Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saborski zastupnici potrošili 5,6 mil. kn. Rekorderu iz klupa HDZ isplaćeno 114.000 kn!

Podaci su dio statistike rada i ukupnih troškova zastupnika za razdoblje od 1. siječnja do 11. srpnja ove godine koju je danas objavio Hrvatski sabor
16. srpnja 2014. u 12:39 50 komentara 6604 prikaza
Frano Matušić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici od početka ove godine odradili su 68 radnih dana tijekom kojih su raspravili o 248 točaka dnevnog reda. Zastupnici su se za riječ javili više od šest tisuća puta, a najviše za replike i odgovore na repliku. U tom je razdoblju Sabor donio 130 zakona, od čega čak 79 posto njih po hitnoj proceduri.

Troje ih potrošilo više od 100.000 kuna

Ukupni troškovi zastupnika od 1. siječnja do 11. srpnja (ovaj posljednji tjedan još nije uračunat) iznosili su 5.642.014,07 kuna, a najviše od toga, 1.665.775 kuna je otišlo na upotrebu osobnog automobila u službene svrhe te na najam stana – 1.644.179,04 kuna. Na zrakoplovne karte potrošeno je oko 657 tisuća kuna, a na javni prijevoz (vlak, trajekt, autobus) gotovo 23 tisuće kuna. Oko 635 tisuća kuna zastupnici su potrošili na odvojeni život, 302 tisuće na hotelski smještaj, 205 tisuća na dnevnice, 258 tisuća na cestarine, 187 tisuća na režije, a 63.137,72 kune na ostale troškove koji obuhvaćaju taksi, parking, garažu, reprezentaciju na službenom putu, kotizacije i slično.

Najviše je potrošio HDZ-ov Frano Matušić iz Dubrovnika – 113.639,09 kuna, od čega 49.920 kuna na troškove auta te 21.767 kuna na avion. Slijede ga SDP-ov Marin Jurjević iz Splita koji je potrošio 111.742,41 kuna i to 43.500 kuna na auto i 21.585 na avion te SDP-ova Ingrid Antičević Marinović iz Zadra s 108.477,12 kuna od kojih se 30.160 odnosi na troškove auta.

Ni kune nisu potrošili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Željko Kerum, SDP-ovi Davor Bernardić, Ivo Jelušić, Josip Vuković i Alen Prelec, Mirela Holy, HDZ-ovi Zvonko Milas, Ivan Šuker i Davorin Mlakar. Jadranka Kosor potrošila je, primjerice, ukupno 75 kuna na dnevnice. Nisu evidentirani troškovi na plaće.

Najaktivniji saborski zastupnik od početka ovog saziva, dakle od prosinca 2011. godine, je HDSSB-ov Boro Grubišić koji se za riječ javio 1364 puta, a slijede ga laburist Branko Vukšić sa 1311 javljanja za riječ te HDZ-ov Ivan Šuker sa 1211 javljanja za riječ. Niti jednom za riječ se nisu javili Željko Kerum te SDP-ov Josip Vuković koji su u Saboru od početka ovog saziva, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko se od prosinca 2011. ukupno za riječ javio svega četiri puta.

U ovom sazivu Sabora postavljeno je 2016 zastupničkih pitanja, a najviše su ih postavili zastupnici Hrvatskih laburista, i to Nansi Tireli 233 pitanja, Nikola Vuljanić koji je posljednju godinu dana proveo u Europskom parlamentu postavio je 191 pitanje, Dragutin Lesar 175, Mladen Novak 138 te Branko Vukšić 116 pitanja. OraH-ova Mirela Holy, koja je mandat počela kao SDP-ovka, postavila je ukupno 83 zastupnička pitanja, Jakša Baloević koji je u Sabor ušao na listi don Ivana Grubišića, a kasnije prešao u stranku Ljube Jurčića Novi Val-Stranka razvoja postavio je 66 pitanja, na početku IDS-ov, a kasnije nezavisni Damir Kajin 52 pitanja, Ivan Šimunović iz HSP-a AS 45 pitanja, HDZ-ov Ante Babić 41 pitanje, a HSS-ov Branko Hrg 36 pitanja.

Leko nije zadovoljan

Izrečeno je ukupno 49 stegovnih mjera, 26 su ih dobili zastupnici HDZ-a, 9 SDP-a, 8 HDSSB-a, 5 nezavisni zastupnici te jednu zastupnici Hrvatskih laburista. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je da je Sabor od početka godine ispunio svoju ustavnu zadaću, ali i naglasio da osobno nije do kraja zadovoljan radom Sabora, posebno činjenicom što se najveći broj zakona još uvijek donosi po hitnom postupku.

Osnovni je zahtjev da zbog kvalitete i praćenja rada što više zakona ide po redovitom postupku, odnosno kroz dva čitanja, kako bi zainteresirana javnost od početka mogla pratiti donošenje akta i utjecati na konačni tekst – objasnio je Leko koji dodaje da se stalno nameće pitanje o ugledu Sabora u javnosti.

Nismo riješili krizu niti su rezultati Vlade očekivani, no radili smo poteze koje smo morali, na podlozi koju smo imali – tvrdi Leko koji smatra da je svaki zastupnik osobno odgovoran za rad u parlamentu i da jedino građani mogu procijeniti koliko je netko kvalitetno radio. Nisu svi zastupnici jednako angažirani. Postoje oni koji su zaista odgovorni i promišljaju materiju o kojoj se raspravlja. Nadam se da će biti sve više takvih zastupnika, a sve manje onih koji u Saboru naganjaju statistiku – dodao je predsjednik Sabora. Na komentar da je Sabor često u podređenom položaju u odnosu na Vladu, Leko kaže: Dojam ostaje samo dojam, a činjenice i statistika pokazuju nešto drugačiju sliku. Činjenica je da parlamentarna većina i Vlada čine cjelinu, a kritike građana respektiraju se i u Vladi i u Saboru – zaključio je Leko.

>>Sabor usvojio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola

>>Sabor donio novi Zakon o radu uz zvuk Internacionale

Troškovi Zastupnika 01 01 -11 07 2014

Stegovne Mjere 7 Saziv

Zakoni doneseni u 7. sazivu

Zastupnička Aktivnost 7 Saziv

Zastupnička Pitanja 7 Saziv

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
 • vukojarac23:

  Bitno da su na drugom i trecem mijestu sdpeovci ingrid i jurjevic..Jadni mi sa takvim zenama u politici,ne zna se koja je prposnija ingrid ili jadranka?!

 • Deleted user:

  Odvojeni život? Od koga, od čega? Pa tu ima starih frajli koje nemaju ni kućne ljubimce.

 • Avatar mili99
  mili99:

  Kakvi članci koji ce odvratiti pozornost od stvarnih problema hrvatskih građana i nesposobnosti Vlade koja nas vodi, pa hajmo onda malo o nekim naknadama...