Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

S Kovačićem uhićeni njegova supruga, sin, brat, nećak, šogor...

Uhićena je i Kovačićeva stručna suradnica te njezin suprug, majka i brat
18. veljače 2021. u 08:08 110 komentara 146255 prikaza
Zagreb: Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Kako u posao stečajnog suca uključiti cijelu obitelj? Vjerojatno je nad tim pitanjem neko vrijeme mozgao prije no što se dosjetio sudac Mihael Kovačić, sada uhićen zbog sumnje da je počinio niz koruptivnih djela koja je počinio s još 12 osoba. Činio ih je od 2009. do danas, dakle 12 godina. Svih tih godina Kovačić je kao stečajni sudac prvo Trgovačkog suda u Sisku, a zatim Trgovačkog suda u Zagrebu, zlorabio svoj položaj i ovlasti te je iz tvrtki čije je stečaje vodio, kako se sumnja, izvlačio novac. A u tome su mu, kako se sumnja, pomagali njegova stručna savjetnica Aleksandra Mažić, koja je također  uhićena, te stečajni upravitelji Branko Petanjek i Iva Petanjek, inače otac i kći.

Zagreb: Trgovački sud zatvoren radi oštećenja nastalih u potresu UHIĆENO VIŠE OSOBA Na stečajevima 'izvukli' 30 milijuna kuna: Među uhićenima i sudac Trgovačkog suda

Njih su dvoje također uhićeni, a koliko je ova najnovija korupcijska priča koja se odvijala svima pred očima i  za koju su, kako se  neslužbeno čuje u pravosudnim krugovima, znalo, a ništa se nije poduzimalo, bila obiteljski posao, svjedoči i to što su među uhićenima  i supruga suca Kovačića Ivanka Kovačić,  njihov sin Patrik Kovačić,  brat Jurica Kovačić, nećak Ivan Prpić te partner Kovačićeve sestre Krunoslav Haramustek. Da ne bi bila uhićena samo uža i šira rodbina suca Kovačića, pobrinula se njegova dugogodišnja stručna suradnica Aleksandra Mažić, s kojom su uhićeni i njezin suprug  Andrija Mažić te brat Nenad Rajković i majka Branka Rajković.  A uz navedene, uhićena je Vlasta Jagarčec Gajda.

Sve njih sumnjiči se za razne korupcijske malverzacije u kojima je pričinjena šteta od oko 30 milijuna kuna. Toliko su novca, kako se sumnja, izvukli iz stečajnih masa tvrtki, među kojima su bile Željezara Sisak, Hyundai auto, Generalturist, Kutina – Kristal, Komunalac – Hrvatska Dubica, Srce – Gvozd, Ekosant, Brodoremont, Proizvodnja – Regeneracija, Adriatic jahte, Biro-form, NIK d.o.o., Pamučna predionica Glina, Zavod za poslovna istraživanja, Slavijatrans d. d., TVIM, Emporion plus….

kovacic MIHAEL KOVAČIĆ Uhićeni sudac i prije je imao problema s policijom: Pucao iz ilegalnog pištolja, policiji odbili nalog za pretragu

Stečajni  sudac u tim postupcima bio je sudac Kovačić, stečajni upravitelji bili su ili otac ili kći Petanjek, dok su članovi obitelji poslužili kao osobe na čije je račune neosnovano sjedao novac iz spomenutih tvrtki, čime su pomagali u prikrivanju tog novca. Kako se sumnja, sudac Kovačić uz pomoć stečajnog upravitelja nalagao je da se novac iz stečajnih masa deponira u uredu nekog javnog bilježnika. A zatim je od javnih bilježnika tražio da taj novac transferiraju na druge račune. Javnim je bilježnicima govorio da je riječ o naplati potraživanja. Računi su glasili ili na bliske osobe suca Kovačića ili na tvrtke koje su bile povezane s njim ili nekom njemu bliskim. A ponekad su pri tim isplatama, kako se sumnja, koristili i fiktivna imena. Kada bi novac sjeo, osumnjičeni su ga koristili za osobne potrebe koje su uključivale i kupovinu nekretnina, plaćanje goriva, plaćanje putovanja...

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, na ovaj se način izvlačilo između 80.000 i 800.000 kuna, a iz tajno snimljenih razgovora raznih aktera može se čuti da su sudac Kovačić i njegova obitelj navikli tako živjeti, ne mareći za moguće posljedice.
U jednom razgovoru s početka ove godine njegova stručna suradnica zabrinula se kada su joj majci na vrata kuće u Sisku došli neki nepoznati ljudi. U panici zove Kovačića, a kada joj on objašnjava da je njezinoj majci poslalo statičare kako bi ustanovili je li joj kuća oštećena u potresu, suradnica mu odgovara:

VELIKA AKCIJA POLICIJE I USKOK-a Sudac i stečajni upravitelji od vjerovnika uzeli 30 milijuna kuna i prebacili ih na svoje račune

– Mislila sam da su došli oni zločesti....

Kovačić i ostali će nakon što danas završe ispitivanje na USKOK-u biti dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • A-nte:

    Putem stečajnih upravitelja Država je legalizirala pljačku!!!

  • Diesel:

    Koji je to odpad, ovakvu zemlju su unistili.

  • Deleted user:

    95% stečajnih upravitelja rade isto.