Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proračunski manjak

Rusija bi iduće godine mogla iscrpiti Fond rezervi

Vladimir Putin
Foto: Reuters
1/5
06.07.2016.
u 17:43

Rusija bi do kraja iduće godine mogla iscrpiti jedan od dva državna stabilizacijska fonda zbog nastojanja vlade da smanji proračunski manjak, prenose ruski mediji u srijedu izjavu pomoćnika ministra financija Sergeja Storčaka.

Dva su fonda, Fond rezervi i Državni socijalni fond, nastala 2008. godine podjelom nekadašnjeg stabilizacijskog fonda u koji su se slijevali prihodi od prodaje nafte.

U lipnju su sredstva u Fondu rezervi smanjena za 3,7 posto, na 2.500 milijardi rubalja (38,22 milijarde dolara). U 2017. godini taj bi fond mogao biti iscrpljen, priznao je Storčak u srijedu prema izvješću novinske agencije Tass.

I sredstva u Državnom socijalnom fondu smanjena su u lipnju, i to za tri posto, na 4.700 milijardi rubalja (73,4 milijarde dolara).

Ukupno bi ministarstvo financija ove godine moglo potrošiti 2.200 milijardi rubalja iz Fonda rezervi za financiranje proračunskog manjka, podsjeća Tass na procjenu ministra financija Antona Siluanova s kraja lipnja.

Očekuje se da će zbog proračunskog manjka ministarstvo financija u roku od tri godine učetverostručiti ili čak upeterostručiti zaduživanje na domaćem tržištu, izvijestio je jučer Reuters. Rusija bilježi proračunski manjak od 2014. godine kada su njezino gospodarstvo pogodile zapadne sankcije i pad cijena energenata.

Ruski dužnosnici kažu da još tri godine ne očekuju proračunski višak.

>> Putin stišće Srbiju: EU na referendum

Komentara 32

KO
korisniksb
19:17 06.07.2016.

Slava Putinu i Rusiji,a za ostale me boli k....!!!,a pogotovo za neke koji uzdizu zna se koga a svi znamo kaj rade cijelo stoljece.To im najbolje ide pa neka i nastave u zemljana koje su vec iscrpili.

Avatar superhik74
superhik74
18:37 06.07.2016.

Ha, ha, ha...pa Rusija ima rezervne fondove, pa ima sto i "iscrpiti" dok ih Amerika I EU uopce nemaju, one vec desetljecima zive iskljucivo povecavajuci ionako preveliki dug. Ruski dug je 17 % njihovog GDP-a i svake godine pada jerr ga otplacuju, dok je EU prosjek oko 90 % (Grcka 176 %, Italija 136 % itd), dok je dug SAD-a 106 % njihovog GDP-a i trenutno iznosi : 19 340 869 976 972 $.

DU
Deleted user
20:32 06.07.2016.

Dok je Car Putin na vlasti u Rusiji, ja se ne brinem. A svjetska judeomasonerija može i dalje trabunjati o skoroj propasti Rusije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije