Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interna istraga

Mađari Rusima izdavali tisuće viza bez provjera, mnogi nisu ni išli na put, nego su ih - prodavali

Journalists listen to Russian President Putin during his annual end-of-year news conference in Moscow Journalists listen to Russian President Vladimir Putin during his annual end-of-year news conference in Moscow, Russia, December 23, 2016.  REUTERS/Serge
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
08.02.2017.
u 17:35

Izvješće otkriva da je od 1. siječnja do 26. studenoga 2013. veleposlanstvo u Moskvi izdalo 8481 poslovnu vizu, većinu na osnovi poziva mađarske kompanije za proizvodnju vina Monte Tokaj Kft

Mađarsko veleposlanstvo u Moskvi izdalo je tisuće poslovnih viza ruskim državljanima 2013. bez pravih provjera, što je dovelo do "ozbiljnih zloporaba i kupnji viza", pokazuje interno izvješće mađarskog ministarstva vanjskih poslova. Ministarstvo je u srijedu objavilo da je izvješće predalo policiji i maloj oporbenoj zelenoj stranci LMP, koje je poslalo kopiju Reutersu i drugim medijima i traži istragu.

Mađarska je dio schengenskog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola, što znači da osoba koja dobije vizu za posjet nekoj zemlji automatski dobiva i pravo ulaska u bilo koju drugu zemlju od 25 članica tog prostora. LMP, koji je sudskim putem dobio to izvješće, objavio ga je tjedan dana nakon posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Budimpešti.

Izvješće, koje nosi datum 5. prosinca 2013., otkriva da je od 1. siječnja do 26. studenoga 2013. veleposlanstvo u Moskvi izdalo 8481 poslovnu vizu, većinu na osnovi poziva mađarske kompanije za proizvodnju vina Monte Tokaj Kft. Riječ je o vizama koje vrijede 90 dana u roku godine dana.

Ministarstvo smatra da bi moglo biti riječ o "kupnji viza" jer neke od osoba koje su ih dobile nikada nisu posjetile Mađarsku nego su otišle u druge europske zemlje. Nakon interne istrage, kontrole u veleposlanstvu u Moskvi su 2013. postrožene, a akreditacije za poslovne vize tvrtke Monte Tokaj Kft su povučene. Tvrtka je sada u stečaju. Od 2014. sličnih incidenata nije bilo, ističe ministarstvo.

>> Hrvatica se morala odreći turističke vize i zabranjen joj je ulazak u SAD?

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
12:16 10.02.2017.

znači, govorimo o nečemu starome 3-4 godine.... i sad to obavljujete, kao 'dokaze' o mađarskoj izdaji eu ideje... od tih osam i pol tisuća viza, vi pričate da 'neke od tih osoba' nikad nisu posjetile mađarsku, nego su otišle u u druge zemlje?! strašno je to, nešto slično kao kod nas sa uputnicama, od kojih 1/3 propadne, jer 'bolesnici' nikad ne odu na dogovorene pretrage. eh, mediji, tj. novinari, su postali klasa dječjeg vrtića.

DU
Deleted user
18:18 13.02.2017.

Trebalo bi izračunat ekonomsku isplativost dolaska ljudi iz Rusije i nagradit izdavatelja viza.Ne vidim zašto Rusima treba Viza da bi došli i trošili svoj novac,a Amerikancima ili Australcima koji su na drugom kontinentu ne trebaju vize.

AA
aabbcc
23:02 14.02.2017.

Treba uvesti popust 3-5% za turiste sa vizama te kontra i pametno iskoristiti EU gluposti. (Markel bi pop.izdila i molila vize i za Njemce).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije