Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor raspravio SDP-ove prijedloge zakonskih izmjena za ublažavanje krize

Zastupnici su završili ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavljaju u srijedu 15. travnja u zgradi Hrvatskog sabora na Markovom trgu.
07. travnja 2020. u 18:24 3 komentara 486 prikaza
Davor Bernardić: 'Povisit ćemo minimalnu plaću na 4.000 kuna'
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatski sabor raspravio je u utorak SDP-ov prijedlog paketa izmjena 10 zakona kojima bi se pomoglo najugroženijim skupinama stanovništva kako bi lakše podnijeli teškoće nastale izbijanjem pandemije koronavirusa, poput godišnjeg moratorija na otplatu kredita i olakšica za nezaposlene i umirovljenike.  

Zagreb: Sjednica Hrvatskog sabora u zgradi INA-e GORDAN JANDROKOVIĆ Sabor nastavlja normalno raditi, postupa se u skladu s Ustavom

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pojasnio je kako je SDP predložio otpis, a ne odgodu plaćanja akontacije poreza, oslobađanje paušalnog poreza za male obrtnike i iznajmljivače, otpis doprinosa u 100 postotnom iznosu za vrijeme trajanja krize, budući da su zatvoreni odlukom Stožera civilne zaštite. 

PDV na turizam pet posto, na dostavu hrane - nula posto, zastupnicima minimalac 

Također je naglasio kako treba pomoći i građanima, radnicima u samoizolaciji i nezaposlenima, kao i onima koji su na prvoj crti obrane od epidemije koronavirusa poručivši kako je potrebno sačuvati radna mjesta.

U tom smislu predložio je osiguranje minimalne plaće za nezaposlene na burzi koji nemaju šanse naći posao zbog krize.

Upozorio je kako su turizam i ugostiteljstvo među najugroženijima ustvrdivši kako Vlada za njih nije učinila gotovo ništa, osim nekih tehničkih izmjena. Stoga je predložio da se PDV na turizam u vrijeme krize smanji na 5 posto, a da PDV na dostavu hrane bude 0 posto. 

Također, predložio je da se u vrijeme krize saborski zastupnici solidariziraju i odreknu većeg dijela svojih primanja i da iduća tri mjeseca rade za minimalac.

Davor Bernardić: 'Povisit ćemo minimalnu plaću na 4.000 kuna'
1 / 6

Moratorij na otplatu kredita - godinu dana

Kriza će potrajati, a osobito oporavak od nje, upozorio je Bernardić predloživši da se osigura moratorij na otplatu kredita na godinu dana i to beskamatno te da se suspendiraju zatezne kamate. Predložio je i ukidanje plaćanja rtv pretplate najpogođenijem dijelu građana kao i subvenciju najma stana.

Činjenicu da se rasprava o SDP-ovom paketu mjera raspravlja nakon što je Sabor već prihvatio Vladin travanjski paket mjera, Bernardić je ocijenio kao omalovažavanje oporbe i 20.000 građana koji su ostali bez posla zbog zakašnjele reakcije Vlade i još njih 400.000 koji strepe za svoj radna mjesta.

Smatramo da su mjere koje predlažemo pravedne i konkretne i treba djelovati brzo kako bi se pomoglo najugroženijima, poručio je Bernardić.

Boris Lalovac (SDP) ustvrdio je  da banke ne mogu imati prioritet u naplati u odnosu na državu i dobavljače, jer bi nakon završetka tromjesečnog moratorija banke povukle sav novac iz sustava i gospodarstvo neće moći krenuti nakon završetka krize. Sada trebamo spašavati gospodarski sustav i ne smijemo dopustiti njegovo urušavanje u lipnju, poručio je Lalovac.

RASPRAVA Plenković u Saboru predstavlja Vladin paket mjera: 'U mirovine se neće dirati'

Goran Aleksić (Snaga) supredlagatelj izmjena zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika, upozorio je kako moratorij na otplatu kredita kako ga je predložila Vlada to zapravo i nije, jer ga je moguće dobiti i inače, u normalno situaciji, nego je potreban moratorij za krizna vremena bez naplate kamate i drugih naknada.

Kriza neće nestati odmah nakon nestanka koronavirusa i potrebne su dugoročne mjere, dodao je.

Ustvrdio je kako banke imaju viška likvidnosti 34 milijarde kuna, a dijelom je nastao i time što su, kako je rekao, "opelješile" građane na chf kreditima, nezakonitoj kamati i valutnoj klauzuli.

Anka Mrak Taritaš (Glas) u tom smislu apelirala je da se ne dopusti da iz krize jedino banke izađu neokrznute i bogatije. Najavljujući potporu predloženim mjerama dodala je kako očekuje još jedan travanjski paket mjera pomoći građanima i da nitko ne može predvidjeti koliko će kriza trajati. No, smatra kako bi vladajući trebali podržati i kvalitetne oporbene prijedloge.

Miro Bulj (Most) najavio je potporu SDP-ovim zakonskim prijedlozima te pozdravio najavu otvaranja tržnica koje po njemu, uz potrebne mjere zaštite, nisu ni trebale biti zatvorene, jer omogućavaju prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda.  

POSLJEDICE PANDEMIJE Sabor prihvatio sve Vladine mjere, a Zakon o elektroničkim komunikacijama poslao u drugo čitanje

Burić: Mjere već štite pola milijuna radnika

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić rekla je da Vlada ne prihvaća SDP-ove prijedloge i da je već donijela mjere koje će zaštititi 500.000 radnika. Podsjetila je kako je već povećana naknada za one koji su u krizi ostali bez posla s 3250 na 4000 kuna te da je država preuzela na sebe plaćanje doprinosa u visini 1500 kuna. Država je već  do sada već isplatila pomoć u visini 600 milijuna kuna. 

Grozdana Perić (HDZ) smatra da je Vlada kvalitetno i brzo reagirala i da mjere koje je predložila su u visini 9,6 posto BDP-a. Za otklanjanje posljedica potresa u Zagrebu u obnovi očekujemo i pomoć iz fondova EU.   

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Ante Plazonić odgovarajući na zastupničke replike rekao je među ostalim kako Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne može isplaćivati naknadu roditeljima koji u vrijeme koronakrize ostaju kod kuće sa svojom djecom.

Zagreb: Predsjednik Sabora Jandroković održao konferenciju za medije Nastavak rada i idući tjedan Plenković sutra u Saboru predstavlja paket mjera kao pomoć u krizi

Zastupnici su završili ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavljaju u srijedu 15. travnja u zgradi Hrvatskog sabora na Markovom trgu.

VIDEO: Zagreb: Sjednica Hrvatskog sabora u zgradi INA-e

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • abokatstir:

    Komunjare odlučile vratit 100 milijardi za koliko su zadužili državu i za još toliko opljačkali sa kukulele garniturom na čelu sa slučajnim, vratiti 100 tisuća radnih mjesta, vratiti 100 tisuća raseljenih, rušiti mržnju mi ili oni, osloboditi lustraciju

  • Mario125:

    od ovih iz sdp-a možeš čuti jedino gluposti - lupetanju bernardića nikad kraja - licemjerstvo do bola i dno dna

  • Playmaker:

    Gdje sada ta Op(h)orba ???😎😎😎 Gdje su Pohvale za Vladu ???Neke Ideje Nešto pametno za Hrvatski Narod ?? Neke dobre Riječi ? Ma bilo šta ?? 😎 Nema ih Nigdje ??? Ništa od sdpa,trulog mosta i mrtvog zida !!!!! Sram ... prikaži još!am vas bilo i vi ćete brbljati za Hrvatski Narod u Saboru ?? Sram vas bilo i vijeme je da svi nestanete ili se izselite tamo gdje vam je Mjesto !!!😎😎😎