Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUTA ISTRAGA

Ruska pravoslavna crkva pokrenula istragu protiv svećenika: Utvrdit ćemo što se dogodilo

Otvorena izložba pod nazivom "Staljin, Churchill, Roosevelt: Zajedni?ka borba protiv fašizma"
MIKHAIL TERESHCHENKO/NEWSCOM
21.08.2023.
u 08:08

Pravoslavna crkva pokrenula je istragu protiv svećenika, dok većina anketa pokazuje da Rusi redovito sovjetskog diktatora imenuju kao "najvećeg lidera u povijesti"

Ruska pravoslavna crkva pokrenula je istragu protiv svećenika koji je posvetio novi kip sovjetskom diktatoru Josifu Staljinu čiji je režim suzbijao religijske slobode, a mnoge je vjernike osudio na smrt. Kip visok čak osam metara otkriven je prošlog utorka u gradu Velikije Luki na samom zapadu Rusije. Lokalni svećenik Antonij posvetio je kip, i pritom je priznao da je velik broj svećenika ubijen tijekom Staljinove vladavine, ali je ustvrdio da je to dovelo do "stvaranja velikog broja mučenika".

Lokalna episkopija rekla je da svećenik nije dobio odobrenje da sudjeluje u događaju te je pokrenula unutarnju istragu kako bi ustvrdila što se dogodilo. Nadbiskup moskovske eparhije Sava osudio je sam događaj te je rekao da RPC na nacionalnoj razini također istražuje svećenika. On je dodao da su tvrdnje svećenika o benefitima represija bile blasfemične te da zločine ne umanjuje to što su neke žrtve Staljinova režimi danas primjeri pravih vjernika.

Staljinov SSSR svom se silinom obrušio na Pravoslavnu crkvu, a tadašnja komunistička vlast promovirala je ateizam te se ideološki protivila djelovanju Crkve. Mnoge su crkve razrušene, a religija je izbačena iz javnog života. U knjigama disidenata, poput "Arhipelaga Gulag" Aleksandra Solženjicina, često je isticano da su vjernici često bili ujedno i najveće žrtve progona i najuporniji u svojem otporu vlasti da ih slomi.

POVEZANI ČLANCI:

Odnos prema Staljinu u Rusiji je kompleksan, a javnost ga u anketama doživljava sve bolje, najviše zbog pobjede SSSR-a nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. U ispitivanju centra Levade u srpnju, gotovo svaki drugi Rus, njih 47%, rekao je da poštuje sovjetskog diktatora. U većini ispitivanja među Rusima Staljin je na prvom mjestu na popisu "najvećih osoba u povijesti". Prije dvije godine 39% Rusa imenovalo je Staljina kao najvećeg Rusa u povijesti, Vladimira Iljiča Lenjina njih 30%, a Vladimir Putin dobivao je glas 15% stanovnika.

>> VIDEO Eksplozija u Rusiji: Poginulo najmanje 25 osoba

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
09:32 21.08.2023.

Staljin nije bio etnički rus ali je pobio rusa više već sve nepogode u povijesti rusije....pravoslavna mitomanija na djelu..

MI
Mixy
09:20 21.08.2023.

Zna se ko je bio Staljin kome nije jasno može pročitati "7000 dana u Sibiru" ali fratri i nadbiskupi u pravoslavnoj crkvi ? Jel to loš google translate?

FU
Fusnota
08:23 21.08.2023.

Koja mitomanija. Staljin je najveći Rus u povijesti Rusije. Haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije