Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Saborska oporba: Novac iz fondova EU usmjerava se po političkim kriterijima

kajin-txt.jpg
import
28.10.2008.
u 12:44

Saborska oporba optužila je danas Vladu da novac iz pretpristupnih fondova namijenjen infrastrukturnim projektima u lokalnim sredinama usmjerava na temelju političkih kriterija, odnosno onamo gdje je na vlasti HDZ.

- Onamo gdje je HDZ na vlasti ide više novca iz državnog proračuna, ali i europskih sredstava - ustvrdio je Damir Kajin (IDS).

S tom su ocjenom suglasni i SDP-ovi zastupnici pa je Zvonimir Mršić naveo da se Koprivnica 2004. javila na javni poziv Ministarstva za zaštitu okoliša za korištenje novca iz programa ISPA.

Grad je aplicirao s projektom izgradnje pročišćivača otpadnih voda, no taj projekt je odbijen, a da Ministarstvo do danas nije odgovorilo zašto.

Financiranje izgradnje istog uređaja zatražio je i dobio Grad Karlovac, no nakon više od četiri godine još nije istekao žalbeni rok na natječaj. Uređaj u Koprivnici radi već više od godinu dana, iako je Grad sam proveo natječaj i u potpunosti financirao projekt, ustvrdio je Mršić.

- Očito je riječ o potpunoj diskrecijskoj i političkoj odluci - "nećemo Koprivnicu, hoćemo Karlovac" - rekao je Mršić, ustvrdivši da je karlovački projekt uz to i skuplji za pet milijuna eura.

Davorko Vidović (SDP) upozorio je, pak, da neki gradovi i općine u programima ne sudjeluju zbog nesposobnosti onih koji ih vode. Naveo je primjer Siska, kao najzagađenijeg grada u Hrvatskoj, koji, međutim, nije aplicirao za novac iz programa ISPA namijenjen provedbi regionalnih politika.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić odgovorila je da sve projekte, uz mjerodavne državne institucije, prolaze i kontrolu Europske komisije pa je nemoguća politička dimenzija u odobravanju projekata.

Naglasila je da se sve jedinice lokalne samouprave mogu javiti na javne pozive za pretpristupna sredstva, da se projekti odabiru u skladu s pravilima Europske unije, a da u odabiru projekata sudjeluje niz neovisnih stručnjaka.

- Projekt u Karlovcu u svakom je koraku kontrolirala Europska komisija, a to zahtijeva određeno vrijeme - rekla je Maletić.

Jedinice lokalne samouprave pozvala je da već sada pripremaju građevinsku dokumentaciju za projekte s kojima će ubuduće aplicirati za novac iz pretpristupnih fondova.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije