Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'odmatanje klupka zločina'

Ruža Tomašić: Presuda je jasan signal za početak lustracije u Hrvatskoj

ruža tomašić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
03.08.2016.
u 12:18

"Svaka buduća vlast, uključujući onu koju ćemo izabrati u rujnu, ovom je presudom obvezana krenuti u odmatanje klupka komunističkih zločina", objavila je Tomašić

Zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić ustvrdila je da je osuđujuća presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, "iako nepravomoćna, jasan signal za početak lustracije u Hrvatskoj".

"Svaka buduća vlast, uključujući onu koju ćemo izabrati u rujnu, ovom je presudom obvezana krenuti u odmatanje klupka komunističkih zločina", objavila je Tomašić na svom Twitteru. "Presuda njemačkog suda još jednom je ogolila naše sudstvo i samo potvrdila da svaka prava reforma u RH treba krenuti reformom pravosuđa", dodala je.

Ćorić zadovoljan zbog Đurekovićeve obitelji

Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić izjavio je da je zadovoljan presudom Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog obitelji ubijenog emigranta Stjepana Đurekovića koja je, kaže, presudu čekala predugo, zahvaljujući svim dosadašnjim vlastima.

"Presuda je došla presporo, a odgovornost za to što se to dogodilo tek danas, na žalost zahvaljujući njemačkom, a ne hrvatskom pravosuđu, snose sve bivše vlasti, svi Bajići, Cvitani i svi koji su prije bili, sve vlade i HDZ-ove i SDP-ove, a najveću odgovornost za ovih par godina snosi bivša vlada Zorana Milanovića, zbog zakona lex Perković, kojim su pokušali onemogućiti da pravda dođe na svoje", kazao je Ćorić Hini.

Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač na sudu u Muenchenu proglašeni su krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. i osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

>> Što je sve otkrio Josip Perković u prvom i zadnjem velikom intervjuu prije izručenja

>> Sud Perkovića i Mustača proglasio krivima: 'Mustač je ovlastio Perkovića da počne pripreme za likvidaciju'. Tužitelj: Bit će poslani na odsluženje u Hrvatsku

>> Milanović: Osnivači i najbliži suradnici HDZ-a prokazani su kao udbaški egzekutori

Komentara 21

LI
liskovaca
12:23 03.08.2016.

sami sebe da lustriraju?????

BK
branko-kockica
12:23 03.08.2016.

Ajmo baš vidjeti što će o lustraciji reći drug Plenković. Obzirom da je isti izvjestitelj EP za Ukrajinu u kojoj se u suradnji s EU i VE upravo provodi opsežna lustracija. Ajde, Plenkoviću, pjevaj!

SE
sestrićna
12:24 03.08.2016.

ovo nam je zadnja šansa da se započne s lustracijom i da se iskrivljena te prikrivena povijest napokon razotkrije a nalogodavce pomagače i egzekutore kazni barem formalno pravno i zabrani javno djelovanje---

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije