Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI MINISTAR

Sabor odlučio: Tomislav Ćorić je viceguverner HNB-a

Zagreb: Tomislav Ćorić o povećanju cijena goriva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
27.05.2022.
u 13:41

Članovi Savjeta imenuju se na šest godina, moraju biti hrvatski državljani s priznatim osobnim ugledom i profesionalnim iskustvom na monetarnom, financijskom, bankarskom ili pravnom području

Hrvatski sabor imenovao je u petak Tomislava Ćorića, bivšeg ministra gospodarstva, viceguvernerom Hrvatske narodne banke (HNB), za njegovo imenovanje glasovalo je 76 zastupnika, 41 je bio protiv.

Ćorić, rođen 1979. u Metkoviću, završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu, doktor je ekonomskih znanosti. 

Sabor viceguvernere središnje banke imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun.

Viceguverner je član Savjeta HNB-a, najvišeg tijela središnje banke, koje ima osam članova, guvernera, zamjenika guvernera i šest viceguvernera.

Guverner HNB-a je Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, a viceguverneri su Ivana Jakir Bajo, Michael Faulend, Bojan Fras, Slavko Tešija i Roman Šubić. Jedno je mjesto ostalo prazno prošle jeseni kada se Martina Drvar vratila u Europsku središnju banku.

Članovi Savjeta imenuju se na šest godina, moraju biti hrvatski državljani s priznatim osobnim ugledom i profesionalnim iskustvom na monetarnom, financijskom, bankarskom ili pravnom području.

Na osobni zahtjev, Sabor je razriješio Nevena Bosilja dužnosti vanjskog člana Odbora za medije.

Komentara 1

PV
prcko.vita
15:18 27.05.2022.

Tako se kažnjava lopov na mjestu ministra. Goli otok ne radi blagdanima, Remetincu nema mjesta, ali u HNB se našlo jedno nevažno mjesto, alal vera Plenkoviću, nećemo daleko sa ovakvim ponašanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije