Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Mike Pence u Crnoj Gori: Rusija destabilizira Balkan

Na marginama summita lidera zemalja Jadranske povelje u Podgorici Pence se susreo i s premijerom Andrejom Plenkovićem
02. kolovoza 2017. u 20:11 49 komentara 1409 prikaza
Mike Pence
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

– Rusija nastavlja s nastojanjima da silom iscrtava međunarodne granice, a ovdje na zapadnom Balkanu Rusija radi na destablizaciji regije, podrivanju vaših demokracija i stvaranju podjela između vas samih i između vas i ostatka Europe – poručio je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence na summitu lidera zemalja Jadranske povelje u Podgorici.

Američko-jonska povelja Plenković s Penceom razgovarao o Inicijativi triju mora, najavio kupnju vojnih zrakoplova

Na marginama tog summita Pence se susreo i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Razgovarali smo o suradnji u obrambenom području, o koristi inicijative Tri mora za gospodarsku i energetsku suradnju, te općenito o trenutačnom stanju Sjevernotalanskog saveza – rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sastanka s Penceom.

Hrvatska je, uz SAD, Albaniju i Makedoniju, od početka stvaranja Jadranske povelje 2003. bila dio tog mini-saveza stvorenog s ciljem približavanja zemalja jugoistočne Europe NATO-u. Jadranskoj su se povelji 2008. pridružile i BiH i Crna Gora, a Srbija i Kosovo imaju status promatrača.

Pence je u svom govoru jučer u Podgorici podsjetio na nedavni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, na kojem temelji zaključak da Rusija destablizira Balkan.

– Namjere Rusije postale su jasne kada su agenti s podrškom Moskve pokušali poremetiti crnogorske izbore, napasti parlament, i izvesti atentat na vašeg premijera kako bi razuvjerili crnogorski narod da ne ulazi u NATO savez – rekao je Pence.

Prije Crne Gore, Pence je ovoga tjedna posjetio i Estoniju i Gruziju, još dvije države smatraju se izloženima utjecaju Rusije kao “nepredvidive države”. Sve se to događa dok u Bijeloj kući traje kaos, pljušte ostavke i jača pritisak različitih (Kongresnih i FBI-evih) istraga koje pokušavaju utvrditi je li predsjednik Trump svjesno sudjelovao u pokušajima Rusije da poremeti demokratski izborni proces u SAD-u. Pence je iz Podgorice poručio kako predsjednik Trump i SAD “iskreno vjeruju da je budućnost zapadnog Balkana na Zapadu”. Plenković je Penceov govor nazvao “referentnim”, a Hrvatsku je opisao kao saveznicu koja ima važnu ulogu u potpori drugih zemalja regije u njihovu približavanju NATO-u.

– Pence je održao jedan referentan govor važan za transatlansku perspektivu svih zemalja jugoistočne Europe, općenito za sigurnost na europskom kontinentu i privrženost SAD-a da pruži potporu državama ovog dijela Europe – rekao je Plenković.

Mike Pence u Crnoj Gori Potpredsjednik SAD-a Pence: Crna Gora ima vodeću ulogu u sigurnosti Zapadnog Balkana Andrej Plenković i Miro Cerar AMERIČKO-JONSKA POVELJA Plenković: Položaj Hrvata u Crnoj Gori je dobar Poništava odluke Trump zahladio odnos s Kubom, Pence uzeo odvjetnika zbog Rusa
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar davcro
  davcro:

  SAD destabilizira ne Balkan, nego čitav svijet

 • Avatar 123456
  123456:

  USA i GB destabilizraju cijeli svijet!!

 • Deleted user:

  Ameri u napadu , Sirija se umiruje sada treba nešto novo potpaliti . Izmedju njih i naših piromana nikakve raz!ike osim što su oni smrtonosniji. A naša vrhuška servilno potvrdjuje i hvata se sa njima u kolo.