Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učenika u Strošincima sve manje

Prvašić Mihajel sam je u razredu, a najviše mu nedostaju – prijatelji

prvašić mihajel
Foto: Branimir Bradarić
24.09.2016.
u 23:55

Već se sad zna da se za dvije-tri godine u prvi razred neće upisati nijedno dijete – nagoviješta budućnost učiteljica Ivana Kozić

Njih pet svakoga dana zajedno ulazi u učionicu Područne škole Josipa Kozarca u Strošincima, selu u županjskoj Cvelferiji, i zajedno pohađa nastavu. S jedne je strane četvero učenika četvrtog razreda te škole, dok Mihajel Živanović (7) sjedi sam u klupi. Umjesto nekog prijatelja iz razreda na klupi pokraj su raširene knjige i bilježnice. Mihajel je, naime, jedini upisani prvašić ove područne škole.

I učiteljici je sve to novina

– Volio bih kada bih imao u školi još prijatelja i da još netko sa mnom sjedi i ide u prvi razred. Ali nema ih. Sam sam, ali nije mi dosadno – sjetno kaže mali Mihajel.

Kaže i kako voli ići u školu i da voli sve predmete. Pisati već zna, a uči polako i čitati. Za vrijeme odmora između satova, kao i druga djeca, igra se s ostalim učenicima. Za razliku od većine svojih vršnjaka, Mihajel se mora igrati s djecom starijom od sebe jer njegovih vršnjaka u školi nema.

– Oni mi ponekad i pomažu. Slažemo se i družimo. Volim ići u školu. Lijepo mi je tu – kaže Mihajel koji je i dalje pomalo zbunjen sa svim promjenama koje su ga s početkom škole zadesile.

Ivana Kozić, koja je i Mihajelova i učiteljica učenika iz četvrtog razreda, kaže kako joj je ovo prvi put otkako radi da u jednom razredu ima samo jedno dijete.

– Do sada ih je uvijek bilo više pa je ovo i meni velika novina. Međutim, nastava se odvija kao da ih u prvom razredu ima više. Jedina je razlika što se mogu puno više posvetiti Mihajelu. To je za učenike i dobro jer sada sve stignemo napraviti u školi, a i nauči se više. Djeca iz četvrtog razreda već su samostalna, a njemu treba više pomoći kako bi se što prije privikao na sve što donosi škola i njene obveze – rekla je učiteljica Kozić.

Dodaje i kako se oni već svi poznaju iz sela i da se na i na ulici i igralištu zajedno igraju. U razredu nema nikakvog izdvajanja i sva djeca ravnopravno sudjeluju u svim aktivnostima.

Nastavu zajedno pohađaju učenici prvog i četvrtog te drugog i trećeg razreda. Škola je mala, ali uredna i moderno opremljena. Trenutačno sva četiri razreda pohađa svega 13 učenika, a idućih će godina taj broj biti još manji.

– Već se sad zna da se za dvije-tri godine u prvi razred neće upisati nijedno dijete. Naime, djece je u selu sve manje. Vrlo će se lako već za godinu-dvije dogoditi da će jedna od dvije učiteljice u školi biti višak. Pitanje je i kakva je uopće sudbina same škole za koju godinu, odnosno hoće li postojati ili ne s obzirom na to da je djece sve manje. Škola je mala, lijepa i uređena, ali je djece sve manje – kaže Kozić.

“Nestaju” razredi

Mještani Strošinaca, sela koji se nalazi na tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH, s velikom zabrinutošću govore o velikom broju mještana koji su se odselili proteklih godina. Kažu kako je selo gotovo prazno, a podsjećaju kako je još prije nekoliko godina u prvi razred škole u selu krenulo 15-ak učenika. U najboljim godinama prije rata prvi razred škole pohađalo je i po 30 učenika.

Sve manji broj djece u školama rezultat je i gotovo svakodnevnog iseljavanja mještana koji odlaze trbuhom za kruhom.

Koliko su brojke alarmantne, progovorila je i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Jadranka Mustapić Karlić koja je rekla da je u osnovne i srednje škole ove godine, u odnosu na prošlu, upisano čak 1165 učenika manje ili čak 41 školski razred manje.

– Godinu prije upisala su se 903 učenika manje u odnosu na prethodnu godinu tako da u dvije godine u školama imamo gotovo 2100 učenika manje. Usto se manji broj upisane djece u škole bilježi i u ruralnim područjima i u gradovima. Nema pravila jer je cijela županija jednako pogođena – rekla je Mustapić Karlić.

Ključne riječi

Komentara 5

MA
Malenkost
12:17 25.09.2016.

Franjina "Svicarska" se sve vise odronjava i trune. Em iseljavanje, em natalitet. HR je unistena. HDZ i Franji velika hvala.

DU
Deleted user
17:03 25.09.2016.

Ne brini Miha, poraso buš ti, a učiteljica dobra, grijeha vrijedna...

HR
hrxxx111
10:31 25.09.2016.

da je moja uciteljica bila ovakva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije