Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor raspravio prijedlog proračuna za 2022., oporba najavila da ga neće podržati

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, predstavljajući Saboru prijedlog državnog proračuna, istaknuo kako je glavni smjer preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta
01. prosinca 2021. u 23:48 0 komentara 238 prikaza
Zagreb: Sjednica Sabora s raspravom o prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Saborski zastupnici završili su u srijedu navečer cjelodnevnu raspravu o prijedlogu Državnog proračuna za 2022. godinu, koji oporba smatra nerealnim jer drži da je sličan ovogodišnjem i da u uvjetima pandemije koronavirusa ne može biti ostvariv te najavljuju da ga neće podržati.

Damir Bajs (klub Fokus-NZ) rekao je kako prijedlog proračuna i ne može biti realan u uvjetima pandemije koronavirusa i izrazio nadu da će sredstva uzeta zdravstvu biti vraćena rebalansom proračuna, napominjući kako je i Europska unija dala prioritet zdravstvu.

Ocijenio je kako je predloženi proračun za iduću godinu sličan ovogodišnjem te izrazio nadu da će se dovršiti brze prometnice iz Zagreba prema Virovitici i Koprivnici, čija je izgradnja "zapela".

Zagreb: Sjednica Sabora s raspravom o prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL 01.12.2021., Zagreb - Sabor 9. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Drzavnog proracuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu.

Domagoj Hajduković (klub Socijaldemokrata) rekao je kako ne može podržati prijedlog proračuna, jer se u njemu ne vidi kako se planira amortizirati moguće udare te "ne trasira ono što bi trebao". HDZ-ova većina i Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem ne valja uz sva nastojanja da se uljepša i prikrije stvarno stanje, ustvrdio je Hajduković podsjetivši na čitav niz slavonskih tvrtki koje u propale ili u problemima.

Također je rekao kako u KBC Osijek, kao u ubožnici, otpada žbuka sa zidova i propada strop, upitavši kako u takvoj situaciji mogu pomagati drugim, uz svo dužno poštovanje.

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) rekla je kako ne samo da ne dijeli optimizam vladajućih već je skeptična, jer kako neuređen sustav tjera ljude iz Hrvatske, a kad još opterećen korupcijom, klijentelizmom i nepotizmom povlači i upravlja sredstvima postoje velike šanse da cilj ne bude ostvaren. Dodala je kako to potvrđuju dosadašnja iskustva s neiskorištenim sredstvima.

Ustvrdila je kako se zlorabi pomoć Hrvatima u BiH za kupnju njihovih glasova.

Marin Lerotić (klub IDS-a) upozorio je na problem neadekvatne zdravstvene zaštite u Istri te ponovio tezu kako Istra državi puno više daje nego što od nje prima, odnosno dobiva.   

Zagreb: Sjednica Sabora s raspravom o prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL 01.12.2021., Zagreb - Sabor 9. sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu Drzavnog proracuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu.

Marin Mandarić (klub HDZ-a) istaknuo je kako prijedlog proračuna za 2022. potvrđuje kontinuitet rasta BDP-a, povećanja zaposlenosti, plaća, smanjenja javnog duga, smanjenje nezaposlenosti, približavanje eurozoni i sve to pod vodstvom HDZ-a i Vlade premijera Andreja Plenkovića. Dodao je kako se u idućoj godini očekuje rast prihoda od PDV-a uslijed povećanja osobne potrošnje, turističke sezone i porasta investicija.

Prijedlogom Državnog proračuna za 2022. godinu predviđaju se prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, predstavljajući Saboru prijedlog državnog proračuna, istaknuo kako je glavni smjer preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta. "Želimo da ovaj proračun ubrza rast, gospodarsku transformaciju i strukturne reforme te jača našu otpornost i dublju integraciju unutar Europske unije", istaknuo je. 

Prijedlog proračuna se temelji na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatskog gospodarstva, najavi gospodarskog rasta i rasta BDP-a od najmanje 9 posto u 2021., uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza, rekao je, uz ostalo, Plenković. Dodao je kako je, s obzirom na neizvjesnost oko daljnjeg razvoja pandemije, Državni proračun prilagođen i okolnostima s kojima se Hrvatska i cijeli svijet suočavaju zadnjih više od godinu i pol dana od početka najveće zdravstvene krize koju pamtimo. 

 

Red ispred ambulante kapitalna ulaganja Županija izglasala veći proračun za iduću godinu. Evo na što ide najviše sredstava Zagreb: Sjednica Sabora s raspravom o prijedlogu Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu 'NE DOVODI U PITANJE PRESUDE' HDZ: Ni na koji način Plenković nije 'prozvao' suca Marijana, to je zlonamjerni spin Pitanje je hoće li francuska potpora Hrvatskoj biti dovoljna jer mnoge članice nisu sklone širenju Schengena Denis Romac Koliko je u stvari realan ulazak Hrvatske u Schengen iduće godine
Isprobajte!
Stručnjakinja podijelila nekoliko odličnih trikova za pranje kade i tuš-kabine: 'Bit će besprijekorno čisto!'
Automobil, vožnja
Oduzeli su mu vozačku i automobil
Hrvata na autocesti u Njemačkoj zaustavila policija. Odmah su shvatili da nešto nije u redu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.