Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
’Ako Beograd odbije, postavit ćemo ga mi’

Ruski bajkeri žele spomenik Miloševiću u centru Moskve

Na današnji dan 2006. godine preminuo je Slobodan Milošević
Foto: Amir Hamzagic
1/5
16.05.2023.
u 19:07

Pokretača svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije opisuju kao “mučenika” i “heroja” koji je dao život za Srbiju. Protivnike ideje o spomeniku bivšem predsjedniku Jugoslavije podržali su uglavnom prozapadni mediji i srpske stranke.

Noćni vukovi, “sveruski” motociklistički klub blizak Vladimiru Putinu namjerava u lipnju na moskovskom Trgu Europe postaviti spomenik Slobodanu Miloševiću. Naručivati ga ne moraju, on je već napravljen, složio ga je srbijanski kipar Dragan Radenović koji je i član Ruske akademije umjetnosti. Milošević je portretiran, zanimljivo, u skulpturi visokoj dva metra s maskom u ruci koja je naizgled slična liku s Munchove slike “Krik”. To je, dakle, antiratna poruka, iako je upravo Milošević pokrenuo sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Također je zanimljivo što je ta vijest izašla još prije dva tjedna na stranicama agencije RIA Novosti, upravo u vrijeme kada je Srbija pala u kaos isprepleten žaljenjem zbog masovnog ubojstva na Vračaru koje je počinio 14-godišnjak. Inicijator je projekta u kojem bi Noćni vukovi platili i spomenik i njegov transport i postavljanje u Moskvi njihov lider Aleksandar Zaldastanov, koji je rekao da su svjesni toga da je Srbija u šoku. Ali je isto tako rekao i kako će spomenik postaviti oni ako Srbija – odbije.

Reklo bi se kako je ovo korištenje teških trenutaka za Srbiju i stavljanje dodatnog pritiska na njezina predsjednika Aleksandra Vučića. Podupiratelji ideje, poput moskovskog profesora i nekadašnjeg premijera Luganske Narodne Republike Marata Baširova kažu kako je Milošević prva žrtva Zapada koji je izdan i prodan.– U Srbiji nema podataka o spomeniku Slobodanu Miloševiću. Bilo je nekih inicijativa prije dvije godine, ali je sve prekinuto jer su građani Srbije bili podijeljeni u mišljenju treba li spomenik.

Protivnike ideje o spomeniku bivšem predsjedniku Jugoslavije podržali su uglavnom prozapadni mediji i srpske stranke. Mi smo sa svoje strane spremni učiniti sve za dostavu, transport itd. Milošević je mučenik i heroj koji je dao život za Srbiju. Vrlo pronicljiv političar. Vrijeme je najbolji sudac, a njegove riječi o Rusiji vrijeme je potvrdilo – rekao je Zaldastanov za RIA Novosti. Ruski mediji vrlo su dobro obaviješteni o spomeniku, kažu kako je bilo prije dvije godine inicijativa u Srbiji ali su one naišle i na negodovanje.


>>VIDEO Žestoka bombardiranja ukrajinskih gradova na zapadu zemlje

Komentara 4

Avatar Cornelius
Cornelius
19:26 16.05.2023.

Onaj za stolom i onaj pod stolom jednako misle. I dok na svijetu bude postojao jedan jedini ru-srb na kugli zemaljskoj mira nikada neće biti. Rješenja nema, djed Ady nije više među nama...

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:29 16.05.2023.

Nepoznajem odvratniji narod od Rusa.

FU
Fusnota
19:50 16.05.2023.

Nije u redu, Vučić je puno više napravio za Rusiju i kolonijalne narode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije