Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcijski plan

Bude li bolje čuvala granicu s Grčkom, Turskoj više novca

angela merkel
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
17.10.2015.
u 10:00

A. Merkel nije se usprotivila naporima zemalja Višegradske skupine da udruženim snagama čuvaju južnu mađarsku granicu

Što bolje turska obalna straža bude čuvala morsku granicu između Turske i Grčke, to će EU dati Turskoj više novca, maksimalno do tri milijarde eura, a što više bude Turska prihvaćala natrag neregularne migrante u mehanizmu tzv. readmisije, to će brže Turci dobiti pravo da putuju u EU bez viza. To je, ukratko, sukus akcijskog plana dogovorenog između EU i Turske koji je podržan u zaključcima preksinoćnjeg summita premijera i predsjednika 28 država EU u Bruxellesu. Turska je dobila još jednu važnu olakšicu u zamjenu za suradnju u zaustavljanju priljeva izbjeglica: pregovori o članstvu Turske u EU dobit će novu energiju.

– Večeras smo donijeli važne odluke koje će pomoći da osiguramo vanjske granice Unije – rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

No, iako jačanje uloge turske obalne straže u čuvanju morske granice s Grčkom znači ujedno jačanje vanjske granice EU, kroz koju trenutačno ulazi najviše izbjeglica i migranata, u zaključcima summita nema ničega što bi značilo da grčka ili europska obalna straža učinkovito zatvaraju ta otvorena vrata u EU. U zaključcima se spominju tek daljnji razgovori o razvoju sustava europske granične i obalne straže, a njemačka kancelarka Angela Merkel na kraju summita rekla je novinarima kako smo "u sredini procesa: imamo još posla koji treba učiniti, ali nije baš kao da nismo ništa dosad postigli".

Merkel se u raspravi na summitu fokusirala na bolju zaštitu vanjske granice EU, ponajprije one između Grčke i Turske, ali na konferenciji za novinare nije se usprotivila naporima zemalja Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka) da udruženim snagama čuvaju južnu mađarsku granicu. Upitana misli li da je takva suradnja dobra, Merkel je rekla: – Nisam protiv toga. Komisija je, jutro nakon summita poručila da u europskom proračunu zasad ima samo 500 milijuna eura svježeg novca za Tursku te da očekuje da zemlje članice EU skupe barem istu toliku svotu za početak, za trošenje u 2016., te da se zatim sljedećih godina po istom principu pola-pola (pola iz europskog, pola iz nacionalnih proračuna) namaknu još dvije milijarde eura za pomoć Turskoj.

>>Orban Milanoviću: Mađarska i Češka neće slati svoje vojnike na hrvatsku granicu

>>Kamp na jugu Turske: Tko ima novca odlazi, tko nema ostaje

Komentara 2

OK
okus
09:27 18.10.2015.

Vidim velike napore Turske. Dnevno 6000 migranata.

TH
thekurcula
10:58 18.10.2015.

Turska, niti ima interes da spašava Evropu od izbegličke napasti (naprotiv, ima stanovite interese da joj, Evropi, još više napakuje bede na vrat!), niti ima interes da se unište islamski ekstremisti (drže joj blokiranim Kurde pa ovi ne mogu da se raznašu). Dakle, Merkel jasno pokazuje čiju ona politiku vodi kad ulazi u "ozbiljne" aranžmane oko suzbijanja izbegličke krize sa Turskom, a odbija takvu saradnju sa Rusijom, jedinom silom koja ima i interesa, i volje, i kapaciteta da se obračuna sa islamskim terorizmom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije