Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pao u Crno more

Rusija će pokušati izvaditi ostatke američkog drona, SAD: Ne mogu izvući korisne informacije

FILE PHOTO: A U.S. Air Force MQ-9 Reaper drone sits in a hanger at Amari Air Base
Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS
1/4
15.03.2023.
u 16:46

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija to niječe i tvrdi da je letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Rusija će pokušati izvaditi ostatke američkog vojnog drona koji je pao u Crno more, rekao je tajnik ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Petrušev, a glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je izjavio da ga se možda nikada neće naći. Patrušev je za TV kanal Rosija-1 rekao: "Ne znam hoćemo li to moći izvući ili ne, ali, da, to mora biti učinjeno. I svakako ćemo raditi na tome. Nadam se, naravno, uspješno."

"Drugo, što se tiče drona - Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je posljednja potvrda da oni izravno sudjeluju u tim aktivnostima - u ratu", rekao je. Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija to niječe i tvrdi da je letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

VIDEO Drama iznad Crnog mora, pljušte teške optužbe SAD-a i Rusije: 'Morali smo zbog njih srušiti dron'

Kirby kaže da ostaci drona nisu pronađeni. "I nisam siguran da će ikada biti, jer je pao u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji", izjavio je Kirby CNN-u.

Ako ga izvade Rusi, američke vlasti su poduzele mjere da ne mogu izvući korisne informacije, dodao je. "To je naše vlasništvo".

Kremlj je ranije u srijedu priopćio da su nakon tog incidenta odnosi sa Sjedinjenim Državama u "žalosnom stanju" i na najnižoj točki.

State Department je u utorak pozvao ruskog veleposlanika Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.

Komentara 4

Avatar DIXI
DIXI
18:31 15.03.2023.

Možda usput izvuku i onu "Moskvu", tamo je negdje.

DU
Deleted user
22:49 15.03.2023.

dron je vec izvucen, rusi imaju barem 10 nuklearnih podmornica u crnom moru . imaju jednu specijalne servisne namjene koja je radila na moskvi, ta je prije 9 sati odvukla raptora u sevastopolj. jos nisu dosli jer se zbog prirode tereta ne moze kretati brze od 5 cvorova, trebat ce joj oko 15 sati. ameri su izbrisali prikupljene podatke ali ostala je tehnologija.

Avatar Balcanicus
Balcanicus
19:45 15.03.2023.

Tko je ovdje lud? Ako izvuku dron, mogu ga rastaviti i proučavati, skupa sa Kinezima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije