Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne žele krv

Ruski demonstranti: Ne želimo revoluciju nego samo nove izbore

Izbori u Rusiji (1)
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
13.12.2011.
u 09:04

U Moskvi nitko ne želi razgovarati o prosvjedima, svi se boje “policijske namještaljke”

U jeku rata uspijevao sam stupiti u kontakt s libijskim pobunjenicima, samo dan nakon napada na konvoj brodova za Gazu dobio sam komentar izraelskog generala, a David Cronin dao mi je intervju samo pola sata nakon što je u Bruxellesu pokušao uhititi tadašnjega britanskog premijera Blaira. No, s tim ljudima nije bilo toliko teško stupiti u kontakt koliko sa sudionicima nedjeljnih prosvjeda u Moskvi na kojima se Putinova vlast prvi put ozbiljnije zatresla pred pritiscima nezadovoljnika. Zastrašeni policijom i tajnom službom FSB, ruski prosvjednici koji su, licima ovijenim maramama kako ih se na policijskim snimkama ne bi prepoznalo, prije samo dva dana preplavili ulice Moskve, Sankt Peterburga i ostalih ruskih gradova ne žele previše razgovarati o svojoj borbi. Ne žele razgovarati, ali i ne odustaju od namjere da 24. prosinca ponovno izađu na ulice i zatraže promjenu izbornog zakona te ponovno prebrojavanje glasova s izbora na kojima je Putinova stranka Ujedinjena Rusija dobila više od 50 posto zastupnika u parlamentu.

Putin nema većinu

Ljudi koji su u subotu prosvjedovali na moskovskim ulicama na telefonski poziv novinara bez pozdrava spuštaju slušalice, a i oni koji su spremni na kontakt putem društvenih mreža čine to vrlo oprezno i s velikom dozom sumnjičavosti.

– Odakle da znam da ste novinar, da niste provokator? Nema teorije da vam dam svoj broj telefona, lako bi došli do mene. Ali ovako, preko poruke, mogu samo reći da nećemo odustati. Dosta je laži, dosta je Putinove diktature, nećemo odustati dok Rusijom napokon ne zavlada prava demokracija. Putinova stranka nije mogla dobiti više od 25 posto mjesta u Dumi i ne priznajemo ovu vlast, kaže jedan od četiri tisuće Rusa koji su na Facebooku potvrdili svoj dolazak na prosvjede zakazane za katolički Badnjak. Situacija u Rusiji ovoga se trenutka najkraće i najtočnije može opisati kao zatišje pred buru. Pred veliku, olujnu buru. Deseci tisuća prosvjednika koji su prije dva dana defilirali Moskvom i ostalim gradovima samo su uvod u veliko okupljanje koje tek slijedi. No Rusija nije Egipat ili Libija, a Putin nije Mubarak te za njegov odlazak s vlasti nema gotovo nikakve šanse. Ruske snage sigurnosti pripremaju se za velike okršaje, FSB pokušava cenzurirati V Kontakte, rusku varijantu Facebooka koja je prosvjednicima glavni komunikacijski kanal, a službeni ruski mediji potpuno ignoriraju najavu novog okupljanja.

Analiziraju Amerikance

Ako i ne spominju buduće skupove, ruske televizijske postaje i dnevne novine uvelike analiziraju Putinovu tvrdnju da iza nedjeljnih demonstracija stoje Sjedinjene Američke Države. Materijal za analize dala im je i američka TV postaja Fox News koja je u nedjelju prikazala snimke paljevina na ulicama tvrdeći da je riječ o snimkama iz Moskve, iako se ubrzo pokazalo da su kadrovi koji su “servirani” publici načinjeni u Grčkoj tijekom prosvjeda prije nekoliko mjeseci.

– Ovo što je napravio Fox velika je blamaža. Nitko od nas nije palio vozila, po gradu nisu gorjeli kontejneri za smeće. Stotine su prosvjednika uhićene, ali mi ne želimo revoluciju, već samo nove izbore. Znam da je moj glas ukraden na biralištu, ali mi ne ponavljamo Egipat. Kremlj nije trg Tahrir u Kairu, a huškački i lažirani izvještaji ne idu nam u prilog. Izborit ćemo se za ponovno prebrojavanje, ali ne krvlju – rekao je za CNN Aleksej, jedan od sudionika nedjeljnih prosvjeda koji je najavio da na ulice izlazi i 24. prosinca.

Komentara 15

Avatar My Style
My Style
09:55 13.12.2011.

Za Zapad bi jedino bilo dobro da se nametne neka marioneta Kurtonovih i Kongresa! To nikada nece biti (vise) !!

ZL
zlako
10:15 13.12.2011.

U svijetu vlada teror režima i vladara ljudoždera.Demonstracije su put prema svrsi postojanja.Narodima ne trebaju vladari već sluge jer ih oni plačaju.Podrška vladarima na forumu jest terorizam.

HA
Haurvatat
09:12 13.12.2011.

Ma daj, kakvi novi izbori. Putina je birala većina i to je to. Da sada zapad hoće skinuti Putina i postaviti svoje ljude koji će Rusiju predat u ruke izdajnika da je mogu lakše pokrast je druga priča. Rusija je jedina zemlja biviših komunista koja drži privredu u svojim rukama. Drž se Putine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije