Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mišustin umjesto Medvedeva

Ruska vladajuća stranka podržala Putinov izbor za novog premijera

Mihail Mišustin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.01.2020.
u 12:34

Mišustinovo imenovanje dio je izmjena koje je Putin objavio u srijedu, nakon ostavke premijera Dmitrija Medvedeva i cijele njegove vlade.

Ruska vladajuća stranka u četvrtak je jednoglasno podržala neočekivani izbor predsjednika Vladimira Putina koji je kao novog premijera imenovao Mihaila Mišustina, čovjeka bez političkog iskustva.

Mišustinovo imenovanje dio je izmjena koje je Putin objavio u srijedu, nakon ostavke premijera Dmitrija Medvedeva i cijele njegove vlade.

Na promjene se gleda kao na korak koji će Putinu (67) omogućiti da ostane na vlasti kad završi njegov četvrti predsjednički mandat, drugi zaredom, 2024. Dominirao je ruskom politikom kao predsjednik i kao premijer, dva desetljeća.

Foto: Reuters/PIXSELL

Donji dom ruskog parlamenta Duma trebao bi glasati o Mišustinovom imenovanju kasnije u četvrtak, nakon njegova obraćanja zastupnicima. Ujedinjena Rusija, vladajuća stranka, ima većinu u Dumi, što znači da je Mišustinova potvrda zapravo osigurana.

Mišustin (53) je bio ravnatelj porezne uprave gdje je dramatično poboljšao prikupljanje poreza, navodi Reuters.

Kritičari već dugo optužuju Putina da planira ostati na vlasti na bilo koji način i nakon završetka mandata.

Prijedlozi ustavnih reformi, koje je iznio u srijedu i sugerirao da ih se stavi na referendum, dali bi mu opciju da preuzme proširenu ulogu kao premijer nakon 2024. ili novu ulogu na čelu Državnog vijeća, službenog tijela za koje je rekao da ga namjerava razviti.

Putin bi mogao postati čak i predsjednik parlamenta s novim ovlastima.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije.

Komentara 2

MP
miroslav.petkovic.7564
13:21 16.01.2020.

Ovo je vrlo sposoban covik.slusam tu na TV Moskva.A RUS predsjednik najveci predsjednik danasnjice. On gradi radi . Pravi gigantske mostove Tvornice.Bolnice Puteve ,Olimpijade. Ove god poveca placu skoro 7% besplatno zdrastvo skolstvo. Penzioneri ovdje imaju besplatan gradski prjevoz. Jedan put besplatan godisnji let sa Avionom. On gradi plinovode vratio Rus status najvece sile svjeta. Rus postala najveca zitarica na planeti a nekad uvozila zitarice i hranu.Svak hoce Rusko protiv zracno oruzje. Okrenuli se svom farmerstvu. Sad neki opet kmece a jesu mislili naskodit Rus. Evo i Rubalj puno jaca prema Dolaru i Euru. Kasa se puni.Kaze ANGELA MERKEL mi hocemo dobre odnose sa Rusijom volim doc ovdje u Moskvu i vidit ovaj megapolis tj gigantski grad. Kaze za Amere.nek sebi prosiplju demokraciju i nek prave bolje aute. Pace svjet i odnjih kupovat.Znam moji domaci amerikanci nece bit zadovoljni ovim tekstom. Bit ce kmecanja ali ovo je istina. Istinu treba pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije