Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dramatične promjene u moskvi

Putin najavio svoj doživotni mandat i srušio rusku vladu

Putin, Medvedev
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.01.2020.
u 17:13

Ruska vlada podnijela je ostavku u cijelosti otvarajući tako predsjedniku Putinu mogućnost da složi potpuno novu ekipu s kojom bi mogao dočekati izbore

Iako se na početku tradicionalnog govora o stanju nacije koji je ruski predsjednik Vladimir Putin održao pred Dumom činilo da će to biti još jedno u nizu više ili manje formalnih obraćanja naciji, nakon nekoliko uvodnih rečenica postalo je jasno da je prvi čovjek Rusije govor iskoristio kako bi osigurao vlastitu političku budućnost i doživotni mandat!

Naime, Vladimir Putin najavio je da će zatražiti promjenu ustava, po kojem će budućeg premijera i članove vlade birati parlament, a ne kao do sada sam predsjednik. Iako se čini da je tu riječ o kozmetičkim promjenama legislative, potpuno je jasna jedna stvar – Putin planira vladati Rusijom i nakon isteka sadašnjeg, posljednjeg predsjedničkog mandata!

Sam bira nasljednika

Putin, kojemu je ovo četvrti mandat na mjestu predsjednika države, ne može se više u budućnosti kandidirati za ovu poziciju. U ovome trenutku Rusija je zemlja sa snažnim predsjedničkim modelom, gdje je sva vlast koncentrirana u rukama predsjednika, no nakon 2024., stvar bi se, što se Putina tiče, trebala promijeniti. Premijera, koji bi dobio znatno proširene ovlasti, kao i članove njegove vlade, predlagala bi Duma, a ne predsjednik kao što je sada slučaj. Iako je Putinu popularnost nešto pala u posljednje vrijeme, on je i dalje vrlo omiljen političar i nema preveliku konkurenciju na državnoj političkoj sceni te je izgledno da bi njegova stranka Jedinstvena Rusija mogla u budućnosti imati većinu. To znači da bi Putina, s usvojenim ustavnim promjenama, mogla bez većih problema postaviti na mjesto premijera nakon čega bi “veliki Vladimir” nastavio upravljati zemljom. Jer sasvim je sigurno da Putin nema namjeru po isteku mandata otići u mirovinu.

Inače, Putin Rusijom neprestano vlada još od 2000. godine, kada ga je na čelo države postavio Boris Jeljcin. Od toga trenutka do danas Putin je 2008. bio prisiljen izvesti mali manevar pa je tada na četiri godine formalno postao premijer dok je dužnost predsjednika obnašao Dmitrij Medvedev. Prema ruskom ustavu, mogao je obnašati najviše dva mandata prije nego što napravi svojevrsnu stanku od četiri godine, kako bi se mogao potom ponovo kandidirati. Nakon isteka tog jednog mandata, odnosno nakon stvaranja nove ustavne mogućnosti, Putin se ponovno kandidirao na mjesto predsjednika i bez ikakvih problema osvojio izbore.

Nepun sat nakon što je Putin objavio svoje namjere, Dmitrij Medvedev i njegova vlada podnijeli su ostavku koju je Putin odmah prihvatio. U ovome trenutku nije jasno je li Medvedev znao za Putinov plan, no prilično je izvjesno da je ostavka vlade bila već pripremljena te kako se čekao pravi trenutak. Na taj način Putinu se oslobađa mogućnost da “izabere svog nasljednika”, odnosno da postavi i izgradi premijera za kojega bi mogao 2024. ishoditi pobjedu na budućim predsjedničkim izborima. U tom smislu može se gledati i Putinova najava da je za Medvedeva, koji očito nije u planu za premijerski položaj, već pripremljeno i mjesto zamjenika u Predsjedničkom vijeću.

Potraga za pobočnikom

Prilično je izgledno da sljedećih dana počinje velika rošada na unutarnjem Putinovu političkom planu, odnosno traženje nove osobe koja bi mogla u sljedećem periodu služiti kao njegov svojevrsni pobočnik. Do sada je tu ulogu imao Dmitrij Medvedev koji je tijekom Putinovih predsjedničkih mandata bio na poziciji premijera izvršavajući sve što mu je naloženo iz Kremlja. Između 2008. i 2012. Medvedev je čak bio i na poziciji predsjednika, ali iako je formalno bio prvi čovjek zemlje, nije samostalno donosio odluke, već samo provodio ono što bi mu naložio Putin, tadašnji predsjednik vlade.

Dmitrij Medvedev već neko vrijeme nije pogodan za nastavak svoje uloge. Riječ je o čovjeku koji je relativno nepopularan u Rusiji, a ovome je doprinio i dokumentarni film koji je o Medvedevu i njegovim financijskim “ulaganjima” snimila ruska opozicija. Film je objavljen na YouTubeu, a prema navodima, potkrijepljenima i cijelim nizom dokumenata i rekonstruiranih transakcija, Medvedev je stekao cijeli niz jahti, nekretnina, poduzeća i vinograda ne samo u Rusiji već i diljem Europe.

Medvedev je, prema svemu sudeći, potrošen političar i vrijeme je da na njegovo mjesto dođe novi čovjek. Čovjek u kojega će se Putin moći pouzdati, ali i čovjek koji je prihvatljiv Rusima i ruskim glasačima kako cijeli koncept izbora 2024. ne bi došao u pitanje. Tko će to doista biti, sada je prilično veliko pitanje. S jedne strane, treba to biti pouzdan, već relativno izgrađen političar, dovoljno prepoznatljiv među Rusima, ali i političar uz kojeg se ne veže nimalo sumnje u poštenje i patriotizam. Treba biti dovoljno jak da se može nositi s vodećim dužnostima jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, ali ne toliko jak da i u jednom trenutku nakon 2024. ugrozi položaj samog Putina koji će u to vrijeme vjerojatno biti na položaju premijera.

U svakom slučaju, odluku o promjeni ustava i, u krajnjem slučaju, o promjeni cijelog političkog sustava Putin će prenijeti na građane. Prvi put nakon 1993. Rusi će izaći na referendum, a već se oglasio i Ustavni sud koji je najavio da će izjašnjavanje građana biti organizirano u najkraćem mogućem roku.

Komentara 142

DU
Deleted user
16:18 15.01.2020.

Predsjednik, a ne "fikus"...

PL
@ploto@
18:58 15.01.2020.

Putin i treba biti doživotno na vlasti.Ili barem dok ne padne duboka država u SAD i američki narod doživi slobodu od ove korpoprativne diktature..Kome uopće treba lažna i nepostojeća demo(N)kracija,kakvu imamo u SAD I EU.U europskim institucijama sjede plaćenici Soroša i lihvarske kabala.nabijem takvu demokraciju.

XA
xaron
07:21 16.01.2020.

Pa nemaju nikog drugog, ali nema nikog ni US, Engleska, Francuska, Njemačka...na vrhu sve sami klauni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije