Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

S. Homen: O srpskoj protutužbi tek kada Hrvatska povuče tužbu

– Vlada pozdravlja najavu mogućnosti povlačenja hrvatske tužbe za genocid – kaže Homen
03. siječnja 2012. u 19:11 24 komentara 6 prikaza
'ned . .zagreb. . . 25.09..2009. vesna pusic,saborska zastupnica i predsjednica hns-a Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Foto: 'boris scitar/vecernji list'

Koordinator za medije srbijanske vlade i državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen izjavio je danas kako vlada smatra da su pregovori najbolji način za rješavanje svih sporova, pa i tužbi za genocid, ali sve dok Hrvatska ne povuče svoju tužbu protiv Srbije za genocid Srbija neće razmatrati mogućnost povlačenja protutužbe, javljaju mediji u Srbiji donoseći današnju izjavu hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kako nije za povlačenje tužbe "ako nismo u stanju riješiti tri temeljna pitanja: pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina".

– Vlada pozdravlja najavu mogućnosti povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije, ali bilo kakva konkretna reakcija može nastupiti tek kada Hrvatska i službeno podnese Međunarodnom sudu pravde zahtjev za povlačenje tužbe. Tek tada će Srbija moći konkretno odgovoriti i reći koji su naši sljedeći koraci – rekao je Homen agenciji Tanjug dodajući kako je najava Hrvatske da će povući tužbu "velik napredak u međusobnim odnosima".

Dotičući se spornih pitanja koja su se postavila pred dvije države nakon raspada zajedničke države, Homen ističe da je Srbija više puta jasno rekla da su najbolji način za rješavanje svih sporova pregovori.

– Svjesni smo da postoji niz problema koji datiraju još iz 90-ih. Osim pitanja tužbe i protutužbe, postoji niz otvorenih pitanja na čijim rješenjima ustrajemo, a to je prije svega pitanje imovine građana Hrvatske koji su srpske nacionalnosti, kao i pitanje stanarskih prava – rekao je Homen dodajući da su "tu i pitanja brojnih kršenja ljudskih prava i ratnih zločina".

On drži da se ta pitanja moraju hitno rješavati jer "rat je završen prije više od 15 godina, a građani i dalje nemaju pravo na ono što im je zajamčeno prema svim pravilima civiliziranog svijeta i Europske unije, a to je privatno vlasništvo".

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • Kralj Tvrtko:

    Dakle, sad smo saznali da je Srbija rekla da je najbolji način za rješavanje sporova putem pregovora. Pa što nisu pregovarali 92. nego opali po Hrvatskoj? Neka tužbe stoje, pa da vidimo kako će proći jedna, a kako druga.

  • zveket:

    Kako se vidi ova izdajnička vlada će povući tužbu e jesmo jadan narod ako ovo prođe

  • krle:

    Povlacenje tuzbe ptotiv Srbije je veleizdaja! Tko to napravi sije sjeme novih sukoba i oluja. Sa srbima moze biti pregovora samo oko placanja odstete kako materijalne, tako i nematerijalne i cisto gospodarska suradnja na financijskim osnovama i to tek kad ... prikaži još! Srbija dozivi katarzu, prociscenje od bilo kakvih mogucih buducih agresija kojima je sklona vec stoljecima.