Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHLAĐENI ODNOSI

Rusija pozvala zapadne zemlje da odustanu od "masovne proturuske psihoze"

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin takes part in a video conference at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
20.04.2021.
u 20:04

SAD, Poljska, Bugarska i Češka nedavno su protjerali ruske diplomate, na što je Moskva odgovorila istom mjerom.

Kremlj je u utorak pozvao zapadne zemlje da okončaju "masovnu proturusku psihozu", nakon što su ruski diplomati protjerani iz više zemalja koje Moskvu optužuju za špijunske afere.

"Pozivamo sve da se smire, odustanu od masovne proturuske psihoze te da vode konstruktivan i miran dijalog kako bi se prevladale nesuglasice koje imamo", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je kazao kako neke zemlje imaju naviku odmah optužiti Rusiju za bilo kakav kibernetički napad.

"Rusija uvijek reagira na neprijateljske poteze. Ne možemo si priuštiti da ih toleriramo, ali ostajemo otvoreni za dijalog", rekao je Peskov, prenosi TASS.

SAD, Poljska, Bugarska i Češka nedavno su protjerali ruske diplomate, na što je Moskva odgovorila istom mjerom. Dva bugarska diplomata protjerana su iz Rusije u utorak. Sofija je protjerala dva ruska diplomata u ožujku nakon što je otkrivena navodna špijunska mreža koja je radila za Moskvu, a članovi koje su bili i djelatnici bugarskog ministarstva obrane.

Već loši odnosi Zapada i Rusije pogoršani su nakon zatvaranja opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog i gomilanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama. SAD i EU uveli su sankcije Rusiji, a Washington optužuje Kremlj za veliki kibernetički napad na nekoliko američkih saveznih agencija.

Peskov je u utorak odbacio optužbu Praga da su obavještajci ruske vojne obavještajne službe GRU odgovorni za eksploziju skladišta streljiva iz 2014., prilikom čega je poginulo dvoje ljudi. Češka tvrdi da su za eksploziju odgovorna ista dva operativca koji su izveli napad nervnim agensom novičokom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u Engleskoj 2018.

Češki je premijer Andrej Babiš u utorak ocijenio eksploziju skladišta kao "neviđeni teroristički napad na češkom teritoriju".

Prag je, nakon otkrića, protjerao navodnih 18 ruskih špijuna iz zemlje, dok je Moskva odgovorila protjerivanjem 20 djelatnika češkog veleposlanstva.

VIDEO: Pogledajte trenutak kada je NASA-in mini helikopter poletio na Marsu!

Komentara 7

RE
realisticki
06:27 21.04.2021.

Sve je to po receptu američke pokvarene huškačke diplomacije.

DU
Deleted user
21:13 20.04.2021.

Jedini spas za Ameriku je jedan veći rat ili su ekonomski propali

MP
miroslav.petkovic.7564
20:57 20.04.2021.

Evo slusam na TV u Moskvi ceski pisac Havel kaze nikakve veze stim nema.Rekose prije sedam godina rekli su ne paznja radnika sad spijuni nikakvi dokaza...Vec se radi o tome da Ameriksnci nastave radit atomsku centralu posto je ruske firmee vec pod Americkin sankcijan...Govorila je i Angela Merkel rece Sjeverni tok bit ce zavrsen i to je to kaze Angela mi moramo sa Rusijom suradivat..Drugo evo Rusi zabranise ulazak u Azovsko more Amerin i drugim stranin brodovin tek rekose mozda otvorimo za sest mjeseci rekose nek se zale Dzonsonu..Vratili im dva vojna broda iz Crnog mora. Neoficionalno mediji pisu i letove iznad crnog mora bit ce zabranjeni ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije