Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obavljen 'planirani let'

Ruski bombarderi letjeli nad Japanskim morem: Kishida pokazuje solidarnost Ukrajini

Joint military drill among Japan, U.S., Britain and Australia at Narashino exercise field in Funabashi
Foto: ISSEI KATO/REUTERS
1/3
21.03.2023.
u 12:54

Kishida boravi u Ukrajini u isto vrijeme kad je kineski predsjednik Xi Jinping u državnom posjetu Rusiji

Dva ruska strateška bombardera letjela su nad Japanskim morem dulje od sedam sati, reklo je rusko ministarstvo obrane u utorak u priopćenju objavljenom kad je japanski premijer počeo posjet Ukrajini. Zrakoplovi Tupoljev Tu-95MS osposobljeni su za nošenje nuklearnog oružja, a Moskva ih redovito šalje u letove nad međunarodnim vodama u Artiku, Sjevernom Atlantiku i Tihom oceanu da pokaže svoju snagu.

Čini se da je vrijeme zadnjeg leta pomnije odabrano nego inače, jer je japanski premijer Fumio Kishida u utorak u Kijevu da pokaže solidarnost s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u ratu protiv Rusije. Japanska nacionalna televizija NHK pokazala je Kishidu kako se ukrcava na vlak u poljskome gradu Przemyslu blizu ukrajinske granice. Rusija je rekla da su strateški bombarderi obavili "planirani let", u pratnji borbenih aviona. Let je izveden potpuno u skladu s međunarodnim pravom i iznad neutralnih voda, priopćilo je ministarstvo.

U veljači su snage sjevernoameričke protuzračne obrane poslane da presretnu nekoliko ruskih strateških bombardera koji su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru blizu Aljaske. Japan, koji i sam ima teritorijalni spor s Moskvom zbog otoka u sjevernom Tihom oceanu koji datira iz doba Drugoga svjetskog rata, ključni je azijski saveznik SAD-a i član skupine sedam bogatih demokracija te se pridružio sankcijama protiv Rusije. Kishida boravi u Ukrajini u isto vrijeme kad je kineski predsjednik Xi Jinping u državnom posjetu Rusiji. 

VIDEO Neuspjelo lansiranje: Japanska raketa samouništila se zbog kvara na motoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije