Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijelili mu najviše odlikovanje

Macron ubijenog učitelja prozvao 'tihim herojem'

National tribute to beheaded French teacher Samuel Paty
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
21.10.2020.
u 23:15

„Ubijen je točno zato što je predstavljao Republiku“, rekao je vidno emocionalni Macron. „Ubijen je jer islamisti žele našu budućnost. Oni znaju da ju s tihim herojima poput njega neće dobiti“

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je odao počast učitelju povijesti kojeg je obezglavio islamist, nazvavši ga „tihim herojem“ koji je bio posvećen usađivanju vrijednosti Republike u svoje učenike.

Napadač na Samuela Patyja je tinejdžer čečenskog podrijetla koji se htio osvetiti jer je profesor na satu na temu slobode govora 13-godišnjacima pokazivao karikature proroka Muhameda.  Komemoracija Patyja prenosila se na televiziji, a vodio ju je Macron. Učiteljev lijes je donesen u dvorište pariškog sveučilišta Sorbonne uz pratnju pjesme „One“ U2-a. 

Na lijes je stavljen orden Legije časti, najvišeg odlikovanja u Francuskoj koje je Patyju dodijeljeno posthumno. 

„Ubijen je točno zato što je predstavljao Republiku“, rekao je vidno emocionalni Macron. „Ubijen je jer islamisti žele našu budućnost. Oni znaju da ju s tihim herojima poput njega neće dobiti“. 

Abdullakh Anzorov je u petak obezglavio Patyja velikim nožem na ulici pariškog predgrađa usred bijela dana, a policija je potom ubila tog 18-godišnjaka. Dužnosnici su ubojstvo prozvali napadom na francuske vrijednosti. Francuska je šokirana tim činom koji ju je podsjetio na islamistički napad 2015. na urede satiričnog magazina Charlie Hebdo koji je objavio karikaturu Muhameda. 

U činu solidarnosti regionalne vlasti Okcitanije projicirale su političke i vjerske karikature iz magazina na javne zgrade Toulousea i Montpelliera, među njima i Muhamedovu. Macron je kazao kako je Paty u petak „postao lice Republike“ i želje da Francuska bude „zajednica slobodnih građana u svojoj državi“. 

Francuski tužitelj zadužen za terorizam rekao je da je Anzorov platio nekolicini učenika da mu pokažu njegovu buduću žrtvu koju je poznavao samo po imenu, nakon što je jedan roditelj pisao protiv njega na društvenim mrežama. Dvojica dječaka dala su fizički opis žrtve ubojici, a nešto poslije "nekoliko adolescenata pokazalo je napadaču profesora Samuela Patyja u trenutku kada je izlazio iz škole", rekao je tužitelj. 

Ubojica je isplatio djeci ostatak novca i krenuo u napad. Učenicima je ranije rekao da želi nastavnika "poniziti i udariti" te ga prisiliti "da zatraži oprost" jer je djeci pokazivao karikature.

Komentara 4

DU
Deleted user
08:12 22.10.2020.

Religija mira......moš mislit.....najveće zlo svijeta.....

DU
Deleted user
06:06 22.10.2020.

Macron ubijenog učitelja prozvao 'tihim herojem' --hahahaaaa koji licemjer a upravo on tj. ljevičari i so.ros.ovci su ti koji koji su krivi za smrt učitelja jer su oni ti koji su pustili milijune islamista u Fr. i EU . ... a ti islamisti čine samo ono što im njihova religija nalaže ...

BL
bluescreen
05:27 22.10.2020.

Tražio si, gledaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije