Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPUST VLASTI

S petnaest godina pobjegao iz Sirije, s dvadeset vodio džihad u Njemačkoj

Njemačka policija
Foto: Ralph Orlowski/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.10.2020.
u 19:54

Njemačke službe označile su ga kao "opasnog islamista", ali se i dalje slobodno kretao

Njemačka policija uhitila je Sirijca Abdullaha Al H.H. (20) zbog sumnje da je u Dresdenu napao dva turista, od kojih je jedan kasnije u bolnici preminuo od teških ozljeda zadobivenih nožem. Osobe koje je napao muškarci su u dobi od 53 i  55 godina, a stariji je preminuo. Obojica su iz savezne pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije, a u Dresden došli su na izlet.

Na Faceu regrutirao za ISIL 

Kao i obično, 20-godišnjak je otprije dobro poznat policiji kao islamski radikal. Čak je bio i osuđen za regrutaciju članova za zločinačku tvorevinu tzv. Islamsku državu. U Njemačku došao je u migrantskom valu 2015. godine kao petnaestogodišnjak, a na Facebooku slavio je tzv. Islamsku državu i sveti rat džihad. Njemačke službe označile su ga kao "opasnog islamista" i odbijen mu je zahtjev za azil. Međutim, i dalje se slobodno kretao Njemačkom.

Pitanje je zašto nije bio deportiran s obzirom na to da mu je odbijen zahtjev za azil te je označen kao opasan terorist? Taj teroristički napad jako je razljutio njemačku javnost, inače poznatu po toleranciji i demokraciji. I njemački liberalni mediji pitaju se kako je moguće da registrirani džihadist slobodno hoda njemačkim ulicama. 

Napad se dogodio u Dresdenu, gradu ekstremno desnog pokreta Pegida gdje radikalna desna stranka AfD ima jako veliku podršku. Poznato je i da AfD svoju politiku gradi na antimigraciji. 

Ubojstvo 55-godišnjaka iz Krefelda je užasno. I to upravo u Dresdenu, središtu pokreta Pegida, potvrđujući uvjerenje mnogih ljudi da je liberalni pristup savezne vlade u izbjegličkoj jeseni 2015. izvor svega zla u zemlji, piše utjecajni Der Spiegel te dodaje da je takav stav besmislica. Spiegel ostaje ustrajan u tome da primanje milijun migranata 2015. godine nije bilo pogreška. Pogreška je, ističe, koliko je malo resursa, vremena i novca uloženo u integraciju tih ljudi. 

"I kako se sigurnosne vlasti ponekad labavo nose s prijetnjama poput one 20-godišnjeg Abdullaha. Dulji zatvor, stroži nadzor ili dosljedna deportacija nekolicine kriminalaca među izbjeglicama u svakom bi slučaju bili blagoslov. Ne samo za njemačke građane, već i za sve legalne tražitelje zaštite", piše Der Spiegel.

"Apsurdno je: dok Bundeswehr u Siriji pomaže u ubijanju terorista, mi ovdje štitimo teroriste od rata koji su proglasili vrijednostima našega društva", piše Bild. 

Raste broj salafista

Zabrinjava što je policija pustila čovjeka poznatog po islamskom radikalizmu unatoč mnogih upozorenja obavještajnih službi. Još u listopadu 2017. godine, predsjednik Ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen upozorio je na jačanje islamskog radikalizma, pogotovo salafista.

Najviše zabrinjava porast islamista, odnosno broj sljedbenika salafizma koji su "orijentirani na nasilje" i "džihad". Njemačka broji više od 28.000 članova islamskih radikala. Prema izvješću njemačkih obavještajaca, najviše zabrinjava to što ti salafisti radikaliziraju mlade migrante i izbjeglice.

Komentara 6

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
19:56 23.10.2020.

Kirurg, teorijski fizičar, mikrobiolog...?

LE
let3
20:26 23.10.2020.

Malo novca i vremena uloženo? Njemci su stvorili radna mjesta samo za obradu i pomoć izbjeglicama, plaćaju im škole, smještaj im osigurali, posao im traže. Jedan izbjeglica košta Njemačku 50tak tisuća eura godišnje.

GE
genadij
22:43 23.10.2020.

Njemci kao i drugi plačaju danak pokvarene Merkeličine politike prema migrantima koji su u osnovi isilovci, a i nama te kojjekakve udruge dele packe. Sve ih treba zajedno oterati preko grane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije