Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanci podigli Typhoone

Ruski ratni brodovi ušli u La Manche, a avioni kruže oko britanskog zračnog prostora

avion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.04.2015.
u 18:23

Dužnosnici ruskog ministarstva obrane rekli su za agenciju Interfax da brodovi pripadaju ruskoj Sjevernoj floti

Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je da su u zrak podigli borbene avione tipa Typhoon nakon što su ruski borbeni avioni primijećeni kako lete prema Škotskoj u međunarodnom zračnom prostoru blizu britanskog zračnog prostora, piše Telegraph.

Glasnogovornik britanskog ratnog zrakoplovstva kazao je da su Typhooni poletjeli iz baze Lossiemouth na sjeveru Škotske nakon što su ruski bombarderi primijećeni blizu britanskog zračnog prostora. Potom su ih britanski borbeni avioni prepratili u "britansku zonu interesa".

Izvor iz RAF-a je kazao da je praćenje aviona bio "uobičajen posao", ali i dodao da bi njihovo približavanje britanskom zračnom prostoru moglo biti povezano sa zajedničkom vojnom vježbom NATO snaga. - Često šalju avione u vrijeme vježbe Joint Warrior i nekoliko mjeseci ih nije bilo ovdje - kazao je izvor iz RAF-a.

Brodovi u La Mancheu

Ranije je objavljeno da su ruski ratni brodovi ušli u La Manche na svom putu prema Atlantskom oceanu gdje će izvesti vojne vježbe. I njih prate britanski ratni brodovi.  

Dužnosnici ruskog ministarstva obrane rekli su za agenciju Interfax da brodovi pripadaju ruskoj Sjevernoj floti, koja je i prošlog studenog plovila kroz kanal. Dužnosnik je rekao da će brodovi proći kroz kanal između Engleske i Francuske kako bi se na sjeveru Atlantika održale protuzrakoplovne i protupodmorničke vježbe. Ruski brodovi će uz pratnju proći kroz Sjeverno more pokraj Škotske dok traju zajedničke vježbe. - Indicije kažu da se vraćaju kući. Možda nas žele samo malo zadirkivati gledajući vojnu vježbu - kazao je izvor iz Britanske mornarice. Dodao je da sve dok su izvan teritorijalnih voda mogu raditi što hoće.

U tijeku velika vojna vježba NATO-a

Ruski avioni i brodovi su se pojavili u trenutku dok na desetke NATO-ovih ratnih brodova i aviona kod obala Škotske provodi dvotjednu  zajedničku vježbu, predvođenom Britanskom vojskom, nazvanu Joint Warrior. Prvi puta je na ovoj vježbi dozvoljeno prisustvo i ruskih vojnih inspektora.  U vježbi sudjeluje 55 ratnih brodova, više od 70 aviona i 13 tisuća vojnika iz 14 država.

>> Nordijske zemlje: Rusija je najveći izazov europskoj sigurnosti

>> SAD zabrinute Putinovom prodajom naprednog raketnog sustava Iranu

Komentara 182

DO
doktor1
15:01 14.04.2015.

Koja vijest, pa Američki ratni brodovi su diljem svijeta, ulaze gdje hoće i rade što hoće.

Avatar lvan12
lvan12
15:06 14.04.2015.

Ej VL... zaboravili ste objaviti da je u časopisu "Time", prema glasovima čitatelja Putin proglašen osobom 2015 godine :P

Avatar viki_nuland
viki_nuland
16:30 14.04.2015.

S obzirom da su NATO ratni brodovi u Crnome more zasto nebi Rusi njima dolazili u La Manche, malo da im se uzvrati istom mjerom. Kao sto bi pokojni Vice Vukov rekao: "Finuli su Mare (NATO) bali." kada su se oni sepurili gdje god ih je bilo volja i radili sto ih je bilo volja, uglavnom protiv slabih i sitnih drzavica. Sada su probudili Ruskog medvjeda a cini mi se i Kineskog zmaja pa neka igre zapocnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije