Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čakovec: Odrasli u školskim klupama

S 36 godina upisao sedmi razred osnovne škole

13.10.2016.
u 14:15

Godišnje se 300 građana prijavi u Pučko otvoreno učilište u Čakovcu radi dovršetka osnovne škole, a plaćeno je za njih oko 250

– Ide mi dobro, hvala na pitanju. Malo me, kao i većinu, muči matematika, ali imam volju odlaziti u školu i nadam se da ću završiti svih osam razreda. Svi su super, i ravnatelj i učitelji – kaže 36-godišnji Damir Katalenić iz sela Kuršanca pokraj Čakovca.

Iako je u srednjim životnim godinama, uči gradivo za sedmi razred osnovne škole, a nastavu za odrasle pohađa u Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu. Kao dječak odustao je od školovanja već u prvom razredu koji je dva puta ponavljao.

– Roditelji su novac trošili na druge stvari, a ne na knjige i bilježnice. Tako je to kod nas Roma. Srećom, ove nove generacije su se promijenile pa djecu šalju u školu. I ja tako radim. Nema šanse da prolaze ovo što ja moram, da s 36 godina idem u osnovnu školu. Iako, iskreno da vam kažem, mislim da od te moje večernje škole neće biti nikakve koristi jer tko će mene ovako staroga zaposliti? – kaže Damir koji ima šestero djece. Promijenio je čak i prezime iz Oršuš, vrlo često među pripadnicima romske nacionalne manjine, u Katalenić, samo da bi lakše dobio posao.

– To je prezime iz “Gruntovčana”, a ima ga i u Međimurju. Svidjelo mi se, ali nema koristi. Prezime sam promijenio, ali ionako svi vide da sam tamnoput. Lice si ne mogu pofarbati. Kad sam se telefonom javljao na oglase, čim su čuli Oršuš, odmah su rekli da su sva mjesta popunjena, a ovako me bar nekad pozovu na razgovor – ogorčen je.

Poznaje, ističe, nekoliko mještana koji su također promijenili prezime, no nijedan ne radi. Svjestan je, napominje, da i ljudi sa završenim fakultetom sjede doma jer nema posla, pa kako bi ga bilo za one bez završene osnovne škole. Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu Mario Zamuda kaže da se godišnje u program završetka osnovne škole prijavljuje više od 300 polaznika, uglavnom Roma, no Ministarstvo obrazovanja pokriva troškove za oko 250 polaznika. Među odraslim polaznicima koji pohađaju osnovnu školu je i Ljubomir Bogdan (47) iz Kuršanca koji završava šesti razred. Volio bi nakon osmog razreda upisati tečaj za montera centralnog grijanja. Na nastavi mu je dobro, no smetaju mu, kaže, mladi učenici koji dobacuju učiteljici, pa ih je tužio ravnatelju. Prema posljednjem popisu stanovništva, od onih starijih od 15 godina 2,7 posto je bez školske spreme, a 6,9 posto ih je s nedovršenom osnovnom školom. Oko 250.000 osoba ima završeno samo četiri do sedam razreda osnovne škole, a oko 100.000 ni toliko.      

>> Diploma nije jamstvo za posao

>> Prvašić Mihajel sam je u razredu, a najviše mu nedostaju – prijatelji

Komentara 3

DU
Deleted user
16:29 13.10.2016.

Obrazovan na papiru nije isto sto i biti ineligentan. ja znam covjeka sa 6 razreda osnovne skole i na floridi u Tampa bay-u ima kucu of 3 miloina dolara, upravo je na Taiwanu narucio novi Fleming 55 of 2 miliona dolara.

Avatar niwrad
niwrad
14:59 13.10.2016.

Taj gospodin je pripadnik populacije koja teži nomadskom načinu života. No pripadnici lijevo-liberalnog ideološkog kruga ne poštuju njihove težnje, običaje, kulturu i način života te ih na silu pokušavaju prosijati kroz sito zapadnjačkih običaja, kulture i načina života. To je dovelo do demografske ekspolzije te populacije. No, pošto su kulturno-običajni obrasci ponašanja te populacije ostali isti, konačni rezultati ljevo-liberalne multi-kulti-integracijske politike nisu ništa drugo nego problemi za domicilno stanovništvo u zajednicama gdje obitava ta nomadska populacija. Tako se opet potvrđuje potpuna promašenost lijevo-liberalnih ideologija i politika.

KA
KaNiDora
10:15 14.10.2016.

ja znam bravara koji je imao svoju državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije