Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u Siriji

Ruski borbeni zrakoplov usmrtio tri turska vojnika, Putin je odmah našao krivca

Sirija
Foto: Reuters
1/9
09.02.2017.
u 17:55

Turska je počela prekogranične operacije u susjednoj Siriji u kolovozu no njezina je ofenziva stala oko grada al-Baba na sjeveru Sirije koji je uporište IS-a i on se snažno odupire

Ruski borbeni zrakoplov koji sudjeluje u operaciji protiv džihadista Islamske države (IS) greškom je u četvrtak pogodio zgradu i u njoj usmrtio trojicu turskih vojnika na sjeveru Sirije, objavila je turska vojska. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji mu je izrazio sućut, navodi se u priopćenju. Putin je Erdoganu kazao kako je loša koordinacija dvije zemlje kriva za smrt trojice vojnika. 

Turska je počela prekogranične operacije u susjednoj Siriji u kolovozu no njezina je ofenziva stala oko grada al-Baba na sjeveru Sirije koji je uporište IS-a i on se snažno odupire. Deset je vojnika ubijeno zadnja dva dana, prema lokalnim medijima.

Turska i njezini saveznici, sirijski pobunjenici protiv predsjednika Bašara al-Asada sada su na istoj bojišnici oko al-Baba gdje se pobunjenici bore protiv vojske predsjednika Asada i njemu  odanih milicija. Bitka za al-Bab mogla bi izrasti u sukob između turske i sirijske vojske, piše agencija Reuters.

Službeni Damask, koji ima potporu Rusije, naziva okupacijom turski nadzor nad gotovo 2000 četvornih kilometara u Siriji.

Al-Bab je veliki cilj turske ofenzive počete u kolovozu na sjeveru Sirije. Svrha je operacije protjerati IS s granice, ali i prekinuti napredovanje kurdske milicije koja pod zaštitom Sjedinjenih Država također ratuje protiv IS-a, ali je zato 'trn u oku' za tursku vladu. 

Tursko predsjedništvo objavilo je u srijedu da su se predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump u telefonskom razgovoru noću dogovorili da će zajednički napredovati u borbi protiv IS-a u al-Babu, a zatim i prema gradu Raki, koji je zapravo glavno uporište IS-a.

Komentara 4

PL
@ploto@
06:24 10.02.2017.

"slučajno" ! Putin pamti i ne oprašta.

MX
Mister X
17:11 12.10.2017.

Jako naoružane kurdske milicije koja pod zaštitom Sjedinjenih Država također ratuje protiv IS-a, ali je zato 'trn u oku' za tursku vladu. Nije istina da je zato... ,

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:39 09.02.2017.

To su im vratili za rušenje aviona...samo sam čekao kad će...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije