Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovorile obrambenu suradnju

Nordijske zemlje: Rusija je najveći izazov europskoj sigurnosti

vojna vozila
Foto: Ilustracija: Reuters/Pixsell
10.04.2015.
u 09:45

- Ruska vojska izaziva nas uzduž naših granica, a u Baltiku je bilo nekoliko povreda granice - napisali su u zajedničkoj izjavi ministri obrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda

Nazvavši Rusiju najvećim izazovom europskoj sigurnosti, nordijske zemlje jučer su dogovorile pojačati obrambene veze i povećati solidarnost s baltičkim zemljama s ciljem da se pojača sigurnost u tome području zastrašivanjem, javlja Reuters.

U zajedničkoj deklaraciji ministri obrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda napisali su da se sjeverna Europa mora pripremiti za moguće krize ili incidente zbog Rusije.

- Ruski čelnici pokazali su da su spremni na praktično i učinkovito korištenje vojnih sredstava kako bi postigli svoje političke ciljeve, čak ako to uključuje i kršenje načela međunarodnog prava. U Baltiku i u našim sjevernim područjima postoji povećana vojna i obavještajna aktivnost. Ruska vojska izaziva nas uzduž naših granica, a u Baltiku je bilo nekoliko povreda granice - napisali su u zajedničkoj izjavi koja je objavljena u listu Aftenposten.

- Djelovanje Rusije najveći je izazov europskoj sigurnosti - također su naveli ministri. Dodali su da ''ruska propaganda i političko manevriranje pridonose sijanju razdora između nacija unutar organizacija poput NATO-a ili Europske unije''.

Ministri nordijskih zemlja s izjavom su izašli usred povećanih tenzija u Europi nakon što je Rusija pripojila Krim, a zbog toga što brojna ruska manjina živi u Baltičkim zemljama zabrinutost zbog rizika od ruske intervencije raste.

>> Rusija jača protuzračnu obranu zbog famoznog američkog PGS-a

>> Grčka očijuka s Rusijom, njemački političar: 'Tko se igra vatrom, taj može i opeći prste'

>> Njemački povjesničar: Putin ugrožava istočnu Europu

Komentara 38

TO
tomzag
15:21 10.04.2015.

NATO na granicama Rusije, a Rusi najveća prijetnja Europi. Pa ovo ni Psaki ne bi bolje sročila.

DU
Deleted user
13:38 10.04.2015.

pa objavite rat rusima I zavrsite to onda jednom

KA
karambita
16:20 10.04.2015.

Ovaj Vecernji zaista je postao NATO oglasnik. Sve se pise protiv Rusa i Putina, pa u ove pricice vise ni djecica u vrticu ne vjeruju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije