Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luna-25

Rusija nakon 47 godina lansira letjelicu na Mjesec: Poznati detalji misije

Preparations ahead of the launch of Luna-25 lunar lander at Vostochny Cosmodrome
Foto: Roscosmos/REUTERS
1/3
07.08.2023.
u 17:22

Stanovnici sela na dalekom istoku Rusije bit će evakuirani iz domova u petak u 7.30 zbog "izgleda jedan prema milijun" za pad krhotine

Rusija će u petak lansirati prvu svemirsku letjelicu za slijetanje na Mjesec nakon 47 godina u utrci s Indijom do južnog pola Mjeseca, potencijalnog izvora vode. Lansiranje s kozmodroma Vostočnij (Istočni), 5550 km istočno od Moskve, održat će se četiri tjedna nakon što je Indija poslala svoj lunarni uređaj za slijetanje Chandrayaan-3, koji bi trebao sletjeti pol 23. kolovoza. Neravan teren otežava slijetanje, ali južni je pol cijenjeno odredište jer znanstvenici vjeruju da bi mogao sadržavati značajne količine leda koji bi se mogao koristiti za vađenje goriva i kisika, kao i za pitku vodu.

Ruska svemirska agencija Roskozmos poručila je Reutersu da će njezinoj svemirskoj letjelici Luna-25 trebati pet dana da odleti do Mjeseca, a zatim će provesti pet do sedam dana u mjesečevoj orbiti prije nego što se spusti na jedno od tri moguća mjesta slijetanja u blizini pola. To znači da bi ruska misija mogla za dlaku pobijediti indijskog rivala.

VEZANI ČLANCI:

Roskozmos je rekao da dvije misije neće smetati jedna drugoj jer imaju različita planirana područja slijetanja. "Nema opasnosti od međusobnog ometanja ili sudara. Na Mjesecu ima dovoljno mjesta za sve", ističe Roskozmos.

Chandrayaan-3 bi trebao izvoditi eksperimente dva tjedna, dok će Luna-25 na Mjesecu biti godinu dana. Japanski ispace u travnju nije uspio u pokušaju prvog slijetanja na Mjesec koje je poduzela privatna svemirska kompanija.

Teška 1,8 tona s 31 kilogramom znanstvene opreme, Luna-25 će koristiti lopaticu za uzimanje uzoraka stijena s dubine do 15 cm kako bi testirala prisutnost smrznute vode koja bi mogla podržati ljudski život. "Mjesec je sedmi kontinent Zemlje pa smo jednostavno 'osuđeni' na to da ga ukrotimo", rekao je Lev Zeleni, svemirski istraživač Ruske akademije znanosti.

VEZANI ČLANCI:

Lansiranje, prvotno planirano za listopad 2021., odgođeno je gotovo dvije godine. Europska svemirska agencija planirala je testirati svoju navigacijsku kameru Pilot-D spajanjem na Lunu-25, ali je prekinula veze s projektom nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine.

Stanovnici sela na dalekom istoku Rusije bit će evakuirani iz domova u petak u 7.30 zbog "izgleda jedan prema milijun" za pad krhotine, rekao je lokalni dužnosnik. Aleksej Maslov rekao je za ruski medij Business FM da će 26 stanovnika Šahtinskog biti odvedeno na mjesto iz kojeg će moći gledati lansiranje te dobiti besplatan doručak. U svoje će se mjesto vratiti u roku od 3 i pol sata, a upozoreni su i ribari te lovci u regiji.

VIDEO Supermjesec na nebu iznad Osijeka

Komentara 1

DU
Deleted user
18:21 07.08.2023.

Toliko o sankcijama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije