjeti preporučuje li mu se trenutačno cijepljenje protiv COVID-19 te da saznaju više o različitim vrstama COVID-19 cjepiva i kako djeluju, a nude i poveznice s detaljnim odgovorima na ta pitanja. Opisuje se djelovanje imunološkog sustava protiv infekcija i djelovanje cjepiva.

“Različite vrste cjepiva djeluju na različite načine kako bi pružile zaštitu, ali sa svim vrstama cjepiva tijelu ostaje zaliha ‘memorijskih’ T-limfocita kao i B-limfocita koji će se sjećati kako se u budućnosti boriti protiv tog virusa. Obično treba nekoliko tjedana da tijelo proizvede T-limfocite i B-limfocite nakon cijepljenja. Stoga je moguće da bi se osoba mogla zaraziti virusom koji uzrokuje COVID-19 neposredno prije ili neposredno nakon cijepljenja, a zatim se razboljeti jer cjepivo nije imalo dovoljno vremena za pružanje zaštite”, upućuju iz CDC-a.

Ponekad nakon cijepljenja proces izgradnje imuniteta može uzrokovati simptome, poput vrućice. Ti su simptomi normalni i znak su da tijelo gradi imunitet. Tri glavne vrste cjepiva protiv COVID-19, koja su ili će uskoro proći velika klinička ispitivanja, potiču naša tijela da ga prepoznaju i zaštite nas, ali nijedno ne može zaraziti COVIDOM-19. Pri cijepljenju svatko treba dobiti informativni list s detaljima o cjepivu koje se nudi kako bi se razumjeli rizici i koristi cjepiva.

Hladni oblozi

CDC također upozorava Amerikance da će za većinu cjepiva COVID-19 trebati dvije doze te da se drugom cijepe čak i ako se jave nuspojave nakon prve, osim ako im liječnik ne kaže drukčije. Vrućica i bol u ruci moguće su nuspojave, pa se s liječnikom valja posavjetovati o uzimanju ibuprofena ili sličnog lijeka, stavljati čiste, hladne obloge na bolnu ruku, ali i vježbati njome te piti puno tekućine.

VIDEO: Biste li se cijepili protiv koronavirusa? Provjerite što kažu građani.

Ključne riječi

Komentara 31

JU
jumbo2110
20:59 14.12.2020.

Nista od toga 👎

DU
Deleted user
20:58 14.12.2020.

Čak ako vas i to ubije

DU
Duslikr
20:58 14.12.2020.

Jako "zgodno" smišljene rečenične formulacije. Ima li neka preporuka o tome KADA se ne cijepiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije