Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dmitrij Medvedev:

'Vlada ne mogu biti muškarci s kalašnjikovima koji se šeću Kijevom'

Medvedev
Foto: DPA/Pixsell
1/9
24.02.2014.
u 14:48

Povlačenje se dogodilo nakon što se Turčinov, bliski suradnik bivše premijerke Julije Timošenko, prvi put obratio javnosti kao prijelazni predsjednik i kazao da se moraju vratiti "obitelji europskih država".

Rusija je povukla svog veleposlanika Mihaila Zurabova iz Ukrajine na konzultacije zbog nestabilne situacije u državi. Izdana je tjeralica za bivšim predsjednikom Viktorom Janukovičem zbog pokretanja istrage za ubijanje civila.

Moskva je osudila subotnju smjenu predsjednika Viktora Janukoviča, koju je odradio ukrajinski parlament. Novi ukrajinski prijelazni predsjednik Oleksandar Turčinov rekao je da će se država sada usredotočiti na bližu integraciju s Europskom unijom. Povlačenje se dogodilo nakon što se Turčinov, bliski suradnik bivše premijerke Julije Timošenko, prvi put obratio javnosti kao prijelazni predsjednik i kazao da se moraju vratiti "obitelji europskih država".

Kronologija današnjih događaja u Ukrajini

14.44 sati – Ukrajinski parlament raspravljat će o osnivanju istražne komisije kojem će zadatak biti istražiti navodne zločine bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča tijekom mandata. Vitalij Kličko članovima parlamentarnih klubova i odbora kazao je da bi u toj komisiji trebali raditi i strani stručnjaci. Novi predsjednik Aleksandr Turčinov u parlamentu je kazao da su novu vladu priznali i EU i SAD i UN.

Moskva želi vidjeti u Kijevu nekoga tko će imati autoritet i moć kako bi osigurao poštovanje dogovorenih ugovora, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev. – Upitan je legitimitet mnogih institucija tamo – kazao je ruski premijer. – Vladom ne možemo smatrati muškarce koji s kalašnjikovima kruže Kijevom. Teško bi bilo raditi s takvom vladom – rekao je Medvedev te dodao da je Rusija spremna ispuniti sve svoje obveze iz ugovora s Ukrajinom, no strahuju da bi njihovi interesi mogli biti ugroženi. Objasnio je i zašto su u Moskvu na konzultacije pozvali svog veleposlanika u Moskvi. – Povukli smo taj potez jer trenutačno ne razumijemo što se događa u toj državi, da tamo postoji prijetnja našim interesima i da su ugroženi ruski građani – kazao je Medvedev.

Nacionalistička stranka Sloboda u parlamentu je podnijela prijedlog Zakona o lustraciji prema kojem bi se zabranio rad u državnim tijelima svim dužnosnicima iz ere Viktora Janukoviča. Vitalij Kličko kazao je da nijedan zločin počinjen tijekom sukoba prosvjednika i vladinih snaga ne smije ostati nekažnjen.

Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov rekao je da Ukrajina mora ostati jedinstvena država jer njezin narod dijeli "zajedničku povijest" te je tražio od drugih država da se ne miješanju u unutarnje odnose Ukrajine. – Mislim da je pogrešno ako Europska unija želi sve urediti na svoj način, SAD na svoj i Rusija na svoj – kazao je 82-godišnjak. Kritizirao je i vladu smijenjenog Viktora Janukoviča zato što je izgubila doticaj s narodom. – Dokazali su da nisu sposobni postići konsenzus u državi i društvu – rekao je Gorbačov.

11.34 sati – Ukrajinska vlada procjenjuje da joj treba oko 35 milijardi dolara pomoći kako bi stabilizirala ekonomiju – rekao je ministar financija Juri Kolobkov. I Rusija i EU dijele stav da žele vidjeti stabilnu vladu u Ukrajini prije nego što im daju bilo kakav novac. EU traži i financijske reforme prije nego im posude novac. Ministrovih 35 milijardi dolara točno se poklapa sa zbrojem 15 milijardi zajma koji je Rusija obećala u studenom, kada je kriza još bila u svojim prvim tjednima, i 20 milijardi dolara koje bi EU mogao posuditi novoj ukrajinskoj vladi.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da se broj ozlijeđenih u sukobima povećao na 675, od kojih je njih 447 hospitalizirano. Čak je 31 osoba u posljednja 24 sata zatražila liječničku pomoć, 82 su mrtve.

Stranka regija, na čijem čelu je prije bio svrgnuti predsjednik Janukovič, prešla je u oporbu, izvijestio je vođa njihova kluba u parlamentu Aleksandr Jefremov.

– Ukrajinska državna riznica je prazna, a država je pred bankrotom – kazao je u vođa Kluba Domovinske stranke u parlamentu Arseni Jatsenjuk. – Moramo zatražiti financijsku pomoć MMF-a – dodao je zastupnik. Rekao je da "Ukrajina nikada nije vidjela financijsku katastrofu ovih razmjera u svojoj povijesti".

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

9.55 sati – Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, kojeg je u subotu razvlastio parlament, prema pisanju ukrajinskih medija navodno je viđen u gradu Sevastopolju na Krimu, a nove vlasti nemaju informacije gdje se točno nalazi.

Ukrajinski portal Liga.net piše da je građanin Sevastopolja vidio Janukoviča u društvu ruskih marinaca. Ta informacija još nije potvrđena. U Sevastopolju je "utaborena" Crnomorska flota ruske vojske.

Novopostavljeni ministar unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov potvrdio je da je za Viktorom Janukovičem izdan uhidbeni nalog. – Pokrenuli smo istragu zbog ubojstva civila. Za Janukovičem i drugim dužnosnicima izdana je tjeralica – rekao je Avakov. Više pročitajte OVDJE

Radnici gradskih poduzeća počeli su čistiti Kijev i uklanjati barikade koje su napravili prosvjednici tijekom sukoba s policijom. – Počeli smo čistiti Kijev i uklanjati barikade, no naravno da se sve to mora dogovarati sa stanovnicima koji su ih izgradili – rekao je gradonačelnik Kijeva Volodimir Makejenko. U gradu je danas počela ponovno raditi i podzemna željeznica koja je zatvorena 18. veljače. – Sve su stanice otvorene za putnike, a vlakovi voze po voznom redu.

7.50 sati – Spremni smo za dijalog s Rusijom, ali na novoj, poštenoj i susjedskoj osnovi uz prihvaćanje europskog izbora Ukrajine – rekao je Turčinov i dodao kako parlament mora do utorka stvoriti novu vladu nacionalnog jedinstva. Jučer se oko tisuću prosvjednika okupilo u gradu Kerchu na Krimu kako bi prosvjedovalo protiv eurointegracija tražeći odvajanje Autonomne republike Krim od Ukrajine, a podigli su i rusku zastavu na Gradskoj vijećnici. Vlasti su je potom zamijenile ukrajinskom zastavom. U toj regiji je najviše Rusa i povijesno je najviše povezana s Rusijom.

Novi ministar unutarnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov odbacio je izvještaje da je bivši predsjednik Viktor Janukovič uhićen na Krimu. Ostavke je podnijelo devetero guvernera regija te vlade južne regije Nikolaev i regija u središnjoj Ukrajini Kirovograd, Poltava, Ternopol i Vinnitsa. U gotovo svim situacijama razlog za ostavke bila je "složena politička situacija u državi".

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

SAD Rusiji: Ne šaljite vojsku u Ukrajinu

Američki državni tajnik John Kerry jučer je kazao da SAD snažno podupire poteze ukrajinskog parlamenta. Šefica za vanjsku politiku EU Catherine Ashton danas će posjetiti Kijev kako bi raspravljala o pomoći EU u traženju dugoročnog rješenja političke krize i mjera za stabilizaciju ekonomije. Britanski ministar financija George Osburne kazao je da je Velika Britanija spremna ekonomski pomoći Ukrajini putem MMF-a i EU.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Susan Rice upozorila je Moskvu da ne šalje vojsku u Ukrajinu jer bi to bila "ozbiljna pogreška". "Nije u interesu Ukrajinaca, kao ni Rusije, Europe ili SAD da se država podijeli. Nikome nije u interesu povratak nasilja i eskalacija situacije", rekla je Rice.

>>SAD upozorava Ruse: Ozbiljno ćete pogriješiti ako pošaljete snage u Ukrajinu!

>>Internetom kruži snimka: Je li ovo Janukovič u bijegu?

Komentara 108

Avatar pula125
pula125
08:36 24.02.2014.

Ameri i EU će tek spoznati snagu Rusije koja nikog ne respektira . Zemlja koja ima SVOJE resurse i nije joj potrebno da silom otima a te resurse ima čime i da brani.

DU
Deleted user
08:36 24.02.2014.

Hehehehe sad odjednom nikom nije u interesu nasilje rekne američka šefica za nacionalnu sigurnost... da nije žalosno bilo bi smješno. Dok se nisu izborili za svoje interese nasilje je bilo skroz ok, dapače podupirali ga.... vrečica za povraćanje

DU
Deleted user
08:21 24.02.2014.

gospođa rice bi trebala znati da rusija najbolje zna što je njen interes bilo gdje, pa i u ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije