Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sa simptomima svinjske gripe primljene i dvije trudnice

Na zarazni odjel splitskog KBC-a javile su se i dvije trudnice. Prva, koja bi uskoro trebala roditi, nakon tri dana je puštena na kućnu njegu, a zadržana je žena u 28 tjednu trudnoće.
04. studenoga 2009. u 10:50 11 komentara 3 prikaza
svinjska gripa
Foto: Reuters

Zorana Klišmanić, voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, potvrdila je danas da je od 3. srpnja ukupno prijavljeno 585 oboljelih od gripe te da najviše obiljelih od virusa H1N1 ima u osnovnim i srednjim školama.

– U ovoj fazi možemo govoriti o pandemijskom širenju virusa H1N1. Zadnja dva tjedna bilježimo porast oboljelih, najviše u Sinju i Trogiru. Imamo epidemiju, gripa se širi, a očekujemo da će broj oboljelih rasti i sljedećih dana – kazala je Zorana Klišmanić.

Kroz zarazni odjel splitskog KBC-a do sada je prošlo barem 200 zaraženih osoba od kojih je 26 zadržano na liječenju. Jučer ih je bilo 15, a deset pacijenata zadržano je s upalom pluća. Na odjel su se javile i dvije trudnice. Prva, koja bi uskoro trebala roditi, nakon tri dana je puštena na kućnu njegu, a zadržana je žena u 28 tjednu trudnoće.

– Ni kod jedne nismo uočili znakove koji bi nas uputili na to da je zbog gripe došlo do nekih komplikacija. Žena je primljena s visokom temperaturom, a kako trudnice spadaju u rizičnu skupinu, zadržali smo je na odjelu. Plod nije ugrožen jer virus ne prodire u krv – kazao je Nikola Bradarić, voditelj zaraznog odjela KBC-a.

Zbog visoke temperature na bolovanje je otišao i ravnatelj KBC-a Dujomir Marasović. 

Svinjska gripa i u Zadru, zaraženi i školarci
Zadarski liječnici opće prakse uputili su jučer i danas desetak osoba sa simptomima svinjske gripe na zarazni odjel zadarske Opće bolnice.

To nam je potvrdio voditelj zaraznog odjela zadarske bolnice dr. sc. med. Boris Dželalija koji ističe kako za sada nitko nije hospitaliziran, odnosno da nema pacijenata u kritičnom stanju zbog ove bolesti.

Pacijenti se žale na visoku tjelesnu temperaturu, bolove u glavi i zglobovima, odnosno na uobičajene simptome gripe.

Dželalija tvrdi da je, prema njemu dostupnim informacijama, među zaraženima virusom H1N1 i velik broj zadarskih školaraca među.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
  • karambita:

    Znaci, imamo samo dva izbora, ili da krepamo ko ljudi, ili da crknemo ko svinja

  • doktorica:

    Više će se zaraziti po zaraznim odjelima nego da se liječe doma.

  • -obrisani-:

    Najbolje bi bilo cijepiti se administratoru?