Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS FORMALNI DOGOVOR

Ruski ministar Lavrov 28. travnja dolazi u Hrvatsku

Sergej Lavrov
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
1/2
14.02.2020.
u 11:04

Rusi ne skrivaju da preko Zagreba žele osnažiti razgovor s EU.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prema posljednjim neslužbenim informacijama, dolazi u Hrvatsku 28. travnja, a njegov dolazak u Zagreb – prvi nakon više od 15 godina – bit će jedna od tema sutrašnjih razgovora s hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu kad će se formalizirati i datum posjeta.

Zanimljivo, prethodni posjet jednog ruskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj odradio je također Lavrov, i to u prosincu 2004. godine. Uz šefa ruske diplomacije, hrvatski ministar Grlić Radman danas će se u Münchenu susresti s kolegom iz još jedne od najmoćnijih država svijeta – državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom.

Na sastanku Grlića Radmana s Pompeom razgovarat će se o bliskoistočnom mirovnom planu, transatlantskim odnosima te jugoistoku Europe, a dotaknut će se i bilateralnih odnosa. Još jedna velika tema bit će nuklearni sporazum s Iranom, o čemu će hrvatski ministar razgovarati i s iranskim kolegom Mohammedom Javadom Zarifom.

Teme sastanka s Lavrovom bit će jugoistok Europe, ali i odnosi Rusije i EU. Grlić Radman Lavrovu će predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja te svibanjski summit EU – jugoistočna Europa u Zagrebu u svibnju, no susret dvojice ministara prije svega iskoristit će za upoznavanje i dogovor o dugo pripremanom dolasku ruskog ministra u Hrvatsku.

Lavrov će u Zagrebu potpisati tri dokumenata, o preseljenju veleposlanstava, programu suradnje u sferi kulture za razdoblje od 2020. do 2022. te plan konzultacija između hrvatskog i ruskog ministarstva vanjskih poslova za sljedeću godinu te sudjelovati na konferenciji o suradnji EU i Rusije, gdje bi se vrlo realno mogli razmijeniti pogledi o sadašnjoj situaciji, sankcijama te o suradnji u području sigurnosti, Bliskog istoka, migracija i ekonomije.

Rusi ne skrivaju da preko Zagreba žele osnažiti razgovor s EU. 

 

Komentara 10

BA
Barbasmora
11:22 14.02.2020.

Bliskoistocni "mirovni plan" je agenda kako legalizirati i prosiriti vjersku okupaciju palestine. A mi ponosni sto ce nama prenijeti naredbe da ih izvrsimo ko mali dresirani pas...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
14:14 14.02.2020.

Rezim koji podrzava Vucica i Dodika ne moze biti prijatelj Hrvatskoj.

ZA
zagabria1
12:11 14.02.2020.

Lavrova poštujem i Rusi su nam prijateljski narod ali ne trebamo zaboraviti da smo zapadna država i da Rusija igra za Srbe u BiH i na Balkanu tj da podržava velikosrpske planove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije