Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Većinom glasova

Sabor skinuo zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ)

stevo culej
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
19.02.2016.
u 14:56

Općinski sud u Vukovaru tražio je da se HDZ-ovom saborskom zastupniku Culeju skine imunitet kako bi se protiv njega mogao nastaviti postupak zbog kaznenog djela remećenja javnog reda i mira, odnosno izazivanja nereda. Riječ je o djelu počinjenom u Vukovaru u rujnu 2013. vezano za prosvjede Vukovaraca protiv postavljanja ćiriličnih ploča na državne institucije u tome gradu.

Hrvatski sabor danas je skinuo zastupnički imunitet Stevi Culeju (HDZ), ne i Ranku Ostojiću (SDP) i Maru Krstiću (Most), a o tome zasupnici su odlučili bez rasprave i većinom glasova.

Sabor je time nastavio dosadašnju praksu da imunitet skida kada to traži Državni odvjetništvo RH (DORH) ili sud koji vodi postupak, a ne i kada to traže privatni tužitelji.

 Općinski sud u Vukovaru tražio je da se HDZ-ovom saborskom zastupniku Culeju skine imunitet kako bi se protiv njega mogao nastaviti postupak zbog kaznenog djela remećenja javnog reda i mira, odnosno izazivanja nereda.

Riječ je o djelu počinjenom u Vukovaru u rujnu 2013. vezano za prosvjede Vukovaraca protiv postavljanja ćiriličnih ploča na državne institucije u tome gradu.

Culej je ranije objasnio kako je riječ o drugostupanjskom postupku na temelju njegove žalbe te kako mu je i osobno u cilju da mu se skine imunitet, kako bi sa sebe skinuo optužbe da je prosvjednike protiv čiriličnih ploča  u Vukovaru poticao na nasilje.

Nisam pozivao na mržnju, ni na uništavanje ploča, u Vukovaru sam "ghandijevski nastupio i ništa drugo", istaknuo je Culej novinarima.

Zastupnici su se suglasili da Ostojiću i Kristiću ne treba skidati imunitet s obzirom da su to tražili privatni tužitelji Darko Antolić i Jozo Ostojić koji ih terete za kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje.

U Ostojićevu slučaju, kaznena je prijava odbačena rješenjem USKOK-a, no Antolić je progon preuzeo kao privatni tužitelj.

Isto je, u slučaju Mara Kristića, postupio Jozo Ostojić, nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku odbacilo kaznenu prijavu protiv njega. 

>> Stevi Culeju (HDZ) skinut zastupnički imunitet

Komentara 5

BR
brojevi
18:00 19.02.2016.

A kaznena djela dogovaranja, zločinačkog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kaznenog djela prijetnje nisu pod ingerncijom DORH-a? Čudno, vjerojatno DORH ima aktivnu ulogu samo u progonima Domoljuba.

Avatar arhaika
arhaika
15:53 19.02.2016.

dok cetnici pucaju na nasu djecu po vukovaru, a stanimirovic i pupovac dijele lekcije, dok se dojave o partijskom kriminalu presucuju, nas vitez mora zbog nelegalno postavljenih ploca s agresorskim pismom pred suce za koje mnogi tvrde da lijepo zive u sidu, a rade u rh. sramota!!!!!

Avatar Bekrija
Bekrija
09:40 20.02.2016.

Eto sad je "Domoljubna" koalicija na vlasti i baš me zanima tko će im sad bit dežurni krivac za nespobnost. Inače dvojezičnost u Vukovaru su izglasali HDZovci sa svojim bivšim koalicijskim partnerima SDSSovcima i to se mora znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije