Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lemić Brdo

S lokacije kod Karlovca odnose sav opasni otpad

Lemić Brdo
Foto: Snježana Bičak
1/6
03.07.2015.
u 15:27

Sanacija je u zadnjih desetak godina pokretana čak četiri puta

U tijeku je sanacija opasnog odlagališta na Lemić Brdu kod Karlovca vrijedna 18,2 milijuna kuna. To je jedna od devet crnih točaka u Hrvatskoj i tu se sanacija  radi po najstrožim ekološkim uvjetima. To znači da se s lokacije odvozi sav opasan otpad od kojeg dio ide u spalionicu u Münchenu - kazao je Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša koji je lokaciju obišao s ministrom Mihaelom Zmajlovićem, karlovačkim gradonačelnikom Damirom Jelićem i županom Ivanom Vučićem.

Naime, sanacija je u zadnjih desetak godina pokretana čak četiri puta, da bi prije godinu dana radovi koje u potpunosti plaća Fond, i započeli. Tu se, podsjetimo, čak 40 godina odlagao opasni otpad; mulj, mazut, plastična masa, boje, soli i kiseline..

-  Do sad je iz bazena u kojima je desetljećima ležao organski i neorganski opasni otpad, izvučeno 1700 tona otpada - kazala je Sanja Grabar iz tvrtke Ciak koja sudjeluje u sanaciji. Projektom sanacije zbrinut će se ukupno oko 14.000 četvornog metra opasnog otpada. Ministar Zmajlović kazao je kako je Vladi, osim političkih bodova, stalo i kakav će okoliš ostaviti djeci i dodao je kako će, kada završi sanacija na Lemić Brdu krajem godine, krenuti u sanaciju crne točke Sovjak u Općini Viškovo.

Nakon sanacije na Lemić Brdu će u posebnim bazenima ostati 'skladištena' tek zemlja koja je bila u doticaju s opasnim otpadom, ali koja je neutralizirana, a Državna uprava za upravljanje državnom imovinom još će 20 godina, putem ovlaštenih tvrtki, vršiti monitoring nad ograđenom lokacijom.

>> Mihael Zmajlović pohvalio se provedenim projektima vrijednima 90 mil. kuna

Komentara 1

DU
Deleted user
23:42 03.07.2015.

Građani Karlovca biti će vječno zahvalni Zmaju od Jastrebarskog koji je u duhu predizborne kampanje odlučio sanirati navedeni deponij. Druže, bad luck, rekao bi tvoj nepogrešivi vođa, ovdje izbore niste nikada dobili, a i neće te.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije