Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeno priključivanje

Turčinov: Nikad nećemo prihvatiti gubitak teritorija

Turčinov
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/9
21.03.2014.
u 14:16

– Spremni smo za pregovore s Rusijom, ali njihove trupe moraju napustiti Ukrajinu – rekao je Turčinov

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju je potpisao povelju kojom je Krim sada i službeno postao dijelom Rusije. Prije potpisivanja Putin je izjavio da je riječ o događaju od iznimnog značaja.

Neposredno nakon potpisivanja, u Kijevu je održana konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i prijelazni ukrajinski predsjednik Oleksandr Turčinov.

– Sve strane moraju se suzdržati od bilo kakvih provokativnih akcija koje bi mogle uzdrmati i ovako iznimno napetu situaciju. Ne mogu predvidjeti daljnje poteze predsjednika Putina, ali on i njegova vlada moraju riješiti ovo pitanje na miran način. Ovo je postalo globalni problem – rekao je Ban Ki-moon i zamolio Rusiju da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Turčinov je pak rekao da Ukrajina nikad neće prihvatiti oduzimanje teritorija.

– Spremni smo za pregovore s Rusijom, ali njihove trupe moraju napustiti Ukrajinu – rekao je Turčinov.

Prije Putina sporazum je ratificirao gornji dom ruskog parlamenta te je odlučeno da se Krim i grad Sevastopolj dodaju na listu administrativnih dijelova Ruske Federacije. Ratifikacija se dogodila nakon što su istu odluku jučer donijeli zastupnici donjeg doma.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su sankcije nametnute ruskim dužnosnicima i poduzetnicima ilegalne.

Iz UN-a poručuju da je pomoćnik glavnog tajnika za ljudska prava Ivan Šimonović stigao u dvodnevni posjet Krimu kako bi pripremio teren za UN-ovu promatračku misiju.

Europska unija i Ukrajina sklopile su danas sporazum o političkoj suradnji. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk i čelnici 28 zemalja, među kojima je i premijer Zoran Milanović, ključna poglavlja sporazuma potpisali su tijekom summita EU u Bruxellesu.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

FOTO: Reuters/PIXSELL

Iako se sporazumom jača politička i ekonomska suradnja, dijelovi koji se tiču slobodne trgovine bit će potpisani tek nakon predsjedničkih izbora koji će se u Ukrajini održati u svibnju.

Podsjetimo, američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel jučer su objavili je da uvode nove sankcije ruskim dužnosnicima, ali i jednoj banci, kao odgovor na rusko pripajanje Krima.

>> Čekaju napad? Ukrajinski vojnici 'ukopani' na granici s Rusijom

Komentara 77

Avatar kralj Tomislav II
kralj Tomislav II
12:29 21.03.2014.

EU je dokazala da je kriminalna tvorevina . Priznavanje ovakve ilegalne vlade priznaje da i ona nije legitimna . U čije ime su i oni potpisali ilegalni ugovor. Ni EU kao i ilegalna vlada Ukrajne nisu konsultovali svoje narodne maseovali svoje narodne mase . Očito da je Đavolja rabota

Avatar kralj Tomislav II
kralj Tomislav II
12:19 21.03.2014.

ako se nešto potpiše sa ilegalnom vladom i taj ugovor je ilegalan. Ugovor može potpisati samo legalna vlada

KA
kafka
13:24 21.03.2014.

EU je nažalost postao jalova, neefikasna tvorevina prepunjena birokratima. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije