Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor treba potvrditi Ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH

Spomenuti Ugovor potpisan je u Sarajevu u srpnju prošle godine, a BiH strana ga je već potvrdila.
17. svibnja 2018. u 19:48 2 komentara 128 prikaza
Hrvatski sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici suglasili su se u četvrtak da Hrvatski sabor treba potvrditi Ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, kojim ugovorene strane potvrđuju odlučnost da razvijaju europsko partnerstvo, te jačaju suradnju u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Grabar-Kitarović i Jianming KINA I HRVATSKA Grabar-Kitarović i Jianming: Pelješki most prilika za širenje suradnje

Spomenuti Ugovor potpisan je u Sarajevu u srpnju prošle godine, a BiH strana ga je već potvrdila.

Interes je Hrvatske njegovati visoku razinu bilateralnih odnosa s BiH u cilju jačanja njene dugoročne stabilnosti i sigurnosti, posebice kroz potporu euroatlantskim procesima unutar BiH, rekla je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić, ističući da se time pomaže i političkom osnaživanju Hrvata kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

Podržavajući potvrdu Ugovora, SDP-ov Joško Klisović kaže kako će sva hrvatska nastojanja i dobra volja koju pruža BiH doći u pitanje ako u BiH ne postoji jasna i čvrsta predanost europskom putu. "Svjesni smo da se europskih projekt u BiH često stavlja u kontekst dnevno-političkih borbi, BiH još nedostaje čvrsto, jasno i nedvosmisleno opredjeljenje prema EU, koja nema alternativu prema nekom drugom putu, asocijaciji, grupi država", kaže Klisović.

Poručuje i kako Hrvati u BiH trebaju biti avangarda cijelog procesa, kako je u njihovom interesu da BiH uđe u EU i NATO.

Europska unija, odnosno Hrvatska, kao susjeda BiH, pozvana je da izravnije zagovara europsku budućnost BiH i da svojim utjecajem potiče potrebu takvog angažmana, kaže Željko Raguž (HDZ) koji upozorava da, nakon gubitka interesa Sjedinjenih Država za sudbinu BiH, tamo ulaze "druge silnice": Rusija, Turska, islamske zemlje.

Raguž ističe da je Hrvatska u posljednje dvije godine napravila značajne pozitivne pomake prema BiH, podsjeća da je Ugovor o europskom partnerstvu potpisan nakon rezolucije Europskog parlamenta o BiH gdje je naglasak stavljen na dva ključna načela: federalizma i legitimnog predstavljanja u političkom životu BiH.

Zadovoljstvo zbog potpisanog Ugovora o europskom partnerstvu iskazuje i Miro Kovač (HDZ). Europski put BiH je pokrenut i najviše koristi najmanjem od triju ustavotvornih naroda, Hrvatima, kaže Kovač tumačeći da europski put znači poštivanje načela vladavine prava, te načela da svaki od tri naroda bira svoje predstavnike u predstavnička tijela. Na vlastima BiH je da rade na potrebnim promjenama društva, da se usvoje europski standardi, a na nama u Hrvatskoj da im dajemo maksimalnu potporu, rekao je zastupnik.

O potvrdi Ugovora između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, Hrvatski bi sabor formalno trebao glasovati u petak.

Hrvatska reprezentacija SP u Rusiji Bankari dali svoje procjene za Svjetsko prvenstvo, loše vijesti za Hrvatsku 17. Večernjakov pečat 17. Večernjakov pečat Vratila se nada, jer ovo je dokaz da bolja BiH nije utopija Migranti u BiH SVE VEĆI PROBLEM BiH usvojila hitne mjere za suočavanje s migrantskom krizom
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

  • orao21:

    Koja promišljena, čvrsta i domoljubna strategija vanjske politike Hrvatska ima. Nakon optuživanja za agresiju u BiH, nakon napada na predsjednicu i pokušaja miniranja pelješkog mosta od Izmetbegovića, unatoč stalnim teroriziranjem hrvatskog naroda u BiH mi ISIL-ovcima nudimo partnerstvo za EU. ... prikaži još! Sjajno, stvarno sjajno.