Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILI SE NA FACEBOOKU

Rusko veleposlanstvo objavilo tko je među protjeranim diplomatima: 'To je namjeran udarac bilateralnim odnosima'

Rusko veleposlanstvo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
12.04.2022.
u 19:46

Na popisu protjeranih diplomata su i djelatnici Vojnog izaslanstva, koji su organizirali niz memorijalnih događanja u Zagrebu, Karlovcu i na Petrovoj gori, u cilju promoviranja antifašističkih vrijednosti zajedno sa svojim kolegama i partnerima iz hrvatskih antifašističkih organizacija, kažu u ruskom veleposlanstvu

Glasnogovornik Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj komentirao je odluku Vlade RH o smanjenju osoblja ruskog diplomatskog predstavništva u Zagrebu.

Protjerani ruski diplomati dobili su rok do 25. travnja da napuste Hrvatsku. Hrvatska je, naime, jučer objavila da će protjerati 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja i time se pridružila nizu europskih zemalja koje su učinile isto "zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu", priopćio je MVEP.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Vlada Republike Hrvatske donijela je 11. travnja 2022. odluku o protjerivanju 24 zaposlenika Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, među kojima je i 18 diplomata. Kada čitamo o takvim akcijama zemalja EU-e, uočavamo bezlične brojke: Njemačka je protjerala 40 ljudi, Austrija - 4, Švedska - 3...itd. Pogledajmo tko stoji iza ovih suhoparnih brojki. Gospodarski savjetnik, koji je posredovao u poslovnim kontaktima između naših dviju zemalja, promovirao turističku razmjenu te pomogao hrvatskim tvrtkama da uđu na rusko tržište, kao i ruskim tvrtkama poslovati u Hrvatskoj. 

 

Ataše za kulturu, koja je organizirala kulturna događanja u vašoj zemlji: 'Tjedan kozmonautike' u Zagrebu i Puli, koncert 'Zbora Turetskog' u Puli, a koji očito, više nije (samo) godišnji festival klasične glazbe 'Muzika Maxima' u Zagrebu. Jednako tako, ataše je, zajedno sa svojim kolegom, vodila ekskurzije za hrvatske učenike kroz izložbu 'Upoznaj Rusiju!' na Zrinjevcu, upoznajući ih s dalekim i neistraženim kutcima naše zemlje. Spomenuti kolega je, također protjeran.

Na popisu protjeranih diplomata su i djelatnici Vojnog izaslanstva, koji su organizirali niz memorijalnih događanja u Zagrebu, Karlovcu i na Petrovoj gori, u cilju promoviranja antifašističkih vrijednosti zajedno sa svojim kolegama i partnerima iz hrvatskih antifašističkih organizacija.

Tamo je i drugi tajnik Veleposlanstva, inače suautor ideje i projekta o doniranju Dječje knjižnice – kontejnera gradu Petrinji, koji je u znak solidarnosti i pomoći žrtvama, stradalim u potresu 2020., uspješno realiziran u srpnju 2021. Protjeran je.
Na taj način europska solidarnost razmjenjuje za bilateralne odnose pred vašim očima. Sankcije se uvode na štetu izložba i koncerata, a političari daju izjave na račun energetskih foruma. Demonstrativno se ruše bilateralni okvir kako bi manje ruskih turista dolazilo na obale Jadrana.

To je, kako nam je rečeno, suverena odluka. Neovisna. To znači namjeran udarac bilateralnim odnosima. I Rusija ovaj korak neće razmatrati na drugačiji način."

Ključne riječi

Komentara 28

YE
Yellow
20:03 12.04.2022.

Cijeli svijet se zgraža nad brutalnošću razaranja , ubojstava , silovanja u Ukrajini ! Nas ste natjerali da takve aboliramo ! Da ih ne procesuiramo. Da ih zapošljavamo . Da sudjeluju u vlasti . Da ih žrtve gledaju godinama kako im se smiju u lice . Ušutkali ste žrtve sramoćenjem istih . Da opraštamo i zaboravljamo . Naše branitelje strpali ste po zatvorima , ponizili , naše generale sudili !! E pa “civilizirani “ svijete , ovo je još gori zločin nad žrtvom od onoga što ste joj svezali ruke na početku embargom i ignorirali medijima kao da se ništa ne događa 91 . Mom narodu bando ! Nije bio vrijedan spomena ! Zato vas i vaše sluge jednako prezirem na svakom ljudskom , moralnom i etičnom nivou kao i počinitelje ovih gnjusnih dijela nad kojima se danas javno zgražate ! Glumci ste , pokvareni pervertiti . Zločinci koji viču eno zločinca ! Piše: Gordana Zelenika

00
00a
20:01 12.04.2022.

Neki misle da protjeruju ruske špijune,dok im Pupovac uzicu drži,mediji u stranom vlasništvu,uskoro i zemlja,voda.. Smješni ste. Ni sami niste svjesni što činite u neznanju. Svoje jadne frustracije lijecite na ratu koji nema veze s vama,jer ste sami neusojesni i bez indetitata i cilja. Sve to čak mogu i prihvatiti,ali da druge huškate i govorite u moje ime NE. Hrvatsku slobodu jeftino prodajete usporedbom s ratom u Ukrajini. Napaćen Narod ponovo gurate u ralje rata. Dok vam krevet sprema Mama.

Avatar Cantor
Cantor
20:11 12.04.2022.

Za nagradu će nas na svečanoj večeri u Briselu radi toga potapšati po glavi kao poslušnog psića koji zabavlja goste jer zna nekoliko trikova. I možda ćemo za nagradu moći pokupiti sa poda komadiće koji otpadnu onima koji jedu za stolom. A kada se uzvanici upute uz vatru u kaminu na konjak i cigaru, nas će staviti u pseću kućicu gdje nam je i mjesto da lajemo na prolaznike....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije