Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici pozdravili ispravljanje nepravde prema stručnim studijima

'Govorite o kvalifikacijama, a u zadnje tri godine je uhljebljeno 5000 novih državnih dužnosnika'
09. veljače 2018. u 15:47 10 komentara 2456 prikaza
Nema više diskriminacije prema stručnim studijima
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Saborski zastupnici pozdravili su u petak izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojima se stručni i sveučilišni studiji izjednačuju na istoj, sedmoj razini kvalifikacijskog okvira i tako ispravlja nepravda prema stručnim studijima u odnosu na sveučilišne. "Hrvatski kvalifikacijski okvir je najvažniji alat, najvažniji instrument za usklađivanje potreba tržišta rada pa tako i budućih potreba i svijeta obrazovanja. To je najvažniji alat i za usklađivanje kvalifikacija koje se dobivaju u Hrvatskoj s onima koje se dobivaju u europskome prostoru," istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Blaženka Divjak u spotu Svjetski obrazovni forum Ministrica Divjak u spotu s ministrima iz cijelog svijeta, evo što je poručila

Dodala je da su izmjene i dopune u prvom redu napravljene tako da se propiše jasno razlikovanje kvalifikacija, prema različitim vrstama studijskih i obrazovnih programa kojima se one stječu, što podrazumijeva i mogućnost da se određene kvalifikacije razlikuju prema vrsti i da su pridružene istoj razini hrvatskog kvalifikacijskog okvira. "Ovo danas je jedan veliki dan za 50 tisuća studenata stručnih studija i 150 tisuća svih koji su završili stručne studije", kazao je Željko Jovanović (SDP).

Riječ o zakonu koji govori "ne" jednoj maloj interesnoj skupini predvođenoj prorektorom i rektorom Zagrebačkog sveučilišta koja je odlučila degradirati stručne studije iz svojih uskih partikularnih interesa, rekao je Jovanović. Njegov stranački kolega Joško Klisović pozvao je na nediskriminatorni tretman studenata sveučilišnih i stručnih studija i kod upisa doktorskih studija jer, ističe, hrvatski student koji završi diplomski stručni studij može se upisati u Sloveniji recimo na doktorski studij, ali se ne može upisati u Hrvatskoj. Jednako tako Slovenac koji završi diplomski stručni studij bi se morao moći upisati u Hrvatskoj. "Direktive EU zabranjuju ovakvu vrstu diskriminacije", naglasio je Klisović.

“Govorite o kvalifikacijama, a u zadnje tri godine je uhljebljeno 5000 novih državnih dužnosnika. Jedina kvalifikacija koji oni trebaju imati u ovom trenutku je stranačka iskaznica HDZ ili HNS-a", kazao je Krešo Beljak (HSS). Kao primjer naveo je Borisa Blažekovića koji je, kako je rekao, sa srednjom stručnom spremom imenovan za generalnog konzula u New Yorku. "Jedina kvalifikacija, dakle, koja je potrebna da bi se radilo u Hrvatskoj, u državnim službama, je stranačka iskaznica", ponovio je.

Ivana Lovrinovića (PH) zanima je li moguće usklađivanje hrvatskog kvalifikacijskog okvira s onim u EU u situaciji kada kurikularna reforma čeka. Ministrica Divjak odgovorila mu je da reforma ne stoji i da na jesen u tri do pet posto škola, osnovnih i srednjih, kreće eksperimentalna provedba. "Ništa ne stoji i krećemo od sljedeće školske godine s eksperimentalnom provedbom u prve i pete razrede osnovnih škola", naglasila je.  Osvrnuvši se na primjedbe da kvaliteta stručnih i sveučilišnih studija nije ista, Stjepan Ćuraj (HNS) smatra da je tržite to koje mora procijeniti je li želi osobu sa sveučilišnog ili stručnog studija. "Svako ima svoje prednosti i svoje, neću reći nedostatke, ali svi znamo što je struka, a što je znanost. I mislim da tu tržište treba biti to koje će preferirati", rekao je.

Pitanje kvalitete studija problematizirala i Vesna Pusić (GLAS) koja smatra da je u državi s 4 milijuna stanovnika nemoguće generirati veliki broj kvalitetnih studija i da se zato mora inzistirati na kvaliteti. Tomislav Sokol (HDZ) istaknuo je da je svakako potrebno dizanje kriterija kako bismo spriječili inflaciju diploma koja je, rekao je, nažalost krenula s Bolonjskim procesom. No, dodao je, ti problemi se ne rješavaju ovim zakonom već drugim propisima. Sabor zasjedanje nastavlja u utorak.

Kolinda Grabar - Kitarović Grabar - Kitarović: 'Kurikularna reforma od strateške je važnosti za razvoj i budućnost Hrvatske' 8.12.2016., Zagreb - Marijana Puljak, predsjednica politicke stranke Pametno. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL Marijana Puljak: Ministrica Divjak odustala od cjelovite reforme školstva pa uvodi samo dijelove kurikularna reforma Josip Bohutinski Kurikularna reforma treba nacionalni konsenzus
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • feel_the_coruption:

    HNS je stranka koje je gotova. I sada treba posebno paziti na te lopove, jer znaju da nakon ove vlade ( HDZ-HNS-SDSS-lopov Saucha ) više nikada neće biti blizu vlasti. Sada će krasti više nego obično. A to je velika ... prikaži još! opasnost jer ih nema tko spriječiti u krađi. HDZ također krade gdje god može, SDP je bivša stranka nespisobnih ljudi, ostali nemaju utjecaja... Hrvatska će biti opustošena do kraja, jer je više nema tko braniti...Jer su i branitelji pokupovani, zemlja nam se raspada a oni šute jer su mirovine stalne i velike...GAME OVER Croatia

  • 2fast4u:

    ispravljanje nepravde? dakle pravedno je izjednačiti najbolje studente koji po načelu izvrsnosti, zbog dobrih ocjena, upisuju besplatno državne fakultete na kojima je konkurencija puno jača, sa stručnim studijima koje bogati roditelji uplaćuju djeci koja nemaju kapacitet za državni fakultet. zamislite ... prikaži još! kako su strogi na npr. Vernu na kojem godinu platite 30 000 kn, pa tko će vas srušiti? i usporedite to sa ispitom na FER-u, medicini, pravu, strojarstvu? o kojoj nepravdi vi pričate?

  • kruti198:

    soroševa zmijica s ulice,FUJ