Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASKIRANI RAZBOJNICI

Sabor oštro osudio napad na Hrvatski tjednik

Sunčana Glavak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.07.2015.
u 13:04

Koji su motivi za izravan upad i napad u jednu redakciju, zanimalo je HDZ-ovu Sunčanu Glavak

Saborski zastupnici osudili su danas napad maskiranih razbojnika na zadarsku redakciju Hrvatskog tjednika te od policije zatražili da pronađe počinitelje i kazni ih.

- Klub HDZ-a izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nasilja koje se dogodilo prepadom maskiranih razbojnika u Hrvatski tjednik. Je li moguće da postoji namjera zastrašivanja bilo koga u hrvatskom medijskom prostoru? Koji su motivi za izravan upad i napad u jednu redakciju – zanimalo je HDZ-ovu Sunčanu Glavak. Pita se zašto nema javne osude ovog napada, kao i onog na nedavno pretučenog Željka Peratovića. Podsjeća i na slučaj novinarke HRT-a Helene Krmpotić čiji se otac pismom obratio glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu pozivajući ga da ne daje otkaz njegovoj kćeri, uz objašnjenje da više neće svjedočiti na suđenju Josipu Perkoviću.

- Stradavaju li ljudi u medijskom svijetu koji su progovarali o tajnim službama bivše države? Što bi bilo da je bio upad u Večernji list, u Jutarnji list, u Novosti? Svi bismo bili na stupu srama – smatra Glavak koja od policije očekuje da pronađe počinitelje napada u Zadru.

- A ne da se, kao u slučaju poljudske svastike, još ne zna tko je osramotio Hrvatsku. To je sramoćenje na najgori mogući način – uvjerena je Glavak koja od Vlade traži da zaštiti svakog građanina Hrvatske.

- Je li to suviše tražiti od Vlade koja je šesta najneuspješnija u svijetu – ironično je zaključila Sunčana Glavak.

Iako se ne slaže sa stavovima Hrvatskog tjednika, osudi napada na tu redakciju priključio se i nezavisni Branko Vukšić koji također traži promptnu reakciju policije i kažnjavanje krivaca.

- U medijskom prostoru počeo je vladati strah, ponešto smo i mi krivi zbog toga. Novinari nisu izloženi samo fizičkom nasilju nego i pritiscima vlasnika i određenih grupa – tvrdi Vukšić te podsjeća na sve posljednje slučajeva ograničavanja medijskih sloboda, poput onih u Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji i na HRT-u.

- Na HRT-u vlada strah. Taština jednog čovjeka jača je od bilo kakvih principa pa i onoga da novinar ima pravo izraziti svoj stav, posebno onaj o radu glavnog ravnatelja. Tako se s novinarima nije obračunavalo ni u vrijeme komunizma – naglašava Vukšić. .

HNS-ov Goran Beus Richembergh dodaje da je ovdje riječ o principijelnom pitanju jer se napada sloboda javne riječi.

- Ne možemo se oglušiti na takve događaje ili onaj kad je napadnut Peratović. Novinarska je profesija u proteklih 10-15 godina pretrpjela najveće gubitke, uz one tekstilnih radnika. Hrvatska demokracija nije savršena, pa ni mediji, ali baš zato moramo biti svjesni koliko je posla pred nama i čuvati jedni druge, čuvati institucije – zaključio je Beus Richembergh.

>> Najoštrije osuđujemo divljački upad u redakciju Hrvatskog tjednika

>> Pretukli Željka Peratovića zbog osvete?

Komentara 19

MI
MileKubura
13:40 15.07.2015.

Iste snage provaljuju u redakciju koja ne pise po želji lopovske partije iste snage crtaju kukaste križeve, iste snage zele uništiti sve sto je hrvatsko. Danas je na redu nogometni savez, sutra Crkva jer Memorandum 2 kaze HRVATSKO sve uništitii a ovoj lopovskoj koja nas samo zadužuje i krade to dobro ide, izvršava sa zadovoljstvom jer partija nikada nije zelila Hrvatsku i sve je činila da je ne bude i vini i danas.

KR
kruti
13:25 15.07.2015.

pitam se gdje su sad da se dignu na zadnje nogice kako to samo oni znaju, pupavac,teršelićka,hripavac pusić,hnd,itd.,itd.????

Avatar A-10
A-10
13:32 15.07.2015.

Čudno, napadaju se samo desno orijentirani "agresivni" novinari od strane lijevo "miroljubivih" opcija. Jedini izuzetak napada gofnima na lijevo-komunističko-jugoslavenskog novinara je onaj na Antu Tomića, ali čuo sam da to i nije bio napad nego performans u režiji Frljića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije