Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajinska protuofenziva

Rusi imaju još jedan neuspjeh: Gube dva ključna mjesta kod Bahmuta

Aftermath of recent shelling in Donetsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/3
11.09.2023.
u 11:07

Ukrajinci su nakon tri mjeseca uspjeli ući u Kleščevku i Andrejevku te tako praktično presjeći prugu koje spaja Soledar s Bahmutom i Gorlovkom a stvoriti i dodatni pritisak na Bahmut koji je teškom mukom osvojio Wagner s pokojnim Jevgenijem Prigožinom

Rusi su južno od Bahmuta doživjeli prvi ozbiljan poraz koji bi u kratkom roku mogao zakomplicirati njihovu situaciju u Bahmutu koji je teškom mukom zauzimao Wagner s pokojnim Jevgenijem Prigožinom. Izgubljena su mjesta Kleščevka i Andrejevka čime su Ukrajinci došli praktično do pruge koja spaja Soledar s Bahmutom pa onda s Gorlovkom koja se nalazi na jugu.

Sada su ruske linije kod Andrejevke praktično na samoj pruzi što znači da je zapravo više i ne mogu koristiti. Ukrajincima se upornost u napadima koji traju posljednja dva-tri mjeseca isplatila. Iako imaju velikih gubitaka ukrajinske su snage konačno zauzele Kleščevku pa onda Andrejevku unatoč aktivnoj ruskoj obrani koja je stalnim kontranapadima vraćala Ukrajince na početne položaje nakon njihovih napada.

- U smjeru Bakhmuta, koji je pravac naše ofenzive na istoku, obrambene snage su imale izvjestan uspjeh u području Kleščevke i Andrejevka, naše postrojbe su potisnule neprijatelja sa zauzetih položaja. Tu imamo određena napredovanja. Tijekom prošlog tjedna tamo smo oslobodili oko dva četvorna kilometra, tijekom ofenzivne kampanje već je oslobođeno 49 četvornih kilometara u blizini Bakhmuta, kazala je Hana Maljar, glasnogovornica ukrajinskog ministarstva obrane.

POVEZANI ČLANCI:

Tako je jedna od važnih linija opskrbe uzduž linije fronte za Ruse ostaje izvan upotrebe, jedini je način da je uspostave ponovo protunapad s njihove strane. Sada opskrba mora ići cestama ali se gubitkom ovih dvaju mjesta Bahmut ostavlja u nepovoljnoj poziciji te će ga postupno biti sve teže braniti. Jedino čime se Rusi mogu pohvaliti ovog vikenda jest uspjeh kod Prijutnog gdje su potisnuli Ukrajince iz Balke Kruševe, no treba pričekati i konačnu potvrdu takvog razvoja a i to je tek povrat nešto teritorija koji su Ukrajinci zauzeli u protuofenzivi. Tamo su Rusi uspjeli stabilizirati front pa su Ukrajinci obnovili napade na Staromajorsko i Novodonjecko, za sada bez uspjeha, dok Ukrajinci tvrde da su uspjeli napraviti pomak kod Novomajorskog u istom području.

Nema pomaka niti na drugom dijelu južnog bojišta, kod Rabotina gdje su Ukrajinci prošli najdublje, pokušavaju doseći Verbovo no također bez uspjeha ali nema naznaka niti da namjeravaju usporiti napade. No, i ovdje Rusi tvrde kako su s boka iz Novofedorovka uspjeli potisnuti Ukrajince te na taj način mogu doseći pozadinu snaga koje napadaju Rabotino i Verbovo. Ukrajinci tvrde da imaju uspjeha kod Donjecka gdje navode kako su ušli u dio naselja Opitne koje se nalaze kod mjesta Avdjejvke. Ovdje se borbe vode još od 2014. s krajnjim intenzitetom u ovom ratu te je ono, poput Marinke, praktično u cijelosti uništeno.

>> VIDEO Putin posjetio selo povezano s njegovom obitelji: Stanovnici mu klicali pa zaželjeli bolje stanove

Ključne riječi

Komentara 40

FO
fosfor
11:46 11.09.2023.

dok rusi ubrzano gube do sada okupirnai teritorij, ruski trolovi pitaju "kad će ta ofenziva?" dok oni shvate što se događa, ofenziva će doći do Azovskog mora

KO
kolos
11:47 11.09.2023.

U odvažnoj pomorskoj operaciji, Ukrajina je povratila platforme za bušenje u Crnom moru, koje je ukrala Rusija okupirala tijekom aneksije Krima 2014.!

DU
Deleted user
11:52 11.09.2023.

Samo naprijed hrabri Ukrajinci sve do konačne pobjede i oslobođenja Ukrajine od ruskog agresora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije