Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA KRIZA

Rusi objavili fotografiju navodnog kvara na plinovodu, Europska unija u problemima

Foto: Gazprom
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.09.2022.
u 22:15

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje

Ruska kompanija Gazprom objavila je fotografije za koje tvrde da prikazuju curenje ulja na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga zbog čega neće pustiti u pogon plinovod Sjeverni tok 1.

 

Dopisnik Reutersa iz Rusije Felix Light koji je objavio fotografiju Gazproma zapitao se "koliko dugo će Moskva dopustiti da se Europska unija znoji" zbog navodnog kvara.

"Gazprom je citirao Siemens Energy koji kažu da se curenje ulja koje su otkrili može popraviti samo u specijaliziranoj radionici", navodi novinar govoreći o priopćenju kojim se oglasila ruska naftna kompanija.

 

Sjevernim tokom 1, koji ide ispod Baltičkog mora, ruskim plinom opskrbljuju se Njemačka i druge države.

Gazprom je i ranije smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje. Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Sjeverni tok 1 jedna je od glavnih opskrbnih ruta Europe plinom. Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom. Rekao je da je spreman pomoći ako je potrebno i da je održavanje isključeno iz sankcija.

VIDEO: Kremlj poslao poruku: Naftu nećemo prodavati zemljama koje uvedu ograničenje cijena.

 

Ključne riječi

Komentara 19

KO
koraknaprijed
02:34 03.09.2022.

Da EU ima problema,gledajući ove slike,citajuci o oruzanim snagama I stanju Ruske rather opreme,RUSIJA JE BOLESNIK NA IZDISANJU.

Avatar istovari
istovari
08:34 03.09.2022.

Mogli ste objaviti i fotku pokvarene veš mašine

FO
forfun
07:13 03.09.2022.

Nisam pristaša Rusije ali ne vidim zašto bi Rusija slala plin svojim neprijateljima u ratu. “Zapad” isto koristi sva moguća oružja i ne oružja protiv Rusije. Ebga rat je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije