Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Ruža Tomašić: Sada bi trebalo poništiti ugovor s MOL-om

'24.11.2011., Zadar - Predsjednica HCSP Ruza Tomasic i politicki tajnik HCSP-a Luka Podrug u sklopu predizborne kampanje dosli su u Zadar gdje su se na Narodnom trgu druzili sa gradjanima. Photo: Fili
Foto: 'Filip Brala/PIXSELL'
1/8
20.11.2012.
u 10:46

– Ako ova presuda bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku, onda budi nadu ozbiljne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj – kazao je laburist Dragutin Lesar.

Iako u sabornici traje redovita sjednica Hrvatskog sabora, po svim su hodnicima upaljeni televizori na kojima se prenosi iznošenje presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Pojedini zastupnici pratili su sa zanimanjem to izricanje presude.

Potpredsjednicu Hrvatskog sabora, SDP-ovu Dragicu Zgrebec ne čudi da je bivši premijer nepravomoćno osuđen za Hypo i Inu – MOL na deset godina. Ona je 2010. bila predsjednica i saborskog istražnog povjerenstva za slučaj Ina – MOL.

– Mi smo očekivali da će mu se suditi za to, vi se sjećate da je dio članova istražnog povjerenstva tada iz opozicije imao i izdvojeno mišljenje o zaključcima do kojih je došlo istražno povjerenstvo, a samim time što je i DORH tražio i materijale s istražnog povjerenstva, moglo se očekivati da će se pokrenuti i kazneni postupak – podsjetila je Zgrebec.

– Ako ova presuda bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku, onda budi nadu ozbiljne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj – kazao je laburist Dragutin Lesar. - O tome može li se sada mijenjati ugovor zadnju riječ moraju dati stručnjaci međunarodnog prava. Presuda nije pravomoćna za bilo koji pravni potez, pa ćemo prvo morati pričekati pravomoćnost, ako je neki ugovor potpisan temeljem primanja ili davanja mita, po meni postoje osnove za pokretanje postupka izmjene ugovora Ina-Mol - zaključio je Lesar.

HDZ-ov Ante Kulušić kaže kako ne bi komentirao nepravomoćnu presudu. –- Nemam komentara i nisam očekivao ništa – kazao je.

– Ovo je nepravomoćna presuda i zato je prerano komentirati je, bolje da pričekamo pravomoćnu presudu. Ne mogu reći da sam išta očekivao, ali sve je upućivalo na to da će presuda biti osuđujuća. Ja mislim da ova presuda zasad najviše šteti gospodinu Sanaderu, a ne HDZ-u – rekao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

>>Sanader kriv za Hypo i Inu - deset godina zatvora!

SDP-ov Marin Jurjević: – Teško je meni govoriti i miješati se u stvar pravosuđa, oni su procijenili što su procijenili, donesena je presuda kakva je donesena, a ja je ne bih komentirao. Očekivao jesam da će biti proglašen krivim, ali mislim da, ako je nešto sigurno što se mene tiče, jest da nije bio sam. Suđenje za Fimi mediju sigurno će to pokazati... Da se samo jedan čovjek nađe kao krivac, to mi je malo čudno, a naročito u svjetlu činjenice da oni koji su ga doživljavali kao obožavanog vođu, koji su mu podilazili na sve moguće načine, danas se pokušavaju rukama i nogama otrgnuti od te nekadašnje veze pa, ako treba, i prvi se sagnuti po kamen i opaliti ga u glavu njime, to je nešto što je odvratno. Zaslužuje svatko kaznu tko je prekršio zakon, a posebno ako se dokaže i ako je dokazano da je to radio u uvjetima dok je bio na čelu države. Mislim, političari su ljudi, i ja sam političar, koji odgovaraju pred javnošću, politika se ne treba miješati u pravosuđe, ali zdrava logika kaže – nije Ivo bio sam!

– Sabor nije sudnica niti su saborski zastupnici suci i mislim da nije u redu da se komentira nepravomoćna presuda – kazala je HDZ-ova Sunčana Glavak, bivša zamjenica glasnogovornika Vlade u Sanaderovu mandatu

SDP-ov Igor Dragovan kaže da ne komentira nepravomoćne sudske presude.

– Ali ako ćemo govoriti o politici, mogu reći da politika koja je vođena u Hrvatskoj zadnjih osam godina potvrđuje da je bila jedna koruptivna politika u vrhu vlasti. Ne govorimo o pojedincu, nego govorimo o onima koji su obnašali vlast. Nažalost, pored Ive Sanadera odluke su donosili i neki drugi. Činjenica je da su zbog toga  hrvatski građani u puno lošijoj poziciji nego što bi bili da se taj javni posao obnašao pošteno i odgovorno. Tu je HDZ pokazao da na takav način nije znao funkcionirati, to je samo posljedica koruptivnog ponašanja najviših vrhova vlasti koji su nažalost bili to u mogućnosti raditi zadnjih osam godina. O tome koliku će štetu ovo nanijeti HDZ-u, procijenit će birači, ja o tome ne želim govoriti, činjenica je da su nažalost hrvatski građani ti koji trpe najveću štetu – kazao je Dragovan.

– Činjenica je da je ovo presuda Ivi Sanaderu i kao takvu uopće je ne bih komentirao. Mogu samo reći da ova presuda nema veze sa HDZ-om niti će štetiti stranci. To je individualna presuda za osobu koja je radila to što je radila. Sanader je bio na čelu HDZ-a, ali i na čelu u RH, dakle narod ga je izabrao. Ivo Sanader je radio to što je radio. HDZ ima toliko članova i ne možemo govoriti o tome što je radio Ivo Sanader preko HDZ-a. On je to radio sam za sebe. Ja ne mislim da je on to bio u prilici napraviti samo zato što je bio predsjednik HDZ-a, upravo suprotno. Danas se događaju takve stvari koje rade pojedinci koji su igrom slučaja premijeri, odnosno predsjednici vlada. Dakle, nisu osuđene vlade, nisu osuđeni ministri, nego pojedinci. Kao u ovom slučaju, Ivo Sanader je radio to, na koncu je sudska presuda to pokazala –  kaže HDZ-ov Zvonko Milas.

HDZ-ov Tomislav Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora: – Nisam pravnik, ne mogu ulaziti u nepravomoćne presude, a komentara u dijelu same presude nemam. Ne možemo izbjeći činjenicu da je gospodin Sanader bio predsjednik HDZ-a, ali svatko odgovara za svoje postupke.

– Nije naša dužnost ni ovlast da komentiramo nepravomoćne sudske presude, ali ono što bi trebalo reći jest da sam puno puta govorila o njegovu načinu vladanja i posljedicama, rijetko se tko i usudio pisati o tome. Sada je on prepušten pravosuđu. Ali, dok tomu nije bilo tako, puno toga se moglo učiniti da se spriječi takav oblik vladanja. Mi se sada moramo uhvatiti u koštac s njegovim oblikom vladanja koji i dalje vrijedi u pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Dakle, mislim da bismo morali promijeniti i Kazneni zakon kao što to imaju Talijani, i on se često pojavljuje i na međunarodnim sudbenim institucijama, a to je stvaranje klime straha. To je nešto što nama nedostaje i na takav bismo način pitanje krivnje odgovornih osoba mogli definirati tako da bi samom pravosuđu bilo olakšano, a otežano svim onim potencijalnima koji bi svoju političku moć željeli upotrijebiti na nezakonit način.

Što znači presuda za stranku? Pa HDZ je sam optužen. Mi sad imamo Zakon o lokalnoj, područnoj samoupravi, Zakon o lokalnim izborima, raspravljamo o čitavom nizu takvih stvari gdje bi svakako trebalo razmotriti mogućnost da se osobe koje su optužene ne mogu kandidirati. Jer nekakav slučaj mogao bi se dogoditi (o tome se sad ne vodi računa), ali vi biste prvi postavili pitanje da neka osoba koja je optužena, a eventualno kasnije i osuđena, čak i pravomoćno osuđena, kako je to bilo moguće da se dogodi. Prema tome, ja ne govorim "pro domo sua", ja govorim za sve jednako i o tome treba ozbiljno razmisliti. Naravno da neka optužnica može biti neosnovana jer optužnica nije presuda. Pa ni prvostupanjska presuda, ako se ne izjavi žalba, dakle dok god ne postane pravomoćna, nije pravorijek o osuđenosti.

O nekakvim bi modelima u svakom slučaju trebalo razmisliti. Htjela bih reći da, kada se dogode sudske presude, pogotovo kada su pravomoćne, one uspostavljaju tu jednu ravnotežu između pravde i nepravde, ali jači će se vratiti na politički teren, ono što je nama važno,  a to je da donosimo zakone, da sužavamo prostor  korupcije da se takve stvari ne događaju, a jednako tako da mediji budu slobodni. Da je svemu tome bilo tako, Hrvatska ne bi bila opustošena – kazala je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Nenad Stazić (SDP)

- Nije me iznenadila presuda. Očekivao sam da bude osuđen kažnjen.Koliko se moglo vidjeti po medijima, mislim da su dokazi bili dovoljno čvrsti za osuđujuću presudu. A što se tiče HDZ-a, za HDZ će biti još veća šteta kad se izrekne kazna cijeloj stranci, jer protiv cijele se stranke vodi postupak. Odnose Ina-MOL trebalo je mijenjati i ranije. Ova presuda nije razlog zbog kojih bi se ti odnosi trebali mijenjati. To što Mađari nikoga nisu ispitali, dokaz je da je Mađarima očito u interesu da se ne dokaže cijela istina.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić

- Trebalo bi uzeti sav novac, sve što je zaradio, trebali bi poništiti ugovor s MOL-om, tako da se Ina vrati na početno stanje, jer ako se kaže da je nezakonito rađeno, onda se mora vratiti na početno stanje. A sad treba krenuti i sa svim drugim ratnim profiterima.

SDP-ov Josip Kregar

- To se očekivalo, s obzirom da je javnost pažljivo slušala izjave svjedoka, i stjecao se dojam da su bez velikih zadrški teško optuživali gospodina Sanadera. Moje manje iznenađenje je da to nije sva imovina koja je stečena tim kaznenim djelom. To se očekivalo jer u sličnim slučajevima u drugim zemljama, kazne su bile u ovom rasponu. Ne mislim da moramo slijediti druge zemlje u tome, jer se ovdje radi o konkretnom slučaju, ali mi se činilo da je to primjereno u odnosu na težinu kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Ali, ovime nije sve završeno. Postoji žalbeni postupak do pravomoćnosti presude, postoje mogućnosti da se za neka druga djela podignu dopunske optužnice. Ovo je prva presuda za ratno profiterstvo, a nadam se ne i zadnja. Ova presuda može utjecati na odnose u Ini i MOL-u, vjerojatno bi država trebala nešto poduzeti kada presuda bude pravomoćna. Što se tiče sadašnjeg stanja, i jedna i druga strana moraju biti svjesne da u privrednim odnosima treba težiti kompromisima i dogovoru, kako bi se spriječila veća šteta i propadanje nekad najveće i najvažnije firme u Hrvatskoj.

Naravno da nije moguće da je Ivo Sanader jedini odgovran za sve, ali ovdje se radi o slučaju u kojemu je on optužen. Iako se ovdje radi o kaznenoj stvari, dakle o sudskoj presudi, ova presuda upućuje i na to da treba poduzeti ozbiljne radikalne političke reforme da se spriječi da netko svojim velikim autoritetom, svojm velikom i neodgovornom političkom moći može donositi odluke kao što ih je donosio Ivo Sanader.

Nasljednica Ive Sanadera, bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor

Budući da se radi o nepravomoćnoj presudi, dakako da je ne mogu komentirati jer me na to obvezuju zakoni i Ustav, ali ono što u ovom trenutku mogu reći je da će, ako ova presuda bude potvrđena i konačna, to značiti veliki korak u borbi protiv korupcije i kriminala općenito u RH. Iako me je on prozivao da sam sudjelovala u ovom postupku protiv njega, moram reći da sam ja kao predsjednica Vlade široko otvarala politički prostor za borbu protiv korupcije i kriminala, radeći svoj posao na onaj način da jačamo zakonodavni okvir, ali svakako prema načelu nulta toleranija na bilo koji i na bilo čiji oblik korupcije, i naravno, nitko nije zaštićen, bez obzira na svoju funkciju, bez obzira na ime i prezime.

Naravno da presuda daje mogućnost da mijenjamo odnos snaga u ugovoru Ina-Mol.

HDSSB-ov Zoran Vinković

Ja nisam sudac da bih nekoga optuživao, najveća kazna je 15 godina i radi se o nepravomoćnoj presudi, a u koliko su svi navodi iz ove presude točni, onda je trebao dobiti 15 godina. Ja mislim da će ovo nanijeti veliku štetu HDZ-u obzirom da je bio predsjednik te stranke, da je čitava stranka znala što se radi, posebno vrh stranke, i to govori o načinu kako je HDZ upravljao Hrvatskom, kako je ova Hrvatska dovedena na rub provalije. To što sadašnji HDZ kaže da je postojao paralelni sustav i da nisu znali, moram reći da ja ne znam da može postojati u stranci i državi paralelni sustav i da vrh i Predsjedništvo HDZ-a nije znalo da im predsjednik stranke radi što radi, a tu mislim i na bivšu predsjednicu Vlade i sve članove Vlade iz HDZ-a koji su dizali ruku za takve odluke.

Ne vjerujem da se ugovor Ina-Mol više može mijenjati, šteta je za Hrvatsku napravljena, ukoliko ova presuda postane pravomoćna i ako se konačno dokaže da su navodi iz presude točni, ja ne vjerujem da se taj ugovor osim revolucijom može mijenjati.

HDZ-ov Ivan Šuker

S obzirom da je ovo nepravomoćna presuda, nije pametno da je kao saborski zastupnik komentiram. To ću komentirati kad bude pravomoćna, a sve što sam imao reći o tome što je bilo u Vladi u vrijeme dok se ugovor Ina-Mol potpisivao, rekao sam u sudnici. Vlada možda može oko njega poduzeti kada presuda bude pravomoćna, ja nisam pravni stručnjak da znam. To što neki SDP-ovci kažu da Sanader nije radio sam, mogu samo reći da bi bilo vrlo interesantno pogledati što se događalo 2003. godine, jer tada je sve počelo.

Karlovački gradonačelnik i HDZ-ovac Damir Jelić

- Presuda Sanaderu upozorenje je svim političarima - komentirao je današnji događaj dana Damir Jelić karlovački gradonačelnik i potpredsjednik HDZ-a. Na sastanku s novinarima cijeli je slučaj objasnio svojim osebujnim načinom, ponovo citirajući kršćanske životne vrijednosti. - Kad treba govoriti o presudi najprije mi temeljem diobe vlasti pada na pamet da nepravomočnu presudu ne bi trebalo komentirati. S druge strane osobni moral mi govori da na nikog ne treba baciti kamenje. Naposlijetku, smatram da je ovo na dobrobit čitave zajednice, ali i ozbiljno upozorenje nama političarima da se treba othrvati svakodnevnim napastima koliko god je to moguće. Politika treba služiti zajednici, a i vođenje zajednice je jednako tako služenje - zaključio je Jelić.

Komentara 70

KA
kafanskicovjek
11:01 20.11.2012.

Vidi ti kako se dojučerašni Sanaderovi pobočnici preko noći odriču voljenog šefa. I pticama na grani je jasno,da nije Sanader sam kriv,već sustav kojeg je ustoličio ADZe.

SV
svrljozvrljo3
11:02 20.11.2012.

Samo se nadam da će Sanader, sad kad više nema što izgubiti, propjevati. Ako se to dogodi morat će dodatno krilo u Remetincu izgraditi da imaju gdje potrpati sve ZNA SE / NIŠTA NE ZNAM drugove. Karamarko će ostati samm u zgradi središnjice, ok, možda i čistačica.

DA
daydream
11:00 20.11.2012.

Naravno da šteti i HDZ-u! Ipak je on bio premijer iz redova HDZ-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije